Scale Up HB#01 Saison

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 670, Scale Up HB#01 Saison, Ελληνική saison ale με 5% αλκοόλ & 12 IBUs. Πρόκειται για τη νικήτρια συνταγή του Νίκου Γεωργίου (aka Nick Priest / aka Sui Generis) στον 2o διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης με θέμα το στυλ μπύρας saison, που διοργάνωσε η The BeerWorkshops στις 12-13 Οκτωβρίου 2019! Το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν η κλιμάκωση προς τα άνω (scale up) με ζυθοποίηση της νικήτριας συνταγής στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Αναστασίου στο Χαλάνδρι στις 15 Νοεμβρίου 2019.

Οι saison μπύρες είναι αφροζύμωτες μπύρες που προέρχονται από την Βαλλωνική περιοχή του Βελγίου, παράγονται το χειμώνα και αποθηκεύονται για κατανάλωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τους αγρότες στα χωράφια, γι' αυτό και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Στη ζυθοποίησή της χρησιμοποιήθηκαν 3 είδη βύνης, pale ale, σιταριού και acidulated και 2 ποικιλίες λυκίσκου, magnum & cascade και κόκκοι πράσινου και μαύρου πιπεριού.

Περνώντας στη γευσιγνωσία της, μπύρας το χρώμα της είναι κιτρινόξανθο θολό (6,8 EBC) με αρκετό, λευκό αφρό μέσης συνοχής και διάρκειας. Τα αρώματα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, ελαφρώς πικάντικα με νότες εσπεριδοειδών και λεμονανθού. Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μεσαίο κι έχει μέση ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, δροσιστική, ξηρή, ελαφρώς πιπεράτη κι ελάχιστα πικρή, με νότες λεμονιού. Τέλος η επίγευσή της είναι μέσης διάρκειας, ελαφρώς όξινη και με ένα ελαφρώς πικάντικο τόνο που της έχουν προσδώσει τα πιπέρια που έχουν χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποίηση της!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland