Oktoberfest


Το Oktoberfest είναι ίσως η γνωστότερη ετήσια γιορτή μπύρας που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο στην περιοχή Theresienwiese, έναν ανοιχτό χώρο 420,000 τετραγωνικών μέτρων στον οποίο έχουν στηθεί τεράστιες τέντες για τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Διαρκεί 16 ημέρες και λήγει την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου εφόσον αυτή είναι από τις 3 Οκτωβρίου και μετά. Αν η 16η μέρα πέσει πριν τις 3 Οκτωβρίου τότε συνεχίζεται μέχρι τις 3, οπότε κάποιες χρονιές μπορεί να διαρκέσει 17 ή και 18 ημέρες.

Το πρώτο Oktoberfest το 1810 ξεκίνησε σαν γαμήλιο γλέντι για το γάμο του πρίγκιπα Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen. Για 5 ολόκληρες ημέρες, όλο το Μόναχο ήταν προσκεκλημένο για φαγητό, ποτό και γλέντι και αφού πέρασαν όλοι τόσο ωραία, είπαν να το επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά στην επέτειο. Και τη μεθεπόμενη. Και τη χρονιά μετά από αυτή. Κι έτσι συνεχίστηκε ως παράδοση μέχρι και σήμερα, με μερικές παύσεις στις περιόδους πολέμου.

Την έναρξη του φεστιβάλ κηρύσσει ο Δήμαρχος του Μονάχου καρφώνοντας με ένα ξύλινο σφυρί την στρόφιγγα στο πρώτο βαρέλι μπύρας και φωνάζοντας "O'zapft is!"  που σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση «Συνδέθηκε, ξεκινάμε!». Δείτε τη χαρακτηριστική αυτή κίνηση στην αρχή στο παρακάτω βίντεο.


Στο χώρο του φεστιβάλ βρίσκονται 14 μεγάλες τέντες με άφθονη μπύρα αλλά και καμιά 20αριά μικρότερες με μεγάλη ποικιλία φαγητού και ποτού. Η πιο διάσημη από τις μεγάλες είναι η Schottenhamel γιατί εκεί είναι που ο Δήμαρχος βάζει τη στρόφιγγα στο βαρέλι. Η μεγαλύτερη όμως είναι η Hofbräu Festhalle στην οποία χωρούν περίπου 11 χιλιάδες άτομα. Το ποτήρι που σερβίρονται οι μπύρες είναι χωρητικότητας 1 λίτρου και ονομάζεται Masskrug ή απλά Μass. Η στολή που φορούν οι σερβιτόρες στο Oktoberfest ονομάζεται "Dirndl" (παραδοσιακό βαυαρικό φόρεμα με πλήρη φούστα, ποδιά και σφιχτό μπούστο). Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, οι οποίοι καταναλώνουν κοντά στα 8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ενώ παρέχει θέσεις εργασίας σε 12 χιλιάδες άτομα.

Δείτε φωτογραφίες για το γιορτινό κλίμα που επικρατεί εδώ, εδώ κι εδώ.

Μόνο μπύρα που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιτρέπεται να σερβίρεται στο Oktoberfest. Συγκεκριμένα πρέπει να:
  • παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχου, 
  • να χαρακτηρίζεται από μακράν παράδοση και με μεγάλη εμπειρία στη ζυθοποίηση 
  • να δηλώνει αυστηρή συμμόρφωση στο Γερμανικό νόμο του 1516 περί καθαρότητας του ζύθου γνωστό και ως "Reinheitsgebot"
Οι ζυθοποιίες που μπορούν να παράγουν μπύρα Oktoberfest, βάσει των παραπάνω κριτηρίων είναι οι 6 μεγάλες ζυθοποιίες του Μονάχου:
  • Augustiner-Bräu München
  • Hacker-Pschorr
  • Paulaner Brauerei (Schörghuber)
  • Staatliches Hofbräuhaus München
  • Löwenbräu Munich
  • Spaten-Franziskaner-Bräu


Πηγή: www.clickatlife.gr
Πηγή: www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

AMMOUSA IPA

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Sknipa Bold

Johnnies’ Beer Hefeweizen

Nikos Georgiou American Pale Ale

SALONIKIA

AMMOUSA GOLDEN NEIPA

Στάλα Strong Ale

Στάλα Pale Ale

Sknipa Lady