• Oktoberfest


Το Oktoberfest είναι ίσως η γνωστότερη ετήσια γιορτή μπύρας στον κόσμο! Λαμβάνει χώρα στο Μόναχο, συγκεκριμένα στην περιοχή Theresienwiese, έναν ανοιχτό χώρο 420,000 τετραγωνικών μέτρων στον οποίο έχουν στηθεί τεράστιες τέντες για τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Διαρκεί 16 ημέρες και λήγει την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου εφόσον αυτή είναι από τις 3 Οκτωβρίου και μετά. Αν η 16η μέρα πέσει πριν τις 3 Οκτωβρίου τότε συνεχίζεται μέχρι τις 3, οπότε κάποιες χρονιές μπορεί να διαρκέσει 17 ή και 18 ημέρες.

Το πρώτο Oktoberfest το 1810 ξεκίνησε σαν γαμήλιο γλέντι για το γάμο του πρίγκιπα Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen. Για 5 ολόκληρες ημέρες, όλο το Μόναχο ήταν προσκεκλημένο για φαγητό, ποτό και γλέντι και αφού πέρασαν όλοι τόσο ωραία, είπαν να το επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά στην επέτειο. Και τη μεθεπόμενη. Και τη χρονιά μετά από αυτή. Κι έτσι συνεχίστηκε ως παράδοση μέχρι και σήμερα, με μερικές παύσεις σε περιόδους πολέμου και πανδημιών. Με αφορμή τη φετεινή ακύρωση λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), στο τέλος του άρθρου έχουν προστεθεί όλα τα έτη κατά τα οποία ακυρώθηκε. 

Την έναρξη του φεστιβάλ κηρύσσει ο Δήμαρχος του Μονάχου καρφώνοντας με ένα ξύλινο σφυρί την στρόφιγγα στο πρώτο βαρέλι μπύρας και φωνάζοντας "O'zapft is!"  που σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση «Συνδέθηκε, ξεκινάμε!». Δείτε τη χαρακτηριστική αυτή κίνηση στην αρχή στο παρακάτω βίντεο.


Στο χώρο του φεστιβάλ βρίσκονται 14 μεγάλες τέντες με άφθονη μπύρα αλλά και καμιά 20αριά μικρότερες με μεγάλη ποικιλία φαγητού και ποτού. Η πιο διάσημη από τις μεγάλες είναι η Schottenhamel γιατί εκεί είναι που ο Δήμαρχος βάζει τη στρόφιγγα στο βαρέλι. Η μεγαλύτερη όμως είναι η Hofbräu Festhalle στην οποία χωρούν περίπου 11 χιλιάδες άτομα. Το ποτήρι που σερβίρονται οι μπύρες είναι χωρητικότητας 1 λίτρου και ονομάζεται Masskrug ή απλά Μass. Η φορεσιά που φορούν οι σερβιτόρες στο Oktoberfest ονομάζεται "Dirndl" (παραδοσιακό βαυαρικό φόρεμα με πλήρη φούστα, ποδιά και σφιχτό μπούστο). Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, οι οποίοι καταναλώνουν κοντά στα 8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ενώ παρέχει θέσεις εργασίας σε 12 χιλιάδες άτομα.
Το ποτήρι Masskrug
Photo: Von Luitold - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81525806 

Η φορεσιά Dirndl
Photo: By Nemoralis - Own work, CC BY 3.0, 
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2655203 

Δείτε φωτογραφίες για το γιορτινό κλίμα που επικρατεί εδώ, εδώ κι εδώ.

Μόνο μπύρα που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιτρέπεται να σερβίρεται στο Oktoberfest. Συγκεκριμένα πρέπει να:
  • παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχου, 
  • να χαρακτηρίζεται από μακράν παράδοση και με μεγάλη εμπειρία στη ζυθοποίηση 
  • να δηλώνει αυστηρή συμμόρφωση στο Γερμανικό νόμο του 1516 περί καθαρότητας του ζύθου γνωστό και ως "Reinheitsgebot"
Οι ζυθοποιίες που μπορούν να παράγουν μπύρα Oktoberfest, βάσει των παραπάνω κριτηρίων είναι οι 6 μεγάλες ζυθοποιίες του Μονάχου:

Η μεγάλη αυτή γιορτή της μπύρας ακυρώθηκε ή τροποποιήθηκε κατά τα παρακάτω έτη:

1813 - ακυρώθηκε λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στους Ναπολεόντειους Πολέμους
1854 - ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας χολέρας που σκότωσε χιλιάδες στο Μόναχο και ακόμη περισσότερους σε όλη την Ευρώπη
1866 - ακυρώθηκε λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στον Αυστροπρωσικό πόλεμο των επτά εβδομάδων.
1870 - ακυρώθηκε λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο
1873 - ακυρώθηκε ξανά λόγω της πανδημίας χολέρας
1914 - 1918 ακυρώθηκε λόγω του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου
1919 - 1920 ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε με ένα μικρότερο αλλά παρόμοιο φεστιβάλ γνωστό ως Kleineres Herbstfest, "Φθινοπωρινό Φεστιβάλ" που όμως δεν επιτρεπόταν η πώληση μπύρας! Aυτό που επιτρεπόταν ήταν κάτι σαν μπύρα - ένα ποτό που περιείχε λιγότερο από 2% αλκοόλ!
1923 - 1924 ακυρώθηκε λόγω του υπερπληθωρισμού της Γερμανίας (το 1923, ένα δολάριο ήταν ίσο με 4,2 τρισεκατομμύρια Μάρκα!!)
1939 - 1945 ακυρώθηκε λόγω του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου
1946 - 1948 ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε ξανά με το μικρότερο φθινοπωρινό φεστιβάλ Kleineres Herbstfest, με τους γνωστούς περιορισμούς στην πώληση μπύρας!
2020 - ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) 
2021 - ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) 

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Astroblaster

Henninger

Blonder Bräu

ΛΑΤΙΝΑ

Lagunitas IPA

Thüringer Premium Bier

Argos Star Lager

Gralsburg Pilsner