• Η παγκόσμια αγορά της μπύρας

Ημερομηνία χάρτη : Νοέμβριος 2021
Η παγκόσμια αγορά της μπύρας είναι μια αγορά με ιδιαίτερη κινητικότητα! Μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες συνεχώς αγοράζονται από μικρούς και μεγάλους ομίλους εταιρειών, μεγαλύτεροι όμιλοι αγοράζουν ή συγχωνεύονται με μικρότερους κ.ο.κ, με αποτέλεσμα οι ζυθοποιίες που όλοι γνωρίζουμε να αλλάζουν συχνά χέρια.

Ο καταναλωτής φυσικά έχει πάντα την ψευδαίσθηση της επιλογής αλλά τελικά οποιαδήποτε επιλογή πάντα καταλήγει σε καμιά δεκαριά συγκεκριμένους πολυεθνικούς ομίλους μεγαθήρια, ABInBev/SABMiller, Heineken, Carlsberg, China Resources Snow Breweries, MolsonCoors, Tsingtao, Asahi, Kirin & Diageo, με τους 6 πρώτους να παράγουν και να ελέγχουν αρκετά περισσότερο από τη μισή παραγωγή μπύρας (~ 60%) του πλανήτη! 

Πηγή: www.statista.com (6 Αυγούστου 2021)

Η εναλλακτική λύση είναι τα ανεξάρτητα ζυθοποιεία και μικροζυθοποιεία ανά τον κόσμο καθώς και οι νομάδες ζυθοποιοί, αυτοί δηλαδή που δεν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις ζυθοποίησης. Στην παραπάνω εικόνα εμφανίζονται στο κέντρο κάποια ιδιαιτέρως δημοφιλή και γνωστά σε όλο τον κόσμο. Παράγουν κυρίως αυτό που είναι γνωστό ως craft ή χειροποίητη μπύρα στα Ελληνικά, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, για πολλούς και διάφορους λόγους! 

Δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε τώρα σε βάθος αλλά οι βασικοί είναι πως οι craft συνταγές έχουν τεράστια ποικιλία, και είναι κατά κόρον γευστικότερες. Να διευκρινίσω εδώ πως δεν είναι ότι δεν μπορεί η μεγάλη ζυθοποιία να παράγει πολλές συνταγές, απλά δεν αξίζει (κατ' αυτούς και τους μετόχους τους) να ασχολούνται με μπύρες που απευθύνονται σε μικρά target groups. Ο craft ζυθοποιός γνωρίζει από πριν ότι απευθύνεται σε λίγους και συνήθως ψαγμένους κι αυστηρούς καταναλωτές και προσπαθεί πάντα να δώσει κάτι νέο και διαφορετικό, πολλές φορές με one-off συνταγές, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ποιοτικό (φυσικά όχι πάντα) και σχετικά ακριβό!
Τα μειονεκτήματα της craft μπύρας είναι η δυσκολία στη συντήρησή της καθώς συνήθως δεν παστεριώνεται και συνεπώς η αποθήκευση σε ψυγείο σχεδόν επιβάλλεται, η διακίνηση και το δίκτυο πώλησή της που γενικά είναι πολύ μικρό ειδικότερα για τις τοπικές μικροζυθοποιίες, και ίσως σημαντικότερο όλων η τιμή τους που είναι υπερπολλαπλάσια των μπυρών των μεγάλων πολυεθνικών.

Προσωπικά πάντα προτιμώ την καλή craft μπύρα, είτε τοπική είτε διεθνή και προτείνω ανεπιφύλακτα να της δώσετε, μερικές ευκαιρίες. Πιείτε λιγότερη ποσότητα αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αλλά επιλέξτε craft και δεν θα χάσετε! Όχι για να πλήξετε τις πολυεθνικές (που δεν πλήττονται ούτως ή άλλως), αλλά για να ευχαριστηθείτε μπύρα! Και μην εκπλαγείτε αν καμιά φορά η craft μπύρα που μόλις δοκιμάσατε δεν σας θυμίζει μπύρα, είπαμε η ποικιλία συνταγών είναι ανεξάντλητη!  

Be prepared!!! Once you go craft you can't go back!!!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Astroblaster

Perlenbacher Premium Pils

Blonder Bräu

Henninger

ΛΑΤΙΝΑ

Thüringer Premium Bier

ΠΑΙΧΤΕ ΠΑΝΚ!

Gralsburg Pilsner

Carib