beer, bier, birra, cerveza, pivo, bere, бира, 啤酒, بيرة, μπίρα. Ναι, η μπίρα στα Ελληνικά γράφεται με ί. Θα χρησιμοποιώ όμως το ύ απλά γιατί μοιάζει με ποτήρι !
Στο χάρτη απεικονίζονται όλα τα ζυθοποιεία της Ελλάδας ανεξαρτήτου μεγέθους εγκαταστάσεων και συμφερόντων (τοπικών ή πολυεθνικών).
Η επιλογή του λογότυπου σε περίπτωση πολλαπλών είναι του δημιουργού του χάρτη.
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 336 , Argus (ΕΡΜΗΣ ), Ελληνική lager μπύρα με 5,0% αλκοόλ, που παράγεται για λογαριασμό της Lidl Hellas , από την εζα (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης) στο Κυπαρίσσι Φθιώτιδας. Είναι ανοιχτόχρωμη ξανθιά, διαυγής με λευκό πυκνό αφρό μέτριας διάρκειας. Το άρωμα της κλασσικό της κατηγορίας, όπως και η γεύση της, βυνώδης, γλυκόπικρη με ελάχιστα πικρή επίγευση μικρής διάρκειας. Για την κατηγορία χαμηλής τιμής στην οποία κατατάσσεται, νομίζω πως η ποιότητα της είναι αρκετά τίμια!
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο, ημέρα 187 , Perlenbacher Premium Pils , ξανθιά μπύρα pils που παρασκευάζεται από τη ζυθοποιία Brasserie Champigneulles στη Γαλλία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γερμανικού Reinheitsgebot , (Ο Νόμος του 1516 περί Καθαρότητας της Μπύρας) μιας και προορίζεται για πώληση από μεγάλη Γερμανική αλυσίδα supermarket που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Value for money μπύρα με 4,9 % αλκοόλ, χρυσοκίτρινο χρώμα και αφρό που εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Η γεύση είναι κάτι μεταξύ νερού και τυπικής pilsner μπύρας που με κλειστά μάτια κατατάσσεται στην κατηγορία "του σωρού".
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 21 3 , Strongbow Red Berries apple cider , μηλίτης που παράγεται από την H.P. Bulmer (Bulmers Cider - Heineken UK) και εισάγεται στην Ελλάδα από την Αθηναϊκή ζυθοποιία. Είναι ένα αλκοολούχο ποτό με βάση το μήλο που έχει ξεχωρίσει και αγαπηθεί παγκοσμίως, στη χώρα μας όμως όχι τόσο πολύ. Παράγεται με μήλα από την Αγγλία και την Γαλλία και χρησιμοποιούνται περισσότερες από 50 ποικιλίες μήλων, για να πετύχουν την γεύση και τα αρώματα, κυρίως γλυκόπικρα, συμπυκνωμένο χυμό μήλου και σάκχαρα. Δεν περιέχει γλουτένη. Σύμφωνα με την CAMRA (Campaign for Real Ale), οι μηλίτες διακρίνονται σε Ciders και Real Ciders και ο Strongbow κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία. Strongbow , ήταν το παρατσούκλι του ιππότη Richard de Clare , ο οποίος στην εκστρατεία στην Ιρλανδία , στηρίχθηκε σε Ουαλούς τοξότες. Ο Richard de Clare , έγινε αργότερα Κόμης του Pembroke , ήταν η έμπνευση της H.P. Bulmer , για την δημιουργία του νέου του brand το 1962 , το οποίο και
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 614 , Kaiserdom Kellerbier, Γερμανική μπύρα τύπου kellerbier με 4,7% αλκοόλ και 13 IBU από την Brauerei Kaiserdom , τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στο Bamberg της Άνω Φρανκονίας . Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1718 από τον Georg Morg . Από το 1910 , την διαχειρίζεται η οικογένεια Wörner . Η ονομασία της εκείνη την εποχή ήταν Brauerei Wörner. Το 1953 ο Georg Wörner παρέδωσε την ζυθοποιία στους δύο γιους του Theodor και Ludwig . Το 1972 , ο προηγουμένως ανεξάρτητος δήμος Gaustadt βρέθηκε στο πλαίσιο της εδαφικής μεταρρύθμισης με την ενσωμάτωση του Bamberg , και η ζυθοποιία ξεκίνησε να συμπεριλαμβάνει τοπικά αξιοθέατα και διασημότητες στις εμπορικές της καμπάνιες, δημιουργώντας παράλληλα και τις πρώτες μπύρες με την ονομασία Kaiserdom . Την 1η Ιανουαρίου 1986 , ο Georg W ö rner (τρίτη γενιά) και η οικογένειά του ανέλαβαν την αποκλειστική κυριότητα του ζυθοποιείου, την οποία και κατέχουν έως και σήμερα. Περνώντας στα της μπύρας, η Kaiserdom Kellerbier εί
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 293, Argos Star , Ελληνική lager με 5% αλκοόλ που παράγεται για λογαριασμό της κάβας αμπελοσοφίες στα Κάτω Πετράλωνα, από την γνωστή ζυθοποιία Ζέος στον Ίναχο Αργολίδος! Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι μόλις πιάσεις τη φιάλη και πριν καν την ανοίξεις είναι η ετικέτα και τι προσπαθεί να πει. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ένας μαύρος σκύλος, ένα κόκκινο αστέρι σε έναν τοίχο μιας παράγκας ή εγκαταλελειμμένου σπιτιού! Με τη βοήθεια της λεζάντας μιας διαφημιστικής φωτογραφίας της μπύρας, a faithful lager , ο νους μου πήγε στον πιστό σκύλο του Οδυσσέα τον Άργο! Για το αστέρι και τον τοίχο ακόμα το ψάχνω... Στα της μπύρας τώρα, είναι χρυσόξανθη και διαυγής, με πλούσιο λευκό αφρό μέτριας διάρκειας και ενανθράκωσης. Τα αρώματα που διακρίνονται είναι αυτά της βύνης, του ψωμιού και γρασιδιού, χωρίς όμως κάποιο από αυτά να είναι ιδιαίτερα έντονο. Στη γεύση είναι γλυκόπιοτη όπως και άλλες συνταγές της Ζέος, ισορροπημένη, απαλή, και καθόλου πικρή. Στο τελείω
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 664 , Ψυχή του πάρτι , Ελληνική india pale ale μπύρα με μόνο 4,1% αλκοόλ. Παρασκευάζεται από την Midnight Circus Gypsy Brewing σε συνεργασία με το γνωστό webcomic ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ !! Ζυθοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Χίου στον Κάμπο της Χίου . Δείτε κι άλλες δημιουργίες της gypsy -ζυθοποιίας εδώ . Το πρώτο πράγμα που σε τραβάει σε αυτή τη μπύρα είναι η όμορφη ετικέτα, στην οποία α πεικονίζεται τι άλλο, η ψυχή του πάρτι, ο υπέροχος, μοναχικός κύριος Κλιάφας ! Περνώντας στα της μπύρας που αυτοπροσδιορίζεται ως mini IPA προφανώς λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ποσοστού αλκοόλ, το χρώμα της είναι θολό, κιτρινόξανθο με αρκετό λευκό αφρό μέσης συνοχής και διάρκειας. Τα αρώματά της είναι έντονα, φρέσκα (άλλωστε κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα), φρουτώδη με ευχάριστες hoppy νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μεσαίο με αρκετή ανθράκωση! Η γεύση της είναι πραγματικά απολαυστική, γλυκόπικρη, καθόλου min
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 228 , Henninger , Γερμανική lager μπύρα με 5% αλκοόλ. H παραγωγή της Henninger ξεκίνησε στη Βαυαρία το 1869 , ενώ αποτελεί μία από τις πιο παλιές διεθνείς μπύρες στην Ελλάδα. Το 1968 ιδρύθηκε στη χώρα μας η Henninger Hellas και 2 χρόνια αργότερα, ξεκίνησε η παραγωγή της. Έκτοτε παράγεται υπό την άδεια και την τεχνική επίβλεψη της Henninger Brau AG στη Φρανκφούρτη! Η ίδια ακριβώς πολιτική ακολουθείται μέχρι και σήμερα για τη Henninger (καθώς επίσης και για την Kaiser ) μόνο που πλέον έχουν περάσει στην παραγωγική γραμμή της Mythos Ζυθοποιίας , αφού το 1992 ο Όμιλος Μπουτάρη εξαγόρασε την Henninger Hellas . Από το τέλος Απρίλιου 2015, τυπικά παράγεται πλέον από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, (μέλος του διεθνούς ομίλου της Carlsberg ) , μετά τη συγχώνευση της με την Mythos Ζυθοποιία. Η Henninger , που πρώτη λάνσαρε στην Ελλάδα τη συσκευασία του κουτιού για μπύρα (δείτε τη επιτυχημένη διαφήμιση της εποχής εδώ ), αποτελεί μια πρόταση αξίας (value fo
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 559 , Kentavros Pilsner , Ελληνική premium pilsner μπύρα τσέχικου τύπου με 4,4% αλκοόλ. Παράγεται στη Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας από τη νεοϊδρυθείσα ζυθοποιία Kentavros Craft Beers στο Βόλο! Είναι αποτέλεσμα νομαδικής ζυθοποίησης ( nomad / gypsy brewing ) όπως έχει καθιερωθεί ο όρος για τη δυνατότητα να βράσεις την συνταγή σου σε ένα ζυθοποιείο χωρίς αυτό να σου ανήκει. Η ζυθοποιία απαρτίζεται από δυο αδέρφια οικοζυθοποιούς τον Γιώργο και τον Χρήστο Ζαντιώτη. Ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με την μπύρα το 2016 ως οικοζυθοπιοί. Το πάθος τους για την μπύρα και η αγάπη τους για τον craft τρόπο ζωής γενικότερα είναι αυτά που τους οδήγησαν να εξελίξουν τις συνταγές τους και μέσω της Kentavros Craft Beers να μας προσφέρουν κάτι χειροποίητο κατευθείαν στα ποτήρια μας. Πηγή έμπνευσής τους σε αυτά που έχουν κάνει, αλλά περισσότερο σε αυτά που υπόσχονται πως θα έρθουν, είναι η Ελληνική Μυθολογία και συγκεκριμένα οι Κένταυροι, τα υβριδικά ημιανθρώπινα πλά
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 472, Blonder Bräu , Γαλλική lager με 4,2% αλκοόλ, από τη ζυθοποιία SAS Brasserie de Saint-Omer στην πόλη Saint-Omer της βόρειας Γαλλίας . Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1866. Το 1950, μετά από πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις, ονομάστηκε "Brasserie Artésienne". Μέχρι το 1985, είχε επικεντρωθεί κυρίως στην τοπική αγορά. Εκείνη την χρονιά αγοράστηκε από τον όμιλο Saint-Arnould και υιοθέτησε το όνομα Brasserie de Saint-Omer.Οι ζυθοποιία Facon , στο Pont-de-Briques και η ζυθοποιία Semeuse στη Lille, συγχωνεύθηκαν με την Saint-Omer το 1995. Η νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση αυτή ονομάστηκε GSA Brasseries .Το 1996, αποκτήθηκε από την Heineken International , η οποία την κράτησε για 12 χρόνια. Το 2008 την απέκτησε ο André Pecqueur , πρώην διευθύνων σύμβουλος της ζυθοποιίας, κι έγινε πάλι ανεξάρτητο ζυθοποιείο! Είναι ξανθιά, διαυγής με λευκό αφρό μικρής διάρκειας. Έχει απαλά βυνώδη αρώματα, τυπικά της κατηγορίας. Η γεύση της δεν έχει κάτι τ
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 645 , Postřižinské V ýč epn í Sv ě tl é , Τσέχικη μπύρα τύπου pilsner , με μόνο 4,1% αλκοόλ από την Pivovar Nymburk στο ομώνυμο προάστιο, 60 χλμ ανατολικά της Πράγας , στην καρδιά της Κεντρικής Βοημίας ! Το ζυθοποιείο ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1895 και καθιερώθηκε ως "Nymbursky pivovar" . Η Postřižinské Výčepní Světlé είναι μια κλασσική βαρελίσια (Výčepní) , pale ( Sv ě tl é) , ελαφριά "δεκάρα" Τσέχα, η οποία όπως αναγράφεται στο κουτάκι, στη χώρα μας εισάγεται και διατίθεται αποκλειστικά από την Spirit Trade . Σ' αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως στην Τσεχία οι αριθμοί που συνδέονται με τις μπύρες δεν αναφέρονται σε περιεκτικότητα αλκοόλ, όπως συνηθίζεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά σε “βαθμούς” που αντιπροσωπεύουν την ποσότητα του εκχυλίσματος βύνης που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της ζυθοποίησης. Ένα υψηλότερο ποσοστό βαθμού σημαίνει γενικά μια πιο γεμάτη γεύση. Το ποσοστό αλκοόλ υπολογίζεται κατα προσέγγιση σε λίγ
Δουλειά θηρίο από τον κ.Κοκκοτό. Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή δουλειά όντως! Κι έχει κι εξίσου δύσκολη συντήρηση!
Διαγραφή