Μοναστηριακές μπύρες - Τραππιστικά μοναστήρια

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας  της μπύρας είναι οι ξακουστές μοναστηριακές μπύρες. Για πολλούς συγκαταλέγονται στις κορυφαίες μπύρες που κυκλοφορούν και όχι άδικα βεβαίως καθώς είναι όντως ιδιαιτέρως ποιοτικές! Πως ξεχωρίζουμε όπως τις μοναστηριακές μπύρες; Είναι όμως όλες οι μπύρες μ' ένα μοναστήρι ή μ' ένα μοναχό στην ετικέτα μοναστηριακές; Όχι βέβαια!
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μοναστηριακών μπυρών: Οι Abbey και οι Trappist. Αυτές που θεωρούνται οι πραγματικές, γνήσιες, μοναστηριακές, είναι οι δεύτερες, και είναι σαφώς λιγότερες από τις πρώτες.

Σήμερα υπάρχουν μόνο 12 τραππιστικά μοναστήρια στον κόσμο που μπορούν να φέρουν πάνω στις ετικέτες της μπύρας που παράγουν το παρακάτω εικονιζόμενο σήμα (Τραππιστόσημο):

To Αυθεντικό Τραππιστόσημο

Τα έξι (6) από αυτά είναι στο Βέλγιο, δύο  (2) στην Ολλανδία, ένα (1) στην Αυστρία, ένα (1) στην Αμερική, ένα (1) στην Ιταλία και ένα (1) στην Αγγλία!

Βέλγιο:
1.  Brasserie de Rochefort - Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy
2.  Brouwerij der Trappisten van Westmalle - Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart)
3.  Brouwerij Westvleteren/St Sixtus - Saint-Sixtus Abbey of Westvleteren
4.  Bières de Chimay - Αbbaye Notre Dame de Scourmont
5.  Brasserie d'Orval - Abbaye Notre-Dame d'Orval
6.  Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis (Achel) - Monastère de Notre-Dame de Saint-Benoît

Ολλανδία:
1.  Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe) - Abbaye Notre Dame de Koningshoeven.
Οι συγκεκριμένοι μοναχοί έχασαν το δικαίωμα να φέρουν το τραππιστόσημο από το 1999 μέχρι και το 2005, αλλά από εκεί και πέρα το ξανακέρδισαν κι έτσι συνεχίζουν να μας προσφέρουν την εξαιρετική και πιο πλήρη σειρά της La Trappe μέχρι τις μέρες μας, έχοντας πάλι στις ετικέτες τους το λογότυπο Authentic trappist product.
2.  Brouwerij Abdij Maria Toevlucht (Zundert)

Αυστρία:
Stift Engelszell

Αμερική:
St. Joseph’s Abbey  (Spencer, Massachusetts)

Ιταλία:
Tre Fontane Abbey - Abbatia trium fontium ad Aquas Salvias (Abbey of Saints Vincent and Anastasius)

Αγγλία:
Mount Saint Bernard Abbey  (Leicestershire)

Οι σειρές της Chimay και της La Trappe αποτελούν στις μέρες μας τις πιο εμπορικές ετικέτες, αφού ο οποισδήποτε μπορεί να τις συναντήσει παντού. Αυτό το παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης των αυθεντικών τραππιστικών προϊόντων ακολούθησαν σταδιακά συν τω χρόνω και οι υπόλοιποι τραππιστές μοναχοί του Βελγίου με αποτέλεσμα οι τραππιστικές μοναστηριακές μπύρες να έχουν εισβάλει για τα καλά στα σπίτια μας.

Για να είναι μια μπύρα Trappist πρέπει οι να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1.  Η μπύρα πρέπει να παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, είτε από τους μοναχούς ή είτε υπό την εποπτεία αυτών.
2.  Το ζυθοποιείο πρέπει να είναι δευτερευούσης σημασίας εντός της μονής και οι επιχειρηματικότητα οφείλει να εναρμονίζεται με τον ορθό μοναστικό τρόπο ζωής.
3.  Η ζυθοποιία δεν προορίζεται να είναι ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα. Το εισόδημα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών, τη συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το υπόλοιπο «κέρδος» οφείλει να χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό, για την κοινωνική εργασία και για να στηρίζει άτομα που έχουν ανάγκη.
4.  Επιπλέον οι ζυθοποιίες Trappist οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως και με τα πρότυπα ενημέρωσης των καταναλωτών. Η διαφήμιση και επικοινωνία τους οφείλει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεμνότητα που να αρμόζει στο θρησκευτικό σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα η ζυθοποίηση.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν «γίνεται», τότε η μπύρα κατηγοριοποιείται στις Abbey. Εννοείται ότι στις Abbey εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες μπύρες από μοναστήρια Καπουτσίνων, Βενεδικτίνων κλπ.

Πηγή: www.fnl-guide.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

AMMOUSA IPA

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Sknipa Bold

Johnnies’ Beer Hefeweizen

Nikos Georgiou American Pale Ale

SALONIKIA

AMMOUSA GOLDEN NEIPA

Στάλα Strong Ale

Στάλα Pale Ale

Sknipa Lady