• Μοναστηριακές μπύρες - Τα 14 Τραππιστικά μοναστήρια

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας της μπύρας είναι οι ξακουστές μοναστηριακές μπύρες. Για πολλούς συγκαταλέγονται στις κορυφαίες μπύρες που κυκλοφορούν και όχι άδικα βεβαίως καθώς είναι όντως ιδιαιτέρως ποιοτικές! Πως ξεχωρίζουμε όμως τις μοναστηριακές μπύρες; Είναι όλες οι μπύρες μ' ένα μοναστήρι ή μ' ένα μοναχό στην ετικέτα μοναστηριακές; Όχι βέβαια!
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μοναστηριακών μπυρών: Οι Abbey και οι Trappist. Αυτές που θεωρούνται οι πραγματικές, γνήσιες, μοναστηριακές, είναι οι δεύτερες, και είναι σαφώς λιγότερες από τις πρώτες.

Σήμερα υπάρχουν μόνο 12 τραππιστικά μοναστήρια στον κόσμο που μπορούν να φέρουν πάνω στις ετικέτες της μπύρας που παράγουν το παρακάτω εικονιζόμενο σήμα (Τραππιστόσημο):

To Αυθεντικό Τραππιστόσημο

Τα έξι (6) από αυτά είναι στο Βέλγιο, δύο (2) στην Ολλανδία, ένα (1) στην Αυστρία, ένα (1) στην Αμερική, ένα (1) στην Ιταλία και ένα (1) στην Αγγλία!

Βέλγιο:
1.  Brasserie de Rochefort - Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy (Abbey of Our Lady of Saint-Remy Abbey)(Rochefort, Belgium)
2.  Brouwerij der Trappisten van Westmalle - Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart) (Westmalle, Belgium)
3.  Brouwerij Westvleteren/St Sixtus - Saint-Sixtus Abbey (Westvleteren, Belgium)
4.  Bières de Chimay - Αbbaye Notre-Dame de Scourmont (Scourmont Abbey) (Chimay, Belgium)
5.  Brasserie d'Orval - Abbaye Notre-Dame d'Orval (Orval Abbey) (Orval, Belgium)
6.  Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis - Monastère de Notre-Dame de Saint-Benoît (St. Benedictus Abbey, De Achelse Kluis) (Achel, Belgium)

Ολλανδία:
1.  Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe) - Abbaye Notre Dame de Koningshoeven (Our Lady of Koningshoeven Abbey) (Tilburg, Netherlands)
Οι συγκεκριμένοι μοναχοί έχασαν το δικαίωμα να φέρουν το τραππιστόσημο από το 1999 μέχρι και το 2005, αλλά από εκεί και πέρα το ξανακέρδισαν κι έτσι συνεχίζουν να μας προσφέρουν την εξαιρετική και πιο πλήρη σειρά της La Trappe μέχρι τις μέρες μας, έχοντας πάλι στις ετικέτες τους το λογότυπο Authentic trappist product.
2.  Brouwerij Abdij Maria Toevlucht - Maria Toevlucht Abbey (Zundert, Netherlands)

Αυστρία:
Stift Engelszell Abbey (Engelhartzell, Austria)

Αμερική:
St. Joseph’s Abbey  (Spencer, Massachusetts, USA)

Ιταλία:
Tre Fontane Abbey - Abbazia trium fontium ad Aquas Salvias (Abbey of Saints Vincent and Anastasius) (Rome, Italy)

Αγγλία:
Mount Saint Bernard Abbey  (Leicestershire, UK)

Για να είναι μια μπύρα Trappist πρέπει οι να πληρούνται οι παρακάτω 4 προϋποθέσεις:

1.  Η μπύρα πρέπει να παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, μέλος της International Trappist Association (ITA)είτε από τους μοναχούς ή είτε υπό την εποπτεία αυτών.
2.  Το ζυθοποιείο πρέπει να είναι δευτερευούσης σημασίας εντός της μονής και η επιχειρηματικότητα οφείλει να εναρμονίζεται με τον ορθό μοναστικό τρόπο ζωής.
3.  Η ζυθοποιία δεν προορίζεται να είναι ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα. Το εισόδημα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών, τη συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το υπόλοιπο «κέρδος» οφείλει να χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό, για την κοινωνική εργασία και για να στηρίζει άτομα που έχουν ανάγκη.
4.  Επιπλέον οι ζυθοποιίες Trappist οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως και με τα πρότυπα ενημέρωσης των καταναλωτών. Η διαφήμιση και επικοινωνία τους οφείλει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεμνότητα που να αρμόζει στο θρησκευτικό σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα η ζυθοποίηση.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν «γίνεται», τότε η μπύρα κατηγοριοποιείται στις Abbey. Εννοείται ότι στις Abbey εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες μπύρες από μοναστήρια Καπουτσίνων, Βενεδικτίνων κλπ.

Υπάρχουν 2 επιπλέον μοναστήρια που έχουν λάβει την άδεια από την International Trappist Association να παράγουν Trappist μπύρα, ανεβάζοντας το τελικό νούμερο στο 14!
Βρίσκονται στη Γαλλία και στην Ισπανία, όμως δεν μπορούν να φέρουν το Τραππιστόσημο καθώς δεν πληρούν την πρώτη από τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις!

Γαλλία:
Mont-des-Cats Abbey  (Godewaersvelde, France) - η μπύρα τους παράγεται από τους μοναχούς της Chimay.

Ισπανία:
Monastery of St. Peter of Cardeña  (Burgos, Spain) - η μπύρα τους παράγεται από τη Μικροζυθοποιία MarPal (Cervezas Martínez Palacios) στη Μαδρίτη.

Η International Trappist Association απαρτίζεται από 20 συνολικά μοναστήρια, τα 14 που αναφέρθηκαν παραπάνω και ακόμα 6 που δεν παράγουν μπύρα, παράγουν όμως άλλα τραππιστικά προϊόντα όπως τυρί, ψωμί, σοκολάτα, μπισκότα, μέλι, μαρμελάδα, ελαιόλαδο, λικέρ, κρασί και σαπούνια:

Our Lady of Brialmont Abbey (Αbbaye Notre-Dame de Brialmont) (Tilff, Belgium)
Our Lady of Soleilmont Abbey  (Αbbaye Notre-Dame de Soleilmont) (Fleurus, Belgium)
Our Lady of Nazareth Abbey (Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth) (Brecht, Belgium)
Our Lady of Klaarland Priory (Bocholt, Belgium)
Lilbosch Abbey (Abdij Lilbosch - Echt) (Echt and Tegelen, The Netherlands)
Our Lady of Port du Salut Abbey (Αbbaye Notre-Dame du Port du Salut) (Entrammes, France)

Όσον αφορά στις μπύρες, οι σειρές της Chimay και της La Trappe αποτελούν στις μέρες μας τις πιο εμπορικές ετικέτες, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να τις συναντήσει παντού. Αυτό το παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης των αυθεντικών τραππιστικών προϊόντων ακολούθησαν σταδιακά συν τω χρόνω και οι υπόλοιποι τραππιστές μοναχοί του Βελγίου με εξαίρεση τους μοναχούς στο Saint-Sixtus Abbey, με αποτέλεσμα οι τραππιστικές μοναστηριακές μπύρες να έχουν εισβάλει για τα καλά στα σπίτια μας.

Πηγή: www.fnl-guide.com

Τα 14 Trappist μοναστήρια.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Strongbow Red Berries

Argos Star Lager

Kaiserdom Kellerbier

Ψυχή του πάρτι

Kentavros Pilsner

Blonder Bräu

El Pibe De Oro