• Μοναστηριακές μπύρες - Τα 13 Τραππιστικά μοναστήρια

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας της μπύρας είναι οι ξακουστές μοναστηριακές μπύρες. Για πολλούς συγκαταλέγονται στις κορυφαίες μπύρες που κυκλοφορούν και όχι άδικα βεβαίως καθώς είναι όντως ιδιαιτέρως ποιοτικές! Πως ξεχωρίζουμε όμως τις μοναστηριακές μπύρες; Είναι όλες οι μπύρες μ' ένα μοναστήρι ή μ' ένα μοναχό στην ετικέτα μοναστηριακές; Στην ελληνική γλώσσα ο όρος "μοναστηριακή" αφήνει λίγο χώρο για παρεξηγήσεις εφόσον μια μπύρα που παράγεται σε ένα μοναστήρι τεχνικά και κυριολεκτικά είναι μοναστηριακή, όμως στην αγγλική είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αφού χρησιμοποιούνται πιο ειδικοί όροι αντί του monastery beer.

Έτσι, υπάρχουν δύο κατηγορίες μοναστηριακών μπυρών: Οι Abbey και οι Trappist. Αυτές που θεωρούνται οι πραγματικές, γνήσιες, μοναστηριακές, είναι οι δεύτερες, και είναι σαφώς λιγότερες από τις πρώτες.

Σήμερα υπάρχουν μόνο 13 τραππιστικά μοναστήρια στον κόσμο που μπορούν να παράγουν τις διάσημες trappist μπύρες, και 10 από αυτά να φέρουν πάνω στις ετικέτες της μπύρας που παράγουν το παρακάτω εικονιζόμενο σήμα (Τραππιστόσημο):

To Αυθεντικό Τραππιστόσημο

Τα πέντε (5) από αυτά είναι στο Βέλγιο, δύο (2) στην Ολλανδία, ένα (1) στην Αυστρία, ένα (1) στην Ιταλία και ένα (1) στην Αγγλία!

Βέλγιο:
1.  Brasserie de Rochefort - Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy (Abbey of Our Lady of Saint-Remy Abbey)(Rochefort, Belgium)
2.  Brouwerij der Trappisten van Westmalle - Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart) (Westmalle, Belgium)
3.  Brouwerij Westvleteren/St Sixtus - Saint-Sixtus Abbey (Westvleteren, Belgium)
4.  Bières de Chimay - Αbbaye Notre-Dame de Scourmont (Scourmont Abbey) (Chimay, Belgium)
5.  Brasserie d'Orval - Abbaye Notre-Dame d'Orval (Orval Abbey) (Orval, Belgium)

Ολλανδία:
1.  Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe) - Abbaye Notre Dame de Koningshoeven (Our Lady of Koningshoeven Abbey) (Tilburg, Netherlands)
Οι συγκεκριμένοι μοναχοί έχασαν το δικαίωμα να φέρουν το τραππιστόσημο από το 1999 μέχρι και το 2005, αλλά από εκεί και πέρα το ξανακέρδισαν κι έτσι συνεχίζουν να μας προσφέρουν την εξαιρετική και πιο πλήρη σειρά της La Trappe μέχρι τις μέρες μας, έχοντας πάλι στις ετικέτες τους το εξαγωνικό λογότυπο.
2.  Brouwerij Abdij Maria Toevlucht - Maria Toevlucht Abbey (Zundert, Netherlands)

Αυστρία:
Stift Engelszell Abbey (Engelhartzell, Austria)

Ιταλία:
Tre Fontane Abbey - Abbazia trium fontium ad Aquas Salvias (Abbey of Saints Vincent and Anastasius) (Rome, Italy)

Αγγλία:
Mount Saint Bernard Abbey  (Leicestershire, UK)

Για να είναι μια μπύρα Trappist πρέπει οι να πληρούνται οι παρακάτω 4 προϋποθέσεις:

1.  Η μπύρα πρέπει να παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, μέλος της International Trappist Association (ITA)είτε από τους μοναχούς ή είτε υπό την εποπτεία αυτών.
2.  Το ζυθοποιείο πρέπει να είναι δευτερευούσης σημασίας εντός της μονής και η επιχειρηματικότητα οφείλει να εναρμονίζεται με τον ορθό μοναστικό τρόπο ζωής.
3.  Η ζυθοποιία δεν προορίζεται να είναι ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα. Το εισόδημα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών, τη συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το υπόλοιπο «κέρδος» οφείλει να χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό, για την κοινωνική εργασία και για να στηρίζει άτομα που έχουν ανάγκη.
4.  Επιπλέον οι ζυθοποιίες Trappist οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως και με τα πρότυπα ενημέρωσης των καταναλωτών. Η διαφήμιση και επικοινωνία τους οφείλει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεμνότητα που να αρμόζει στο θρησκευτικό σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα η ζυθοποίηση.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν «γίνεται», τότε η μπύρα κατηγοριοποιείται στις Abbey. Εννοείται ότι στις Abbey εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες μπύρες από μοναστήρια Καπουτσίνων, Βενεδικτίνων κλπ. Και πως θα ακούσουμε τις Abbey μπύρες στα ελληνικά; μαλλον όχι Αββαείου που είναι το σωστό αλλά απλά μοναστηριακές! Και νάτο το μπέρδεμα που λέγαμε νωρίτερα!

Υπάρχουν 3 επιπλέον Τραππιστικά μοναστήρια που έχουν λάβει την άδεια από την International Trappist Association να παράγουν Trappist μπύρα, ανεβάζοντας το τελικό νούμερο στο 13!
Βρίσκονται στη Γαλλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο, όμως δεν μπορούν να φέρουν το Τραππιστόσημο καθώς δεν πληρούν την πρώτη από τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις! 

Γαλλία:
Mont-des-Cats Abbey  (Godewaersvelde, France) - η μπύρα τους παράγεται από τους μοναχούς της Chimay.

Ισπανία:
Monastery of St. Peter of Cardeña  (Burgos, Spain) - η μπύρα τους παράγεται από τη Μικροζυθοποιία MarPal (Cervezas Martínez Palacios) στη Μαδρίτη.

Βέλγιο:
Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis - Monastère de Notre-Dame de Saint-Benoît (St. Benedictus Abbey, De Achelse Kluis) (Achel, Belgium)

Το τελευταίο πιο συγκεκριμένα, ξέμεινε από ζυθοποιούς μοναχούς καθώς στις αρχές του 2021 οι 2 τελευταίοι μετακόμισαν στο μοναστήρι του Westmalle! Οι Achel μπύρες παράγονται πλέον εκεί (με νέες ετικέτες) και συνεχίζουν να θεωρούνται trappist προϊόν, όμως έχουν χάσει το εξαγωνικό τραππιστόσημο.

Από το 2013 έως και το Μάιο του 2022 υπήρχε κι ένα (1) στην Αμερική, St. Joseph’s Abbey  (Spencer, Massachusetts, USA) το οποίο δεν άντεξε την πίεση από τις hoppy IPAs και σταμάτησε την παραγωγή μπύρας.

Η International Trappist Association απαρτίζεται από 19 συνολικά μοναστήρια, τα 13 που αναφέρθηκαν παραπάνω και ακόμα 6 που δεν παράγουν μπύρα, παράγουν όμως άλλα τραππιστικά προϊόντα όπως τυρί, ψωμί, σοκολάτα, μπισκότα, μέλι, μαρμελάδα, ελαιόλαδο, λικέρ, κρασί και σαπούνια:

Our Lady of Brialmont Abbey (Αbbaye Notre-Dame de Brialmont) (Tilff, Belgium)
Our Lady of Soleilmont Abbey  (Αbbaye Notre-Dame de Soleilmont) (Fleurus, Belgium)
Our Lady of Nazareth Abbey (Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth) (Brecht, Belgium)
Our Lady of Klaarland Priory (Bocholt, Belgium)
Lilbosch Abbey (Abdij Lilbosch - Echt) (Echt and Tegelen, The Netherlands)
Abbey Our Lady of the Moldau (Trapistický Klášter Naší Paní nad Vltavou) (Neveklov, Czech Republic)

Όσον αφορά στις μπύρες, οι σειρές της Chimay και της La Trappe αποτελούν στις μέρες μας τις πιο εμπορικές ετικέτες, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να τις συναντήσει παντού. Αυτό το παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης των αυθεντικών τραππιστικών προϊόντων ακολούθησαν σταδιακά συν τω χρόνω και οι υπόλοιποι τραππιστές μοναχοί του Βελγίου με εξαίρεση τους μοναχούς στο Saint-Sixtus Abbey, με αποτέλεσμα οι τραππιστικές μοναστηριακές μπύρες να έχουν εισβάλει για τα καλά στα σπίτια μας.

Πηγή: www.fnl-guide.com

Τα λογότυπα των Trappist μοναστηριών.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Lagunitas IPA

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Ψυχή του πάρτι

Argos Star Lager

McFarland

ΛΑΤΙΝΑ

Estrella Galicia

Blonder Bräu