Ba.Na.S.Ac.I.S. Maltrix Loaded

 

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 750, Ba.Na.S.Ac.I.S. Maltrix Loaded, Ελληνική σπιτική saison μπύρα με 5,6% αλκοόλ και 23 IBUs. Ζυθοποιήθηκε στην Κρήτη από τον ζυθοποιό της Notos Brewery Κωνσταντίνο Βερίγο και τον οικοζυθοποιό Νίκο Καραμολέγκο σε σπιτικό εξοπλισμό. Η συγκεκριμένη μπύρα με αφορά άμεσα, κάτι που κάνει το γράψιμο της παρούσας ανάρτησης ακόμα πιο δύσκολη δουλειά απ' ότι είναι! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Το πιο σημαντικό πράγμα από την ενασχόληση μου με την μπύρα δεν είναι ότι έχω γνωρίσει 5-10 γεύσεις παραπάνω αλλά οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει μέσα από αυτό το χόμπι.
Ζυθοποιοί, οικοζυθοποιοί, beer enthousiasts, φίλοι της καλής επονομαζόμενης craft μπύρας! Όλοι με το ίδιο μικρόβιο! Τρέχουμε πίσω από τα beer festival ανά την Ελλάδα λες και δεν υπάρχει αύριο, ισως επειδή μπορεί όντως να μην υπάρχει αύριο. 
Μια παρέα όμως ή πατούλια όπως λέμε στην Κρήτη (μέλος της οποίας έχω την τιμή να είμαι κι εγώ) έχει ένα χούι παραπάνω: να σκαρώνει πλάκες βράζοντας μπύρες στα κρυφά, να μην το μάθει κάποιος... Αυτός ο κάποιος απλά θα καταλήξει σε κάποια ετικέτα σε κάποια φιάλη μπύρα με κάποια ανάρτηση στο Facebook .. έτσι να το μάθουν όλοι γιατί έτσι έχει πιο πολύ πλάκα!!

Σήμερα το ”θύμα" ήμουν εγώ με μια ωραία υπόξινη saison ή μάλλον καλύτερα Atomic_Chezon_Sour_CheeseBa.Na.S.Ac.I.S. Maltrix Loaded. Η ετικέτα ήταν προφανώς ιδέα του γνωστού πρέσβυ της μπύρας Αντώνη Καντηφεδάκη που πήρε μια φωτό εξωφύλλου μου στο facebook στην οποία είμαι ξαπλωμένος (και καλά μεθυσμένος) αλά #matrix στα βαρέλια του Σκωτσέζικου αποστακτηρίου Tomatin. Την παραποίησε επιμελώς να θυμίζει την ταινία Matrix, εδώ Maltrix (malt=βύνη), με τις συλλαβές του επωνύμου μου στα βαρέλια να αντιστοιχούν σε διάφορα χημικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα, με τον ατομικό αριθμό τους σε παρένθεση (#Atomic).



Γιατί όπως είπε όπως είπε ένας αλήτης, αν αποσυνθέσεις τον Banasakis στο τέλος θα σου μείνει λίγο βάριο, νάτριο, θείο, ακτίνιο, ιώδιο και ξανά θείο. Που σημαίνει με άλλα τόσα τον ξαναφτιάχνεις.. 🙃

Στη ζυθοποίηση οι συνήθεις ύποπτοι Konstantinos Verigos & Nikos Karamolegkos που μετά την 3 Brothers, και τη Βάκχος, έδωσαν και στη Ba.Na.S.Ac.I.S. Maltrix Loaded τον καλύτερό τους εαυτό. Γνωρίζοντας πόσο μου αρέσουν οι saison και οι ξινές μπύρες, επιδόθηκαν στην ζυθοποίηση της συγκεκριμένης πειραματικής μπύρας, χρησιμοποιώντας αυθεντική μαγιά για saison (#Chezon), Σλοβένικο Styrian Golding λυκίσκο και πούλπα φράουλας ξινισμένη (#Sour) με κεφίρ (#Cheese)!

Το χρώμα της μπύρας είναι ξανθό πορτοκαλοκίτρινο, θολό με αρκετό λευκό αφρό μέσης διάρκειας. Το άρωμα της είναι ευχάριστο με φρουτώδεις νότες εσπεριδοειδών, ανθικές και ελαφρώς όξινες. Η γεύση της είναι ευχάριστη, δροσιστική, υπόξινη, οινώδης και φρουτώδης με ήπια πικράδα κι ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα. Το σώμα της είναι ελαφρύ με μέση ανθράκωση, και η επίγευσή της είναι επίσης υπόξινη με ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα και μέση διάρκεια.
 
Η μπύρα ζυθοποιήθηκε το Πάσχα του 2021, και παρουσιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021 σε παρεάκι της ζυθοπαρέας στο καζάνι (αποστακτήριο τσικουδιάς) της ευρύτερης οικογενείας που διατηρούμε στο χωριό στην Κρήτη, με τη μορφή μιας φιάλης 750ml της Ba.Na.S.Ac.I.S. Maltrix Loaded ταυτόχρονα με τη μακροσκελή ανάρτηση-σεντόνι του μπυροπρέσβη και ιθύνοντα νου του σεναρίου, στο Κρητικό ιδίωμα αλλά και σε απλά Ελληνικά.
Ακολουθεί η συγκεκριμένη ανάρτηση αυτούσια για όσους έχουν όρεξη για διάβασμα, με την Κρητική εκδοχή πρώτα και τη μετάφραση αμέσως μετά.

Kadife Andon Efendi is looking for a partner in crime with Konstantinos Verigos and 
2 others
 in Kounávoi, Iraklion, Greece.

Favorites October 24, 2021 
Κι εδά ήντα λοής να ντακάρεις να γράφεις και να μολυβώνεις και ήντα ρεμέδιο κι όρντινα να βρεις για κάτιτίς τόσονα απλό και τσουρί ‘νεκατωμένο αντάμα…
Ηντα κοντώ να λέμε εδά για τη φιλιά, τη μπιστικότη την αγάπη και το παρεάκι σε τούτουσές τσοι χρόνους απού όλες τως δοκιμάζουνται σκληρά..
Το ορτάκη μας τσι μαζώνει και τσι κατέχει σαν τη ζερβή ντου χέρα (έκεινα απού δε μαργώνει) για όλους τσοι φίλους και την εδικολογιά και τσι γιαγέρνει οπίσω απλοχεριά δίχως αβανιά και μουδέ να φελά τ’απατού ντου ντίπι!
Είναι ‘δα και πολύς καιρός που το’χω χαβασιλίκι πως οι περσότεροι του κύκλου τση μπυρός , κεινειέ δηλαδή που φέγγουνε κι οβγορίζουνε ώθε πρέπει να τονέ παντήξουνε και να του σφίξου’την χέρα κι ας μην τονέ ‘χουνε ξαναθωρόντα !
Για τη φαμίλια ντου αλλά και για μας τσ’ όρτάκηδές του ,είναι και ήτονε σαφί στη ανάγκη,στα χαζιρέματα μα και στην κουζουλάδα μας σαφί εκειά!
Την Ανάσταση που μας επέρασε την ταχυτέρου και μιας και είχαμε κάμει και δυό παρεάκια που εγινήκανε μπυράκια
(3Brothers, ΒΑΚΧΟΣ) με στόχεψη και σκοπό, ρεχτήκαμε –δίχως να του μηνύσομε-να τονε κάμομε κι απατού του μια ολιά σεΐρι
Εβράσαμέ ονωμή ντου ένα μπυράκι ξαθέρι, κι ομάδι ορντινιαστήκαμε εις «τη φωλιά του Δράκο» γιατί’τονε κι αυτός στο κόλπο… Κι ετέ, εφτάξαμε την αργαντινή να δοκιμάσομε ..επαέ στσι Κουνάβους
Εδιαναχτήσαμε μια ολιά να μην το πάρει πρέφα μα εκαταφέραμέ ντο!
Κι επειδής όπως κατέχομ’όλοι η ζήση έχει διγαβρέδες και χαρές κι αλλάσει το νομπέτι σε οξυνή-γλυκειά-οξυνή-γλυκειά-οξυνή-πρική-πολύ πρικιά-οξυνή-οξυνή και θέλει νέκαρα και θάρρητα αφρουκαστήκαμε ένα παλιό ρητό (απού’ναι και Τούρκικη παραμοιά )* και λέει:
«Καλλιά με φίλο μπιστικό να προπατείς ομάδι ,
κι ας είναι όξω πρόσαργα και το βαθύ σκοτάδι,
παρά μονάχος εις το φως τση μέρας να ‘σωμπαίνεις
να μην κατέ’ς ήντα να λές, και ήντα ν’ανημένεις»
Επήραμε σιμισακή μια φωτογραφία ντου που τηνέ… βατέψαμε ναμουσούζικα!!
Το αίτιο δεν κατέχομε ανέ πέτυχε ,εκειονά που κατέχομε είναι ότι με τα μπυράκια σαφί κάνεις φιλιές!
Κι εμείς έχομε την καλύτερη γιατί ‘χομε τον καλύτερο!
‘Σ’υγεία #MyLORD! Georgios Banasakis
Σαφί Χαρές…
Καντηφές & #Αλκοόλια
* ¨ Karanlıkta bir dostla yürümek, aydınlıkta tek başına yürümekten yeğdir¨
====================================
ΜΤΦ:
Και τώρα ,τι να ξεκινήσεις να γράφεις..;
Τι τρόπο και σειρά να βρεις για να αποδώσεις κάτι το τόσο απλό αλλά συνάμα και τόσο περίπλοκο..
Τι να λέμε τώρα για έννοιες όπως «φιλία» «εμπιστοσύνη» «αγάπη» και «παρέα» αυτούς τους καιρούς, όπου όλες τους δοκιμάζονται σκληρά..
Ο εν λόγω φίλος μας ,τις συγκεντρώνει και τις γνωρίζει καλά, σαν το αριστερό του χέρι(αυτό που δεν του μουδιάζει..χαχαχ) και τις επιστρέφει απλόχερα σε φίλους και δικούς χωρίς υστεροβουλία και χωρίς κανένα ίδιον όφελος.
Εδώ και πολύ καιρό το’χω επιθυμία και σκέφτομαι ότι οι περισσότεροι του «συναφιού» της μπύρας ,..αυτοί που βλέπουν και λίγο πιο μακριά θα πρέπει να τον συναντήσουν και να του σφίξουν το χέρι *(για την αφιλοκερδή δουλειά που κάνει) κι ας μην τον έχουν ξαναδεί ποτέ!
Για εμάς τους φίλους και την οικογένειά του ήταν πάντοτε εκεί…στην ανάγκη.. στις ετοιμασίες για τις τρέλες μας.. Πάντα εκεί!
Το Πάσχα που μας πέρασε λοιπόν, -και μιας και ήδη είχαμε πραγματοποιήσει ήδη 2 πετυχημένα μπυράκια/παρεάκια με στόχευση και ιδιαίτερο σκοπό- (3Brothers, ΒΑΚΧΟΣ) επιθυμήσαμε ,δίχως να το γνωρίζει ο ίδιος ασφαλώς, να κάνουμε τη γνωστή μας … πλάκα μαζί του.. Έτσι βράσαμε για λογαριασμό του ένα μπυράκι εξαιρετικό, το εμφιαλώσαμε με αγάπη ,κι αφού βάλαμε στο κόλπο και τον πατέρα του, δώσαμε ομαδικά παρών «στη φωλιά του Δράκου» ένα απόγευμα.. Στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε φυσικά.. Στους Κουνάβους! Αγανακτήσαμε λίγο να μην το πάρει χαμπάρι, αλλά τελικά το καταφέραμε..
Κι επειδή όπως γνωρίζουμε όλοι η ζωή έχει λύπες και χαρές, κι αλλάζει τη σειρά σε: ξινή-γλυκιά-ξινή-γλυκιά-ξινή-πικρή-πολύ πικρή-ξινή-ξινή και θέλει αντοχή και θάρρος, ακούσαμε ένα παλιό ρητό (που είναι και Τουρκική παροιμία) και λέει: «Καλύτερα να περπατάς μ’ ένα φίλο στο σκοτάδι, παρά μόνος σου στο φως»
Πήραμε τέλος και μια φωτογραφία για ετικέτα του εξωφύλλου του απ’ το ΦΒ που την γ@μ#σαμε άτιμα..
Η μπύρα δεν ξέρουμε αν πέτυχε.. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι με τις μπύρες κάνεις μόνο φιλίες..
Κι εμείς έχουμε την καλύτερη γιατί έχουμε τον καλύτερο…
Στην υγειά σου Λόρδε μου..
Πάντα χαρές..

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland