• Κλίμακα μέτρησης χρώματος της μπύρας

Το χρώμα μιας μπύρας καθορίζεται απ' το χρώμα που έχει το σώμα της. Αν έχουμε μια μπύρα κίτρινου σώματος συνηθίζουμε να την λέμε ξανθιά. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν οι καφέ μπύρες, οι ερυθρές και βέβαια οι μαύρες.

Το χρώμα του σώματος της μπύρας καθορίζεται από την βύνη ή τις βύνες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Βασική διαδικασία για την παρασκευή της μπύρας είναι η βυνοποίηση των δημητριακών και μετά η ξήρανση τους ή καβούρντισμα. Το πόσο θα καβουρδιστεί μια βύνη εξαρτάται απ' τον βυνοποιό που συνεργάζεται ένας ζυθοποιός.
Μια ανοιχτόχρωμη βύνη παράγει μια χλωμή, σχεδόν λευκή μπύρα. Μια κλασσική μπύρα παράγεται με λίγο πιο καβουρδισμένη βύνη. Για να επιτευχθεί το σκούρο χρώμα στις μπύρες, εκτός του ότι καβουρδίζονται αρκετά κάποια δημητριακά, χρειάζεται και μια επιλογή. Για παράδειγμα μια stout που είναι κατάμαυρη, δεν φτιάχνεται από μια μόνο βύνη. Θα χρειαστεί μια ποικιλία στην επιλογή, απ' την οποία μπορεί και ένα μικρό ποσοστό να είναι έντονα καβουρδισμένη βύνη. Σίγουρα θα συμμετέχουν όμως  και βύνες λιγότερα καβουρδισμένες.

Οι βαθμοί της κλίμακας Lovibond, "°L", είναι μονάδα μέτρησης του χρώματος της μπύρας. Ο προσδιορισμός των βαθμών °L γίνεται με τη χρήση χρωματόμετρου. Η κλίμακα επινοήθηκε από τον Joseph Williams Lovibond και πλέον έχει αντικατασταθεί από 2 άλλες, την κλίμακα SRM του American Society of Brewing Chemists και την EBC του European Brewery Convention.

Ο προσδιορισμός των βαθμών SRM περιλαμβάνει τη μέτρηση (με τη χρήση φασματοφωτόμετρου) της εξασθένησης του φωτός ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος (430 nm) περνώντας μέσα από 1cm μπύρας. Η απορρόφηση Α430, είναι ο λογάριθμος του λόγου της εντάσεως της δέσμης φωτός που εισέρχεται στο 1cm δείγμα μπύρας προς της ένταση της δέσμης που εξέρχεται από αυτό. Αυτή η απορρόφηση κατόπιν πολλαπλασιάζεται με ένα σταθερό συντελεστή 12,7.
Για παράδειγμα, αν η ένταση του εξερχομένου φωτός είναι 1/100 της εισερχόμενης, ο λόγος είναι 100, και συνεπώς η απορρόφηση Α430 είναι 2. Το SRM τότε γίνεται 12,7*2=25,4.

SRM = 12,7 * Α430

Ο προσδιορισμός των βαθμών EBC γίνεται με ακριβώς ίδιο τρόπο με μόνη διαφορά τον σταθερό συντελεστή που είναι 25.

EBC = 25 * Α430 

και συνεπώς

EBC = 1,97 * SRM ~ 2 * SRM

Ενδεικτικά χρώματα μπύρας με του βαθμούς SRM, EBC & °L φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:
Πηγή: beeroskopio.com
Πηγή: wikipedia.org

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Astroblaster

Perlenbacher Premium Pils

Blonder Bräu

Henninger

ΛΑΤΙΝΑ

Lagunitas IPA

Thüringer Premium Bier

ΠΑΙΧΤΕ ΠΑΝΚ!

Gralsburg Pilsner