• Κλίμακα μέτρησης πικράδας της μπύρας

Η κλίμακα IBU (International Bittering Units) ή ελληνικά Διεθνείς Μονάδες Πικράδας, είναι στην ουσία μια κλίμακα μέτρησης της πραγματικής πικράδας της μπύρας. Η πικράδα αυτή οφείλεται και παρέχεται από τα άλφα οξέα (α-οξέα) που υπάρχουν στο λυκίσκο. Ο λυκίσκος περιέχει μια ομάδα χημικών ενώσεων, τις χουμουλώνες (λυκισκίνη), που είναι αδιάλυτες στο νερό. Όμως μετά από χημικές ανακατατάξεις κατά τη ζυθοποίηση, μετατρέπονται σε ισομερείς χημικές ενώσεις που ονομάζονται ισοχουμουλώνες. Αυτές είναι διαλυτές στο νερό και δίνουν στη μπύρα τη χαρακτηριστική πικράδα. Είναι πιο απλά τα λεγόμενα α-οξέα που πρέπει να ισομεριστούν κατά το βρασμό, να γίνουν υδατοδιαλυτό για να ξεδιπλώσουν τις ιδιότητές τους που μια από αυτές είναι ασφαλώς και η πικράδα του.

Με δυο λόγια, ο λυκίσκος προσδίδει πικράδα στην μπύρα εξαιτίας των άλφα οξέων που περιέχει και που απελευθερώνονται μόνο κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Επομένως για να προσδώσει ο ζυθοποιός την απαραίτητη πικράδα στην μπύρα θα πρέπει να ρίξει τους κώνους του λυκίσκου κατά τη διάρκεια του βρασμού του ζυθογλεύκους (για 45-60 λεπτά), ώστε να επέλθει η προσδοκώμενη πικράδα από την υδατοδιαλυτή πλέον ισοχουμουλώνη (ίσο-άλφα οξύ).

Ένα IBU ισούται με περίπου το ένα χιλιοστόγραμμο οξέος ισο-άλφα (ισοχουμουλώνη) ανά ένα λίτρο μπύρας. Η κλίμακα IBU ξεκινάει θεωρητικά από το 0 (μηδέν) για μπύρες που δεν έχουν πικράδα (fruit beers με χαμηλό IBU) και φτάνει έως 120 για πλούσια πικράδα σε μπύρες όπως οι Imperial IPAs (Double IPA) και τα Barley wines.

Μέση τιμή IBU ανά είδος μπύρας
Υψηλό IBU σημαίνει και μεγαλύτερη αίσθηση πικράδας σε μια μπύρα, αλλά προσοχή, αυτό δεν είναι υποχρεωτικά ο κανόνας. Η ισορροπία ή όχι βύνης και λυκίσκου είναι αυτή τελικά που θα μας ορίσει το κατά πόσο μια μπύρα είναι ή όχι πικρή σε εμάς. Μια μπύρα με υψηλό IBU μπορεί να μη μας φανεί πικρή, αν έχουμε ταυτόχρονα  και υψηλή περιεκτικότητα βύνης κατά την παρασκευή της μπύρας. Αν υποθέσουμε πως έχουμε μια μπύρα με υψηλή περιεκτικότητα σε malts, αλλά και λυκίσκο, η μπύρα αυτή θα έχει αναγκαστικά υψηλό IBU αλλά δε θα είναι απαραίτητα πικρή. Οι Imperial Stouts για παράδειγμα έχουν κατά κανόνα υψηλό IBU στην κλίμακα μέτρησης. Δε φαίνεται όμως αυτό σε πικράδα γιατί αντισταθμίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε malts.

H Guinness έχει IBU 50, αλλά δεν την χαρακτηρίζει κάποιος ιδιαίτερα πικρή μπύρα, εξαιτίας του malty χαρακτήρα της. Η ίδια περιεκτικότητα IBU αν προστεθεί σε μια μπύρα με λιγότερη βύνη μας δίνει αυτόματα την γνωστή πικράδα μιας India Pale Ale (IPA).

Ασφαλώς η έννοια της πικράδας σε μια μπύρα είναι υποκειμενική και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια αυτή και τη γενικότερη αίσθηση της πικράδας. Σίγουρα όμως η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να αισθανθεί και να ανιχνεύσει πικράδα από 10 IBU το χαμηλότερο έως 100 IBU το υψηλότερο, στην κλίμακα που αναφερόμαστε.

Μπύρες με χαμηλότερο του 20 IBU έχουν πολύ διακριτική έως ανύπαρκτη την αίσθηση της πικράδας. Από 20 με 45 IBU έχουν την γνώριμη πικράδα που μπορεί να είναι ήπια έως έντονη, ανάλογα και με την περιεκτικότητα της βύνης. Μπύρες με IBU μεγαλύτερο του 45 θεωρούνται κατά βάση πικρές, με εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις μπύρες με τα υψηλότερα IBU's

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia