Μποκ

 

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 749, Μποκ, Ελληνική εκδοχή, συνώνυμη ενός ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλούς γερμανικού τύπου βυθοζύμωτης (lager) μπύρας με 5,8% αλκοόλ και 22 IBU. Πρόκειται για άλλη μια συνεργατική παραγωγή των ζυθοποιείων Πηνειού και Αναστασίου, την τέταρτη κατά σειρά που και αυτή ζυθοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τη πρώτης, και κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2022. Περισσότερα για τις ζυθοποιίες μπορείτε να διαβάσετε αντίστοιχα, εδώ κι εδώ.

Oι "bock" είναι βυθοζύμωτες σκουρόχρωμες μπύρες γερμανικής προέλευσης και παράδοσης. Ιστορικά, συναντάμε τις πρώτες εκδόσεις αυτής της εξειδικευμένης γερμανικής μπύρας τον 14ο αιώνα, από τους ζυθοποιούς στην Χανσεατική πόλη "Einbeck" στην Κάτω Σαξονία. Αργότερα τον 17ο αιώνα το στυλ αυτό υιοθετήθηκε στη Βαυαρία από τους ζυθοποιούς του Μονάχου και προσαρμόστηκε στις νέες τότε τεχνικές ζυθοποίησης της εποχής. Με τη βαυαρική προφορά της περιοχής το όνομα "Einbeck" προφερόταν ως "Einbock"  - και "einbock" σημαίνει "τράγος" στα γερμανικά. Συντομευμένο σε "bock", το όνομα παραμένει έως σήμερα, όπως και η απεικόνιση ενός τράγου στην ετικέτα των περισσότερων bock. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από τη μποκ που δοκιμάζω σήμερα! Το συγκεκριμένο στυλ μπύρας συνδέεται ιστορικά με ειδικές περιστάσεις, συχνά θρησκευτικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή τη Σαρακοστή. Αξίζει να αναφερθεί πως οι "bock" καταναλώνονται παραδοσιακά από Βαυαρούς μοναχούς και ως πηγή διατροφής σε περιόδους νηστείας. Υπάρχουν επίσης υποκατηγορίες του συγκεκριμένου στυλ μπύρας όπως οι: Doppelbock, Maibock, Eisbock και Weizenbock

Το χρώμα της είναι σκούρο χαλκοκόκκινο και αρκετό, κρεμώδη, συνεκτικό καφέ αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματά  της είναι βυνώδη με έντονες  νότες καραμέλας και κόκκινων αποξηραμένων φρούτων. Το σώμα της είναι μεσαίο με κανονική ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, βυνώδης, γλυκόπιοτη κι ευκολόπιοτη, με ιδιαίτερα ευχάριστες νότες σταφίδας και καραμέλας η οποία αναδεικνύεται καλύτερα αφού ζεσταθεί λιγάκι! Τέλος η επίγευσή της είναι γλυκόπικρη και μεγάλης διάρκεια!



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland