Petrus Aged Pale

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 681, Petrus Aged Pale, Βελγική sour ale μπύρα με 7,3% αλκοόλ, από την Brouwerij De Brabandere στο Harelbeke, στη Δυτική Φλάνδρα, (γνωστή και ως Βrouwerij Bavik από το 1990 έως το 2013). Είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου Belgian Family Brewers (BFB).

Το ζυθοποιείο έχει μια πλούσια ιστορία που ξεκινά με την ίδρυσή του από τον Adolphe De Brabandere και τον γιο του Jozef στο Bavikhove το 1894. Είναι μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση υπό τη διαχείριση της πέμπτης πλέον γενιά ζυθοποιιών. Το 1909 ο Jozef De Brabandere έγινε ιδιοκτήτης. Επέκτεινε το ζυθοποιείο και άλλαξε το όνομα σε Brouwerij Sint-Antonius. Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες, αλλά αμέσως μετά επισκευάστηκαν οι ζημιές και άρχισε να λειτουργεί ξανά. Ο Jozef De Brabandere πέθανε το 1929 και, καθώς τα παιδιά του ήταν πολύ μικρά για να διευθύνουν την εταιρεία, ανέλαβε τη διαχείριση η χήρα του έως το 1950 που ανέλαβε ο Albert De Brabandere αλλάζοντας το όνομα ξανά σε Brouwerij De Brabandere. Για τριάντα χρόνια, ο Albert ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το ζυθοποιείο, έως το 1975 όπου ανέλαβε ο γιος του Ignace. Αυτή ήταν η τέταρτη γενιά των ζυθοποιών της Brouwerij De Brabandere. Το ζυθοποιείο άρχισε να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στον τομέα του εμπορίου και στις εξαγωγές. Το 1990 το ζυθοποιείο διαχωρίστηκε ως εταιρεία από άλλες δραστηριότητες της οικογένειας (καφετέριες) και μετονομάζεται σε Βrouwerij Bavik. Με τον Albert De Brabandere, η πέμπτη γενιά ανέλαβε το 2013, επαναφέροντας στις αρχές του 2014, το αρχικό όνομα της ζυθοποιίας Brouwerij De Brabandere. Είναι επικεφαλής της ζυθοποιίας από το 2017 και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητας της ζυθοποιίας.

Η Petrus Aged Pale είναι 100% μπύρα foeder όπως αναφέρεται με μεγάλα γράμματα στην ετικέτα! Τα foeders είναι τεράστια δρύινα βαρέλια, στα οποία η Aged Pale παραμένει για 24 μήνες.

Foeders της Brouwerij De Brabandere
Ο λόγος που χρησιμοποιούνται τα τεράστια αυτά βαρέλια χωρητικότητας 220 εκατόλιτρων από γαλλική οξιά  δεν είναι για να προσδοθεί η γεύση του ξύλου στην μπύρα. Το ξύλο είναι απλώς ένα δοχείο, στο οποίο βέβαια επιζούν διάφοροι μικροοργανισμοί που μετατρέπουν τα υπολειπόμενα σάκχαρα από την κύρια ζύμωση σε οξέα και αυξάνουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και εστέρες. Επιπροσθέτως, το ξύλο είναι ένας διαπερατός τοίχος: ο αέρας διεισδύει αργά στο ξύλο και μπαίνει στην μπύρα, δημιουργώντας μια ελεγχόμενη οξείδωση. Αυτή η διαδικασία φυσικά είναι αρκετά αργή γι' αυτό η Aged Pale χρειάζεται να παραμείνει 24 μήνες σε αυτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 24 μηνών παλαίωσης, η μικροβιολογική χλωρίδα στο ξύλο αντιδρά με την μπύρα για να παράγει την ξινή γεύση της Aged Pale. Είναι η πιο ξινή Petrus και από την ίδρυση του ζυθοποιείου, και για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν μόνο για ανάμειξη με άλλες μπύρες για να τους δώσει φρέσκες, ελαφρώς ξινές γεύσεις και αρώματα. Κατόπιν παροτρύνσεως-απαιτήσεως του Michael Jackson (beer hunter) κυκλοφόρησε και μόνη της!

Περνώντας στα της μπύρας, το χρώμα της είναι διαυγές ξανθοκίτρινο με αρκετό λευκό αφρό μεγάλης σχετικά διάρκειας. Τα αρώματά της είναι ευχάριστα, όξινα, οινώδη και φρουτώδη με νότες ροδάκινου! Το σώμα της είναι ελαφρύ και με αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι πολύ αναζωογονητική, αρκετά όξινη και στυφή με φρουτώδεις νότες ροδάκινου και μήλου και ακόμα πιο έντονες νότες ξυδιού. Τέλος, η επίγευσή της είναι επίσης όξινη και στυφή, και μεγάλης διάρκειας.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Astroblaster

Henninger

Blonder Bräu

ΛΑΤΙΝΑ

Lagunitas IPA

Thüringer Premium Bier

Argos Star Lager

Gralsburg Pilsner