Cantillon Gueuze

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 682, Cantillon Gueuze, Βελγική gueuze μπύρα με 5,5% αλκοόλ και 30 IBUs, από την Brasserie Cantillon, το μοναδικό παραδοσιακό ζυθοποιείο lambic μπύρας που βρίσκεται στην πόλη των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το γνωστό λεξικό για την μπύρα, Oxford Companion to Beer, το gueuze είναι ένα είδος αφρώδους lambic χωρίς προσθήκη φρούτων και η επιτομή της τέχνης παρασκευής της παραγωγής ξινή μπύρας. Μερικές φορές ονομάζεται "η σαμπάνια του Βελγίου", και είναι ένα μείγμα δύο ή περισσότερων lambic διαφορετικών ηλικιών, με το νεότερο να παρέχει τα σάκχαρα που απαιτούνται για επαναζύμωση στη φιάλη. Τις περισσότερες φορές, το gueuze αναμιγνύεται από διαφορετικά βαρέλια στην παραγωγή ενός ζυθοποιείου. Η γεύση του παραδοσιακού gueuze είναι ξηρή, αιχμηρή και γήινη, κοντά σε αυτή του μη αναμεμιγμένου lambic, αλλά η επαναζύμωση στη φιάλη και η προκύπτουσα ανθράκωση του δίνουν ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και φινέτσα.
Όπως και η ανάμειξη σκωτσέζικων ουίσκι, έτσι και η ανάμειξη lambic για την παρασκευή gueuze είναι μια τέχνη. Καθώς τα lambic έχουν υποστεί αυθόρμητη ζύμωση, κάθε βαρέλι έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Δοκιμάζοντας ο ζυθοποιός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διαθέσει την μπύρα τώρα ή θα την κρατήσει περαιτέρω, εάν θα τη διαθέσει ως lambic ή για ανάμειξη σε gueuze, κι εάν θα την χρησιμοποιήσει για gueuze, για την καλύτερη (και ακριβότερη) παραδοσιακή gueuze ή την πιο εμπορική ποικιλία που παράγουν επίσης τα περισσότερα ζυθοποιεία.

Η Brasserie Cantillon παράγει ένα πλήρες φάσμα ξινών, ξηρών και αεριούχων μπυρών, lambic, gueuze, faro και kriek. Ιδρύθηκε το 1900 από τον Paul Cantillon, γιο ζυθοποιού, και τη σύζυγό του, Marie Troch. Σήμερα το ζυθοποιείο διευθύνεται από τον Jean-Pierre Van Roy, και οι μπύρες του χαίρουν θαυμασμού από τους λάτρεις των lambic. Εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια και ούτε ο εξοπλισμός ούτε οι μέθοδοι παρασκευής έχουν αλλάξει πολύ σε περισσότερο από έναν αιώνα. Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή ήρθε το 1999, όταν το ζυθοποιείο μετατράπηκε εξ ολοκλήρου σε πιστοποιημένη βιολογική ζυθοποιία, εκτός από τις μπύρες με προσθήκη φρούτων, για τις οποίες απλά δεν υπάρχουν αρκετά βιολογικά κεράσια και βατόμουρα. Όλες οι μπύρες Cantillon ζυμώνονται αυθόρμητα, ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια αναμιγνύονται από διαφορετικές παρτίδες.
Λόγω αυτής της artisanal, παλιομοδίτικης διαδικασίας παρασκευής μπύρας, δεν υπάρχουν δύο ίδιες συσκευασμένες παρτίδες αφού η καθεμιά έχει το δικό της χαρακτήρα. Εάν φυλάσσονται σε οριζόντια θέση σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον, οι μπύρες Cantillon μπορούν να παλαιωθούν έως και 20 χρόνια! Η μισή παραγωγή του ζυθοποιείου είναι σε gueuze, και η δεύτερη πιο δημοφιλής μπύρα του ζυθοποιείου είναι η kriek της, την οποία παράγει μία φορά το χρόνο με φρέσκα βύσσινα. Θα σταματήσω όμως εδώ να μιλάω για τη Brasserie Cantillon και σας προτρέπω να διαβάσετε γι αυτήν ένα υπέροχο και ευκολοδιάβαστο άρθρο με αρκετές φωτογραφίες και στα ελληνικά, στους μπυραματισμούς, εδώ.

Περνώντας στα της μπύρας, η Cantillon Gueuze έχει χρυσοκίτρινο χρώμα με σχετικά λίγο λευκό αφρό που σταδιακά μειώνεται σε ένα πολύ λεπτό στρώμα. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, όξινα με εντυπωσιακές οινώδεις νότες σαμπάνιας. Το σώμα της είναι ελαφρύ με αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική, όξινη και στυφή με φρουτώδεις νότες πράσινου μήλου και ξινών σταφυλιών. Τέλος, η επίγευσή της είναι επίσης όξινη και στυφή, με πολύ απαλές νότες ξύλου.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland