Weihenstephaner Hefe Weissbier

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 541, Weihenstephaner Hefe Weissbier, Γερμανική weiss μπύρα με 5,4% αλκοόλ και 14 IBUs, από την ιδρυθείσα το 1040 ζυθοποιία Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, στο Freising της Βαυαρίας.
Πρόκειται για το παλιότερο ζυθοποιείο  του κόσμου που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η Weihenstephaner Hefe Weissbier παράγεται σύμφωνα με το νόμο του 1516 περί καθαρότητας του ζύθου (Reinheitsgebot) και έχει διακριθεί με αρκετά βραβεία.
Το χρώμα της είναι ξανθό θολό με πυκνό, συνεκτικό, λευκό αφρό μεγάλης διάρκειας όπως αρμόζει σε μια weiss. Τα αρώματά της είναι τα τυπικά της κατηγορίας, μπανάνας και γαρύφαλλου. Το σώμα της είναι μεσαίο προς γεμάτο με κανονική ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, γλυκιά, φρουτώδης, ευκολόπιοτη, με απαλές νότες μπανάνας και μαγιάς. Το ίδιο γλυκιά αλλά και μεγάλης διάρκειας είναι η επίγευση της που σφραγίζει ευχάριστα το γευστικό αποτέλεσμα!

Σχόλια

  1. Από Ρόδο! Εδώ την πρωτοδοκίμασα,πολλά χρόνια πριν, σε έκθεση φαγητών και ποτών στο Ξενοδοχείο των Ρόδων, που σήμερα είναι το Καζίνο. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή και αποτελεί πάντα μία άριστη επιλογή. Γευστικότατη, αρωματική, ευκολοχώνευτη. Ε, είναι και από την πιο παλαιά ζυθοποιία, αλίμονο...Δέκα στα δέκα αγαπητέ μπυρολόγε αν και οι Weiss δεν είναι και τόσο του γούστου σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αγαπημένη Ρόδος! Έχω πολλούς φίλους Ροδίτες από φοιτητής αλλά κι από το στρατό (8 μήνες στην Ψίνθο!). Πάρα πολύ καλή αυτή εδώ η weiss και βασικά ότι έχω πιει απο το ζυθοποιείο με κορυφαία βέβαια την Vitus, φαντάζομαι θα συμφωνείτε χαχα! (Εντωμεταξύ όταν λέω οτι οι weiss δεν είναι του γούστου μου εννοώ πως δεν πάει εύκολατο χέρι να τις αγοράσω, αλλά αν τις βρώ μπροστά μου τις πίνω χαχα!)

      Διαγραφή
    2. Από Ρόδο! Ίσως σας ξαφνιάσει αλλά ο κόσμος στην Ρόδο δεν πολυπίνει μπύρα, όσον και αν το νησί είναι στο νότιο Αιγαίο και η ηλιοφάνεια είναι χαρακτηριστική ήδη από την αρχαιότητα ( Νησί του Ηλίου γαρ). Αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά την έχουν επιβεβαιώσει σε συζητήσεις επανειλημμένα και ντόπιοι.Όσες μπυραρίες υπήρχαν στο παρελθόν - Beer Akademy, König City, Crown Prince - έχουν από χρόνια κλείσει. Μοιραία, η υπόθεση μπύρα παραμένει οικιακή απόλαυση, με λίγες εξαιρέσεις το καλοκαίρι σε παραλιακές καντίνες ( π.χ. στην αμμουδερή παραλία Τσαμπίκα) όπου θα βρεις συχνά Paulaner ή Franziskaner για να χαλαρώσεις. Η Weihenstaphaner ως πιό ακριβή, εμφανίζεται κατά κανόνα μόνο στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ το καλοκαίρι, οπότε είναι αγορά και η κατανάλωση περιορίζεται στο σπίτι. Εδώ θα κάνω μία παρένθεση. Στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα, την Σπάρτη, απρόσμενη έκπληξη πρόσφατα απετέλεσε η Weihestephaner από βαρέλι στην μπυραρία " Αββαείο", στο κέντρο της πόλεως. Μία πολύ καλή μπυραρία, σε μία μάλλον μικρή πόλη και όχι τόσο τουριστική, σε σχέση πάντα με την Ρόδο, που στον τομέα αυτόν απέχει μίλια μπροστά. Η Vitus βεβαίως είναι εξαιρετική. Πότε-πότε εμφανίζεται και αυτή, πάντα την θερινή περίοδο και όχι σε μεγάλες ποσότητες.

      Διαγραφή
  2. Διόρθωση:...οπότε η αγορά και η κατανάλωση περιορίζεται στο σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland