Σόλο Δρυάδα

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 685η, Σόλο Δρυάδα, Ελληνική imperial brown ale μπύρα με 7,5% αλκοόλ και 30 IBUs. Ζυθοποιήθηκε από την Κρητική ζυθοποιία Σόλο κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid19 και κυκλοφόρησε στις αρχές του Απριλίου που μας πέρασε μαζί τη Χαρουπιά για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όπως και η Χαρουπιά έτσι και η Δρυάδα είναι εμπνευσμένη από ένα άλλο κοινό δέντρο στην Κρήτη αλλά γενικά σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο, τη βελανιδιά (δρυς). Οι Δρυάδες ήταν νύμφες των δασών που πήραν το όνομά τους από τις βελανιδιές κάτω από τις οποίες ζούσαν. Πανέμορφες και σαγηνευτικές, αποτελούσαν την ύψιστη απεικόνιση της ομορφιάς της φύσης για τον αρχαίο άνθρωπο. Ειδικά στην Κρήτη, παλαιότερα κάθε βελανιδιά συνήθως φυτεύονταν για σύνορο στα όρια του χωραφιού και σήμαινε τη γέννηση ενός αγαπητού κοριτσιού σε αντίθεση με το κυπαρίσσι που σήμαινε τη γέννηση ενός αγοριού! Μεταξύ των Δρυάδων γνωστότερες ήταν η Ερατώ, η Φιγαλεία η Τιθορέα καθώς και η Ευρυδίκη η σύντροφος του Ορφέα.

Το χρώμα της είναι καστανόμαυρο, με καφέ αφρό μέσης συνοχής και διάρκειας. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, βυνώδη, δυνατά, γλυκά, με νότες καβουρδισμένης βύνης, μόκας και λίγο  βανίλιας. Το σώμα της είναι γεμάτο, με μέση ανθράκωση, και η γεύση της πάρα πολύ καλή, μεστή, γλυκόπικρη με βυνώδεις νότες καραμέλας, σοκολάτας και γλυκών σκούρων αποξηραμένων φρούτων όπως σύκου και χαρουπιού. Τέλος η επίγευσή της είναι γλυκόπικρη με μια πολύ ελαφριά πικράδα και μεγάλη διάρκεια.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland