Er Boquerón

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 692, Er Boquerón, Ισπανική blond ale μπύρα με 5% αλκοόλ και 20 IBUs από τη μικροζυθοποιία La Socarrada Cervesa Artesanal στην Xativa της Βαλένθια. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μπύρας είναι η χρήση θαλασσινού νερού (10%) από τη Mediterranea Agua De Mar στη ζυθοποίησή της! H Mediterranea Agua De Mar δημιουργήθηκε το 2011 ως ένα πρωτοποριακό έργο στην Ισπανία. Το νερό της είναι καθαρό θαλασσινό νερό, συσκευασμένο και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, που συλλέγεται από τη Μεσόγειο σε περιοχές μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσιο σε οξυγόνο και μεταλλικά στοιχεία. Η χρήση του θαλασσινού αυτού νερού στην κουζίνα ή για την παρασκευή προϊόντων όπως η μπύρα ή το ψωμί βελτιώνει την ποιότητα του τελικού προϊόντος εμπλουτίζοντάς το με φυσικό τρόπο με ένα ευρύ φάσμα μεταλλικών στοιχείων που υπάρχουν στη θάλασσα. 

Η Er Boquerón παρασκευάζεται σύμφωνα με τον Γερμανικό Νόμο περί Καθαρότητας του Ζύθου του 1516, χωρίς τη χρήση διήθησης ή παστερίωσης και υποβάλλεται σε διπλή ζύμωση: πρώτα, επτά ημέρες στις δεξαμενές ζύμωσης, και ακολούθως δέκα μέρες στους 21°C στη φιάλη, προσδίδοντας 100% φυσική ανθράκωση στο τελικό προϊόν. Βέβαια εικάζω πως όταν οι Βαυαροί νομοθέτες 500+ χρόνια πριν νομοθετούσαν για την μπύρα λέγοντας πως για την παραγωγή της επιτρέπονται βύνη από κριθάρι, λυκίσκος, μαγιά και νερό, δεν είχαν στο μυαλό τους το θαλασσινό νερό! Ίσως τελικά το τμήμα μάρκετινγκ της Er Boquerón να εκμεταλλεύτηκε κάποιο παραθυράκι στο νόμο περί καθαρότητας του ζύθου, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία αφού μέγιστο κριτήριο είναι πάντα η γεύση του καθενός.

Περνώντας στη γευσιγνωσία της μπύρας, στο χρώμα είναι ξανθιά, θολή, με πάρα πολύ λευκό αφρό μέσης συνοχής και διάρκειας, άρα σερβίρετε προσεκτικά. Τα αρώματά της είναι ευχάριστα με έναν βυνώδη χαρακτήρα και κάποιες αναζωογονητικές, όξινες νότες. Το σώμα της είναι ελαφρύ, με πολύ έντονη ανθράκωση. Η γεύση της είναι ευχάριστη, ξεδιψαστική, περισσότερο ευκολόπιοτη από ότι είχα προετοιμαστεί, ελάχιστα αλμυρή και με μια πολύ ελαφριά πικράδα. Τέλος, η επίγευσή της είναι ελαφρώς πικρή, με απαλές όξινες νότες και μέση διάρκεια.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland