Kentavros Kadife

 

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 739, Kentavros Kadife, Ελληνική μπύρα του κλασσικού και ιδιαίτερα αγαπημένου μου γερμανικού τύπου doppelbock, με 7,7% αλκοόλ & 20 IBUs. Παράγεται στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Μικροζυθοποιία Notos Brewery από τη Βολιώτικη Kentavros Craft Beers. 

Είναι αποτέλεσμα νομαδικής ζυθοποίησης (nomad/gypsy brewing) όπως έχει καθιερωθεί ο όρος για τη δυνατότητα να βράσει κάποιος τη συνταγή του σε ένα ζυθοποιείο χωρίς αυτό να του ανήκει, και συνάμα συνεργατικής καθώς αποτελεί και συμβολικό προϊόν φιλίας μεταξύ δύο εραστών του αγαπημένου μας ποτού, του οικοζυθοποιού Γιώργου Ζαντιώτη και του Αντώνη Καντηφεδάκη ή αλλιώς Καντηφέ ή μάλλον τριών εραστών, συμπεριλαμβανομένου και του ζυθοποιού της Notos Brewery Κωνσταντίνο Βερίγο που όπως πάντα έτσι και σε αυτή την μπύρα έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε μια μαντινάδα στην ετικέτα:

Σαν έσμιξε το Πήλιο σιμά στον Ψηλορείτη,
με κατιφέδες γέμισε ολάκερη η Κρήτη!

Ο καντηφές ή κατηφές ή κατιφές σωστότερα (αν και σε αυτό το άρθρο σκοπίμως θα προτιμήσω την πρώτη και παρωχημένη σύμφωνα με το βικιλεξικό γραφή, γιατί έτσι αρέσει καλύτερα και σε μένα αλλά και στον άμεσα ενδιαφερόμενο φίλο Αντώνη), είναι καλλωπιστικό, ποώδες, μονοετές φυτό με πορτοκαλί ή κίτρινα άνθη όπως ακριβώς απεικονίζεται και στην ετικέτα.
Η ελληνική του ονομασία του προέρχεται από την τουρκική λέξη kadife που με τη σειρά της προέρχεται από τα αραβικά, και σημαίνει «βελούδο». Λογικό είναι, εξάλλου τα πέταλα του καντηφέ είναι απαλά και μοιάζουν πολύ στην υφή τους με βελούδο. Για τον ίδιο λόγο ο καντηφές έχει το ίδιο όνομα στα τουρκικά, kadife çiçeği (βελουδολούλουδο).
Η επιστημονική του ονομασία είναι Ταγέτης και ως φυτό κατάγεται από το Μεξικό. Οι Αζτέκοι τον καλλιεργούσαν για φαρμακευτικούς, τελετουργικούς και διακοσμητικούς σκοπούς. Υπάρχουν ποικιλίες που διαφέρουν μεταξύ τους στο ύψος του φυτού καθώς και στο χρώμα, μέγεθος και μορφή των ανθών με τις πιο διαδεδομένες να είναι ο ορθοφυής (Tagetes erecta), ή Μεξικανική ή Αζτέκικη ή Αφρικανική καλέντουλα (Mexican/African marigold), ο αναπεπταμένος (Tagetes patula), ή Γαλλικός καντηφές, ο λεπτόφυλλος (Tagetes tenuifolia) ή καντηφές σφραγίδα (signet marigold) ή χρυσαφένιος καντηφές (golden marigold) και ο στιλπνός (Tagetes lucida).

Όμορφοι καντηφέδες!

Για μένα προσωπικά αλλά και μια ευρύτερη ζυθοπαρέα ανά την Ελλάδα, είμαι σίγουρος πως όταν ακούμε καντηφές δεν μας έρχονται λουλούδια και παρτέρια στο μυαλό μας αλλά μπύρες, … πολλές μπύρες, είτε μπύρες που έχουμε πιει μαζί με τον Αντώνη, είτε που μας τις έχει στείλει με κάποια μεταφορική ή το Κτελ ως άξιος μπυροπρέσβης!

Να αφήσουμε όμως την κηπουρική και να έρθουμε στα της μπύρας. Κυκλοφόρησε τον χειμώνα του 2022 σε φιάλες των 330 ml και 100 συλλεκτικές, αριθμημένες, των 750 ml που φέρουν ένα καπάκι/γούρι χειροτεχνία της συζύγου ..της "Καντηφεδάκενας" -όπως τη λένε και στο χωριό- κ.Μαρίας, με τον αύξοντα αριθμό στη μέσα μεριά και στην απέξω ένα σπασμένο ρόδι με τη μεσαιωνική ευχή που ακόμα συναντάται στην Κρήτη σπολάτη! (από το «εις πολλά έτη»!). Το αγαπημένο μου μπυρολόγιο είχε την τιμή να κατέχει το νούμερο 1 κι ευχαριστώ πολύ τους δημιουργούς της μπύρας γι' αυτό!

Το γούρι της φιάλης των 750ml

Το χρώμα της είναι σκούρο καφέ με άφθονο συνεκτικό καφέ αφρό μεγάλης διάρκειας που σταδιακά μειώνεται σε ένα λεπτό στρώμα που παραμένει σχεδόν μέχρι το τέλος. Τα αρώματά  της είναι βυνώδη με απαλές νότες ψωμιού και γλυκές νότες μελιού. Το σώμα της είναι μεσαίο προς γεμάτο με αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, γλυκόπιοτη κι ευκολόπιοτη. Για τη μέγιστη πραγματικά απόλαυση αφήστε τη 10 λεπτά μετά το σερβίρισμα να ζεσταθεί λίγο και δεν θα χάσετε, καθώς θα αναδειχθεί ένας πιο πικάντικος χαρακτήρας με ιδιαίτερα ευχάριστες νότες σταφίδας και καραμέλας! Τέλος η επίγευσή της είναι γλυκόπικρη και μεγάλης διάρκεια!

Κλείνουμε με μια παραδοσιακή αφιέρωση με αγάπη στα παιδιά της Kentavros Craft Beers και στον Αντώνη.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland