KASTA Immortal IPA

 

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 744, Immortal IPA, Ελληνική india pale ale μπύρα με 5,4% αλκοόλ & 42 IBU από το Εργαστήρι Ζυθοποιίας Ηρακλείου KASTA, στην Κρήτη! 

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει υψηλής ποιότητας φρέσκες, αφιλτράριστες και μη παστεριωμένες μπύρες σε μικρές παρτίδες ("microbrews").  Το KASTA Brewing Lab αποτελεί έμπνευση και δημιούργημα του βιολόγου - ζυθοποιού Κώστα Αντωνακάκη ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Άννα Τζάνη άνοιξαν τις πόρτες του στα τέλη του 2018, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Η επωνυμία «KASTA» γι' αυτούς που διερωτώνται είναι ένα αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των μελών της οικογένειάς τους!

Στόχος του Κώστα και της  Άννας δεν ήταν μόνο η παραγωγή και πώληση των προϊόντων τους αλλά και η δημιουργία ενός χώρου (tap room) στο κέντρο της πόλης όπου ο επισκέπτης, ζυθόφιλος ή μη, να μπορεί να πάει να δοκιμάσει και να απολαύσει όλες τις διαθέσιμες ετικέτες μπύρας, μόνιμες, έκτακτες και πειραματικές, να αγοράσει για το σπίτι, να μάθει περί ζυθοποίησης, να συμμετάσχει σε κάποια γευσιγνωσία (Beer Tasting), ακόμα και να ζήσει την εμπειρία της ζυθοποίησης είτε παρακολουθώντας τη διαδικασία, είτε συμμετέχοντας σε αυτή, να δημιουργήσει και να εφαρμόσει τη δική του συνταγή φτιάχνοντας τη δική του μπύρα κατόπιν καθοδήγησης φυσικά σε ένα BYB (Brew Your Beer) workshop παρασκευάζοντας 40 λίτρα για να τα πάρει στο σπίτι σε φιάλες! Δεν είναι μόνο ένα mini ζυθοποιείο δηλαδή, αλλά γενικότερα ένας χώρος «ζυμώσεων» και ανταλλαγής απόψεων περί ζύθου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους!

Οι 5 από τις 8 κάνουλες του tap room
(με τις σταθερές ετικέτες)

Η διαδικασία ζυθοποίησης

Σε τοίχο του tap room δεσπόζει και το ποίημα "Lines on Ale" που πιστεύεται από πολλούς πως γράφτηκε από έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και ποιητές της Αμερικής, τον Edgar Allan Poe, το 1848 σε μια ταβέρνα στο Lowell στη Μασσαχουσέτη!


Στις πρώτες τέσσερις γραμμές του ποιήματος, ο ομιλητής, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ο ίδιος ο Poe, περιγράφει ότι πίνει ένα ακόμα ποτήρι μπύρα. Είναι γεμάτο με μια σκουρόχρωμη κοκκινωπή μπύρα με αρκετό αφρό. Η χρήση της λέξης «ξανά» στη δεύτερη γραμμή είναι πολύ σημαντική για να ενημερώσει τον αναγνώστη ότι η πράξη αυτή είναι επαναλαμβανόμενη. Είναι επίσης σαφές καθώς ο ομιλητής φτάνει στη δεύτερη και τρίτη γραμμή, ότι είναι μεθυσμένος. Έχει πιει αρκετά σε βαθμό  που βλέπει «οράματα» στο μυαλό του τα οποία ξέρει ότι δεν είναι αληθινά, αλλά τον διασκεδάζουν και τον βασανίζουν εξίσου. Είναι «οι πιο περίεργες, παράξενες σκέψεις » ή οι πιο περίεργες «φανταχτερές». Το μυαλό του ομιλητή είναι γεμάτο με εικόνες που άλλες μοιάζουν με θετικές και άλλες αρνητικές. Ζωντανεύουν στο μυαλό του και μετά «σβήνουν» σαν να μην υπήρχαν εξαρχής. Αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι το οποίο ο ομιλητής μπορεί να το αλλάξει. Είναι απλώς κάτι που συμβαίνει και το αποδέχεται! Στις δύο τελευταίες γραμμές αναλύεται η έλλειψη φροντίδας του ομιλητή για την κατάστασή του. Δεν τον νοιάζει ο χρόνος και το πόσες ώρες έχουν περάσει. Πίνει μπύρα σήμερα, και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Οποιεσδήποτε συνέπειες θα έρθουν αργότερα!

Περνώντας στα της μπύρας, η Immortal IPA είναι μια από 5 μόνιμες ετικέτες του KASTA Brewing Lab η οποία στην ετικέτα της φέρει περήφανα το πρώτο διεθνές βραβείο του που κατέκτησε στη Γερμανία, το Χρυσό μετάλλιο στο "Frankfurt International Beer Trophy 2021" στην κατηγορία "Ale - Traditional IPA"
Το χρώμα της είναι σκουρόξανθο με αρκετό, συνεκτικό, λευκό αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματά της, απελευθερώνονται με το άνοιγμα της φιάλης, είναι έντονα  βυνώδη και φρουτώδη με υπέροχες ανθικές νότες βασιλικού (φήμες λένε πως η ονομασία Immortal προήλθε από τον Αθάνατο Βασιλικό) και νότες εσπεριδοειδών φρούτων. Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μεσαίο με κανονική ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, ευκολόπιοτη, φρουτώδης και δροσιστική με ευχάριστη πικράδα. Τέλος, και η επίγευση είναι επίσης ελαφρώς πικρή, φρουτώδης και μεγάλης διάρκειας.

Πηγή: kastabeer.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland