Viven Smoked Porter

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 657, Viven Smoked Porter, Βέλγικη καπνιστή porter μπύρα με 7% αλκοόλ που παράγεται από τη ζυθοποιία Brouwerij van Viven, στο ζυθοποιείο De Proefbrouwerij στη Φλάνδρα του Βελγίου. Η ιστορία της Brouwerij van Viven, αρχικά ξεκίνησε το 1999 από τον Willy De Lobel με δύο μπύρες που έφεραν το όνομα δυο ιστορικών κτιρίων του Vivenkapelle, ένα μικρό χωριό 500 κατοίκων στη Δυτική Φλάνδρα λίγο έξω από την Μπριζ, “Kapel van Viven” & “Klooster van Viven”.  Από το 2009 έως και σήμερα ως κυκλοφορούν ως Viven Blond & Viven Bruin αντίστοιχα, και με νέo λογότυπο, στο πλαίσιο της αλλαγής σε μια νέα εικόνα που προώθησε ο συνεχιστής του Willy, Tony Traen. Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια, και με τους δύο ζυθοποιούς στο τιμόνι, ποτέ δε σταμάτησε η συνεργασία με το ζυθοποιείο De Proefbrouwerij.

To 2009 ο νεαρός Tony Traen ωθούμενος από την έντονη επιθυμία να δημιουργήσει περισσότερες μπύρες, αντισυμβατικά σκεπτόμενος αποφάσισε να εφαρμόσει την πασίγνωστη Βέλγικη τέχνη ζυθοποίησης και σε μη τοπικές συνταγές! Ξεκίνησε με τις Viven Smoked Porter που δοκιμάζω σήμερα, Viven Imperial IPA και Viven Ale το 2010 και τη Viven Master IPA το 2015. Όλες αυτές διατίθενται από την Spirit Trade ΕΠΕ. Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησε και τις Viven Champagner Weisse, Viven Chocolate Stout και μια IPA χωρίς αλκοόλ τη Viven Nada IPA, που ακόμα δεν έχουμε δει στην Ελλάδα.
  
Περνώντας στη γευσιγνωσία της Viven Smoked Porter, έχουμε μια αφροζύμωτη, μαύρου χρώματος μπύρα, με αρκετό καφέ, κρεμώδη αφρό μεγάλης διάρκειας. Το σώμα της είναι μεσαίο με χαμηλή σχετικά ανθράκωση. Τα αρώματα της είναι βυνώδη, με μέσης έντασης καπνιστές νότες, καβουρδισμένης και καραμελωμένης βύνης αλλά και σοκολάτας. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, ξηρή, με έναν μέσης πολυπλοκότητας βυνώδη χαρακτήρα, ευχάριστες νότες ξύλου, BBQ, πικρής σοκολάτας, καφέ και καραμέλας. Τέλος, η επίγευσή της έχει, εκτός από τις νότες καπνιστού και την τυπική πικράδα των porter, που όσο περισσότερο χρόνο της δίνεις για να ζεσταθεί τόσο κερδίζει και ένταση και σε διάρκεια. Τη συνδύασα με πικάντικο κεφαλοτύρι και τσιπς πικάντικου σουτζουκιού ήταν ένα πραγματικά καταπληκτικός συνδυασμός!


Πηγή: stco.gr/viven
Πηγή: nl.wikipedia.org

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland