Axiom Brewery Melipona

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 656, Axiom Brewery Melipona, Τσέχικη vanilla milk stout μπύρα με 6,5% αλκοόλ και 25 IBUs. Παρασκευάζεται από την craft μικροζυθοποιία, Axiom Brewery στην ανατολική Τσεχία, μόλις 60 χλμ βορειοανατολικά του Brno. Περισσότερα για τη ζυθοποιία εδώ.

Στη ζυθοποίηση της Melipona έχουν χρησιμοποιηθεί 5 είδη βυνών, Pale Malt, Caraaroma, Wheat, Carafa Special & Chocolate Wheat Malt και 3 είδη λυκίσκων, Columbus, East Kent Goldings & Saaz και καρποί βανίλιας. Πηγή έμπνευσης της ονομασίας αυτής της μπύρας είναι η ιστορία της μέλισσας Melipona, ένα είδος άκεντρης μέλισσας που συναντάται στο Μεξικό και στην Αργεντινή. Η συγκεκριμένη μέλισσα επικονίαζε αποκλειστικά το φυτό της βανίλιας, το οποίο παρεμπιπτόντως προέρχεται από το Μεξικό. Κι αυτός ήταν ο λόγος που αποτύγχαναν όσοι προσπάθησαν να καταστήσουν εφικτό να ευδοκιμήσει η βανίλια σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, μέχρι που ένα μικρό αγόρι, συνειδητοποίησε τυχαία ότι είναι δυνατόν να επικονιαστεί η βανίλια με το χέρι!

Το χρώμα της Melipona είναι μαύρο, με καφέ, πυκνό, κρεμώδη, αφρό μεγάλης διάρκειας.  Έχει μεσαίο προς γεμάτο σώμα και χαμηλή ενανθράκωση. Τα αρώματά της είναι υπέροχα, γλυκά, με έντονες νότες καφέ, καβουρδισμένης βύνης, σοκολάτας και βανίλιας. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, γλυκόπικρη, με ευχάριστες νότες σοκολάτας, καφέ και βανίλιας, που όσο ζεσταίνεται η μπύρα γίνονται ακόμα πιο ευχάριστες! Η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, με μια ευχάριστη πικράδα κι ελάχιστη οξύτητα.

Πηγή: axiombrewery.com


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland