Μάρτσεν

 
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 706, Μάρτσεν, Ελληνική märzen μπύρα με 5,7% αλκοόλ. Πρόκειται για μια συνεργατική παραγωγή των ζυθοποιείων Πηνειού και Αναστασίου, που ζυθοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τη πρώτης, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Περισσότερα για τις ζυθοποιίες μπορείτε να διαβάσετε αντίστοιχα, εδώ κι εδώ.

Οι märzen είναι βυθοζύμωτες μπύρες (lagers) οι οποίες προέρχονται από τη Βαυαρία. Σύμφωνα με τους Βαυαρικούς κανονισμούς του 1539, η παρασκευή της μπύρας θα έπρεπε να πραγματοποιείται μόνο μεταξύ των ημερών του Αγίου Μιχαήλ (29 Σεπτεμβρίου) και του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου). Για τους επόμενους πέντε μήνες απαγορευόταν η παρασκευή μπύρας κι οι λόγοι ήταν ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς κατά την παρασκευή της τους καλοκαιρινούς μήνες και το γεγονός ότι η ζυθοποίηση των βυθοζύμωτων μπυρών, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Βαυαρία, απαιτεί θερμοκρασίες κάτω των δέκα βαθμών. Έτσι για να μην μείνουν χωρίς μπύρα μέχρι την επόμενη σεζόν παρασκευής, έπρεπε να παρασκευάζουν αρκετή ποσότητα από μια ειδική, μακράς διάρκειας μπύρα τον Μάρτιο. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να αυξηθεί η χρησιμοποιούμενη ποσότητα βύνης και συνεπώς αλκοόλ αλλά και η ποσότητα του λυκίσκου. Κατόπιν αυτές οι Μαρτιάτικες (märzen) μπύρες αποθηκεύονταν σε κελάρια-σπηλιές όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη απ' ότι στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι πρώτες εκδοχές είχαν να κάνουν με μπύρα σκούρου καφέ χρώματος και "δυνατή" σε αλκοόλ. Η Γερμανική κεχριμπαρένια εκδοχή της σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο Oktoberfest του 1841, μία παράδοση που κράτησε μέχρι και σήμερα, ως η τυπική μπύρα του φεστιβάλ, αν και από το 1953 και μετά αντικαταστάθηκε προοδευτικά από δυνατές ξανθές Helles που ονομάζονται Festbier.
 Ένα στυλ μπύρας λοιπόν συνυφασμένο με ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο, έρχεται στην ελληνική του εκδοχή για πρώτη φορά από την συνεργασία των ζυθοποιείων Λάρισας και Χαλανδρίου.

Είναι απαστερίωτη, αφιλτράριστη, με σκούρο πορτοκαλί χρώμα, και αρκετό, πυκνό, κρεμώδη, καφέ αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι έντονα, βυνώδη, αρκετά γλυκά, με ευχάριστες νότες καραμέλας. Το σώμα της είναι μεσαίο και με μέση ανθράκωση! Η γεύση της είναι πραγματικά απολαυστική, γλυκόπιοτη, μεστή, βυνώδης με κυρίαρχες νότες καραμέλας, μπισκότου αλλά και λυκίσκου. Τέλος, η επίγευσή της διακρίνεται από έναν ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα, μια πολύ ευχάριστη πικράδα και μεγάλη διάρκεια.
 
Πηγή: www.facebook.com/zythosanastasiou


Σχόλια

  1. Λοιπόν, δεν είχα προσέξει τον σχολιασμό σας γι΄αυτό και είχα απευθύνει παράκληση για κάτι τέτοιο. Προφανώς, αυτή η μπύρα είναι ποιοτική, χαίρομαι γι΄αυτό και ανυπομονώ να την δοκιμάσω για να καταθέσω κι΄εγώ την άποψή μου. Από Ρόδο, εις υγείαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ καλή όντως και πίνεται πολυ άνετα. Από ότι κατάλαβα ταιριάζει στις γεύσεις σας και είμαι σίγουρος πως θα την ευχαριστηθείτε! Εις υγείαν!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland