N'Ice Chouffe

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 639, N'Ice Chouffe, Βέλγικη, εποχιακή strong dark Belgian ale μπύρα με 25 IBUs και 10% αλκοόλ από την ιδρυθείσα το 1982 ζυθοποιία Brasserie d'Achouffe, στο Achouffe του Βελγίου κοντά στα σύνορα με Λουξεμβούργο. Η ιστορία της ζυθοποιίας αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στη μέση της γνωστής κοιλάδας των Αρδεννών "Vallée des Fées" (κοιλάδα των νεραϊδών), όταν ο Pierre Gobron και ο γαμπρός του Chris Bauweraerts, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους μπύρα στο γκαράζ της πεθεράς του Chris. Με τα λίγα χρήματα που είχαν εκείνη τη στιγμή, άρχισαν αυτό που οι φίλοι της ζυθοποιίας αποκαλούν τώρα ως "Chouffe Story".  Στις 27 Αυγούστου 1982, παρασκευάζουν τα πρώτα 49 λίτραΈτσι κάτι που ξεκίνησε από χόμπι, εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που σύντομα μετατράπηκε σε πλήρη απασχόληση! Λίγο αργότερα αποφάσισαν να επεκταθούν και στην Ολλανδία, οι καλές ειδήσεις εξαπλώθηκαν, οι μπύρες τους έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς ακόμα κι εκτός Ευρώπης, στο Κεμπέκ, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και σε πολλές άλλες χώρες, μέχρι που τελικά η μικρή αυτή ζυθοποιία κέντρισε το ενδιαφέρον των φίλων της μπύρας στο Βέλγιο καταλήγοντας να αγοραστεί το 2006 από την Brouwerij Duvel Moortgat!!

H N'Ice Chouffe είναι η πιο δυνατή μπύρα της ζυθοποιίας, η οποία προτείνει την κατανάλωσή της από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και κατά προτίμηση δίπλα στο τζάκι. Στην παρασκευή της χρησιμοποιούν θυμάρι και αποξηραμένο φλοιό Curaçao (εσπεριδοειδές δέντρο που φυτρώνει στη νήσο Κουρασάο, γνωστό και σαν Λαράχα, κάτι ανάμεσα σε πορτοκαλιά και νεραντζιά).
Η N'Ice Chouffe του 1996 ήταν η πηγή ενός μικρού δράματος που τελικά αποδείχθηκε επικερδές. Όταν μια συγκεκριμένη βρασιά απέτυχε, αποφάσισαν  να μην την αφήσουν αν πάει χαμένη, αλλά να την αποθηκεύουν σε σκοτεινό χώρο. Λίγα χρόνια αργότερα, με αφορμή την 20η επέτειο της ζυθοποιίας, είχαν την ιδέα να την αποστάξουν! Το ποτό που προέκυψε κυκλοφόρησε στην αγορά για να τιμήσει την επέτειο αυτή, ως μπράντυ μπύρας ή «brandebier», σε πήλινες φιάλες των 500ml υπό την επωνυμία Esprit d'Achouffe!
Η brandebier Esprit d'Achouffe

Περνώντας στη γευσιγνωσία της μπύρας, το χρώμα της είναι σκούρο κόκκινο σχεδόν μαύρο, με αρκετό υπόλευκο αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματά της είναι γλυκά, φρουτώδη, με απαλές νότες εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων. Έχει γεμάτο σώμα και χαμηλή ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, γλυκόπιοτη, λίγο πικάντικη, με νότες καραμέλας και φλούδας πορτοκαλιού, και τέλος, η επίγευσή της είναι επίσης γλυκιά με ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα και μεγάλη διάρκεια!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland