Birra Danos AMMOUSA

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 570, Birra Danos AMMOUSA, Ελληνική india pale μπύρα αγγλικού τύπου, με 5,5% αλκοόλ και 45 IBUs.  Παράγεται στη Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας από το Εργαστήρι Ζύθου Birra Danos στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα από τον γνωστό οικοζυθοποιό Γιώργο Ντάνο. Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα αποτέλεσμα νομαδικής ζυθοποίησης (nomad/gypsy brewing) όπως έχει καθιερωθεί ο όρος για τη δυνατότητα να βράσεις την συνταγή σου σε ζυθοποιείο τρίτων. Ήταν 3 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα 386 του παρόντος μπυρολογίου, που δοκίμαζα πρώτη φορά την Ammousa του Γιώργου. Θυμηθείτε τη σχετική ανάρτηση και διαβάστε για τον ζυθοποιό της εδώ.
Από τότε, αρκετό νερό μπήκε στο αυλάκι, και πλέον η AMMOUSA δεν διακινείται από couriers σε φίλους του οικοζυθοποιού, αλλά παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να φτάσει οπουδήποτε! Μέχρι και στο μενού του εστιατορίου του Oasis Bar & Grill, pool bar του Hilton Athens την ανακάλυψα! Πλέον κυκλοφορεί σε μια όμορφη σκούρα, φιμέ, φιάλη και πάνω της φέρει και το αυτοκόλλητο του βραβείου του ενός αστεριού που απέσπασε στον διαγωνισμό Great Taste Awards 2018.
Περνώντας στην γευσιγνωσία της καινούργιας AMMOUSA, το χρώμα της είναι σκουρόξανθο κερχριμπαρένιο, ελάχιστα θολό με ελαφρώς μπεζ, πυκνό, αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι έντονα βυνώδη και φρουτώδη, με νότες εσπεριδοειδών φρούτων, νεράντζι. Έχει μεσαίο προς γεμάτο σώμα και μέση ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, πικρή και γλυκιά, με ωραίες νότες γκρέιπφρουτ και κωνοφόρων, καραμέλας, τζίντζερ, και τέλος, πικρή κι ελάχιστα πικάντικη επίγευση μεγάλης διάρκειας. Με δυο λόγια πρόκειται για μια απολαυστική IPA με καθαρά βρετανικό χαρακτήρα που στην "επαγγελματική" της βρασιά φαίνεται ακόμα περισσότερο.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland