AMMOUSA IPA

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 386, AMMOUSA IPA, Ελληνική English india pale ale, μπίρα με 5 αλκοόλ%. Παράγεται στην Πάτρα από την οικοζυθοπιοία Birra Danos και πιο συγκεκριμένα από τον μηχανολόγο μηχανικό στο επάγγελμα Γεώργιο Ντάνο. Είναι η δεύτερη μπίρα του που δοκιμάζω και η οποία είναι επίσης βραβευμένη. (Για τη δοκιμή της πρώτης μπορείτε να διαβάστε εδώ.)
Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή μπίρα απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία English I.P.A. με τη μέθοδο All Grain/BIAB, κατά τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΕΖΕ) τον Ιούνιο του 2017.
Το χρώμα της είναι θολό κεχριμπαρένιο με πυκνό λευκό αφρό μέσης διάρκειας. Έχουν χρησιμοποιηθεί δύο λυκίσκοι σε μεγάλες ποσότητες ώστε να προσδίδουν πικράδα και ταυτόχρονα έντονα ανθικά αρώματα και αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, κίτρου και νεραντζιού με το τελευταίο να κάνει τη διαφορά και να με εντυπωσιάζει πραγματικά. Το σώμα της είναι γεμάτο και η γεύση της μεστή, γλυκόπικρη με μέτρια ανθράκωση και νότες καραμέλας. Η επίγευσή της είναι ελάχιστα πικρή, ιδιαίτερη και ευχάριστη. Συνδυάζεται απόλυτα με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές και πικάντικες γεύσεις φαγητών πλουσίων σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.
Άλλη μια  μπίρα από ... "χόμπι"  όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημιουργός, υπέροχη κι αυτή, μια ευχάριστη συνολικά εμπειρία, ενδεικτική του πόσο ποιοτική μπορεί να γίνει μια μπίρα στο σπίτι!

Νέα φωτογραφία στις 9/10/2018 με το αυτοκόλλητο, του βραβείου του ενός αστεριού στον διαγωνισμό Great Taste Awards 2018.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia