De’KA 5

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 384, De’KA 5, Ελληνική Tropical Stout, μπίρα με 7 αλκοόλ%. Παράγεται στην Πάτρα από την οικοζυθοπιοία Birra Danos και πιο συγκεκριμένα από τον μηχανολόγο μηχανικό στο επάγγελμα Γεώργιο Ντάνο. Ο Γιώργος είναι βραβευμένος ερασιτέχνης ζυθοποιός καθώς στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΕΖΕ) τον Ιούνιο του 2017, απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Tropical Stout με τη μέθοδο All Grain/BIAB και το 2ο βραβείο στην κατηγορία English I.P.A. με την ίδια  μέθοδο. Η συγκεκριμένη μέθοδος  είναι η δυσκολότερη για τους ερασιτέχνες ζυθοποιούς αφού η επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες για να δημιουργήσουν μπίρα από το μηδέν.

Η De’KA 5 είναι η προαναφερθείσα βραβευμένη Tropical Stout μπίρα! Το χρώμα της είναι μαύρο με πυκνό καφέ αφρό μέσης διάρκειας. Νερό, μαγιά, έξι διαφορετικά είδη κριθαριού και έξι από τους καλύτερους παγκοσμίως λυκίσκους κάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό. Διακρίνονται απαλά αρώματα ψημένης βύνης, με νότες λυκίσκου. Το σώμα της είναι γεμάτο και η γεύση της μεστή, απαλή, γλυκιά, με χαμηλή ενανθράκωση, νότες σοκολάτας, καφέ και αποξηραμένων φρούτων. Η επίγευσή της είναι ελάχιστα πικρή και ευχάριστα όξινη. Συνοδεύει το κόκκινο κρέας με γλυκιά ή πικάντικη σάλτσα και μπορεί επίσης να συνοδέψει άψογα πλατό τυριών ή ποικιλία με όστρακα. Εναλλακτικά θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί και με λιωμένο κέικ ή σουφλέ σοκολάτας.

Οι σκούρες μπίρες είναι αυτές που ευχαριστιέμαι ίσως περισσότερο απ' όλες και η De’KA 5 είναι μια μπίρα που πραγματικά με εντυπωσίασε γενικότερα σε όλους τους τομείς! Η φιάλη, η ετικέτα και φυσικά το πολύτιμο περιεχόμενό της! Είναι πραγματικά καταπληκτική κι όποιος έχει την τύχη να την δοκιμάσει είμαι βέβαιος θα την ευχαριστηθεί! Είναι μπίρα από ... "χόμπι και παραμένει χόμπι" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ζυθοποιός, δεν διατίθεται δηλαδή στην αγορά, και η μόνη δυνατότητα δοκιμής της είναι στις εκθέσεις που μετέχει με τον Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.


Νέα φωτογραφία στις 8/10/2018 με το αυτοκόλλητο, του βραβείου των 2 αστεριων στον διαγωνισμό Great Taste Awards 2018.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia