Rodenbach Vintage 2016 (Foeder No. 222)

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 709, Rodenbach Vintage 2016 (Foeder No. 222), Βέλγικη ξινή μπύρα φλαμανδικού τύπου (Flemish red-brown ale) με 7% αλκοόλ και 8 IBUs, από την Brouwerij Rodenbach (Swinkels Family Brewers) στο Roeselare, της Δυτικής Φλάνδρας στο Βέλγιο. Περισσότερα για τη ζυθοποιία και την ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Rodenbach Vintage είναι μια μοναδική μπύρα της ζυθοποιίας κάθε χρόνο, που δημιουργείται από το δρύινο βαρέλι (foeder) που παρήγαγε την καλύτερη μπύρα μετά από δύο χρόνια ωρίμανσης, κάτι σαν το «βαρέλι της χρονιάς» δηλαδή. Ο αριθμός του βαρελιού εμφανίζεται πάντα στην ετικέτα και το έτος αναφέρεται στην αρχή της ωρίμανσης. Για τη Rodenbach Vintage 2016 που απολαμβάνω σήμερα ήταν το βαρέλι No. 222 και η ωρίμανση ξεκίνησε το 2016.

Έχει σκούρο κόκκινο χρώμα, για την ακρίβεια 57 βαθμούς της κλίμακας EBC, (στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι τόσο σκούρο όσο έχει αποτυπωθεί στην παρούσα φωτογραφία) και μπεζ αφρό μέσης συνοχής και μικρής διάρκειας. Τα αρώματα της είναι πραγματικά υπέροχα, φρουτώδη με έντονες νότες κερασιού, με υπέροχο οινώδη και όξινο χαρακτήρα! Έχει ελαφρύ προς μεσαίο σώμα και μέση ανθράκωση! Η γεύση της είναι πολύπλοκη, εντυπωσιακή, γλυκιά στη αρχή, κι αμέσως μετά έρχεται η οξύτητά της να προκαλέσει ... ρίγη συγκίνησης και θαυμασμού, λίγο στυφή, με υπέροχες νότες βαλσαμικού ξυδιού και ξύλου από τα δρύινα βαρέλια στα οποία έχει ωριμάσει! Είναι φρουτώδης με έντονες νότες κόκκινων φρούτων, μούρων και δαμάσκηνων! Τέλος η επίγευσή της είναι και μεγάαααλης διάρκειας με κύριο χαρακτηριστικό την υπέροχη αυτή φρουτώδη οξύτητα.

Αν έχετε το χρόνο, δείτε στο παρακάτω βίντεο, την παρουσίαση της Rodenbach Vintage 2016 από τον Σκωτσέζο ζυθολάτρη youtuber που έχει το κανάλι Rampant Lion Reviews και μέσα από αυτό έχει παρουσιάσει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές 2535 μπύρες σε 7 χρόνια!!

Αν βιάζεστε πηγαίνετε στο 11:40 που ξεκινά να δοκιμάζει την μπύρα για να δείτε τι εννοούσα λίγες γραμμές πιο πάνω οταν έλεγα για ρίγη συγκίνησης και θαυμασμού.

Πηγή : swinkelsfamilybrewers.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland