Rodenbach Grand Cru

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 595, Rodenbach Grand Cru, Βέλγικη ξινή μπύρα φλαμανδικού τύπου (Flemish red-brown ale) με 6% αλκοόλ και 8 βαθμούς IBU από την Brouwerij Rodenbach (Swinkels Family Brewers).

Το 1821, οι τέσσερις αδελφοί Rodenbach (Pedro, Alexander, Ferdinand και Constantijn) επένδυσαν σε ένα μικρό ζυθοποιείο στο Roeselare, στην επαρχία της Δυτικής Φλάνδρας του Βελγίου κάνοντας μια εμπορική συμφωνία διάρκειας 15 ετών. Στο τέλος αυτής της περιόδου, ο Pedro και η σύζυγός του, Regina Wauters, αγόρασαν το ζυθοποιείο από τους άλλους και η Regina διοικούσε την επιχείρηση ενώ ο Pedro υπηρετούσε στο στρατό. Ο γιος τους Edward ανέλαβε το ζυθοποιείο το 1864 και κατά τη διάρκεια της διευθύνσεώς του, το ζυθοποιείο είδε μεγάλη ανάπτυξη. Ο γιος του Edward, Eugene ανέλαβε το 1878 και προετοιμασμένος για τη θέση αυτή, ταξίδεψε στην Αγγλία, όπου έμαθε πώς να ωριμάζει μπύρα σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια να αναμειγνύει παλιές και νεαρές μπύρες. Αυτός ακριβώς ο τρόπος παραγωγής μπύρας είναι που έκανε διάσημη την Brouwerij Rodenbach. Καθώς ο Eugene δεν είχε αρσενικούς απογόνους, δημιουργήθηκε μια ανώνυμη εταιρεία και οι περισσότερες μετοχές παρέμειναν στα χέρια των απογόνων των Rodenbachs μέχρι το 1998, όταν η ζυθοποιία πωλήθηκε στην επίσης Βελγική Palm Breweries (Palm Belgian Craft Brewers). Το 2016 περνάει σε Ολλανδικά χέρια αφού την αγοράζει η τότε Bavaria Brewery η οποία πέρυσι μετονομάστηκε σε Swinkels Family Brewers.

Όπως διαβάζουμε εδώ, από το 1980 έως το 2000, η Brouwerij Rodenbach προμήθευε με την μαγιά της και με την καλλιέργεια των βακτηρίων της, που παρείχαν αυτό το χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο γευστικό προφίλ και την οξύτητά τους τους, τη ζυθοποιία De Dolle Brouwers στο κοντινό Esen για χρήση σε μερικές από τις μπύρες τους. Άλλες ζυθοποιίες που προμηθεύονταν αυτή την μαγιά είναι η Liefmans,  η Brouwerij Felix στο Oudenaarde αλλά και οι μοναχοί του Sint-sixtus Abdij που παράγουν τις διάσημες Trappist μπύρες Westvleteren, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν μαγιά από την Abdij der Trappisten Westmalle.

H Rodenbach Grand Cru παράγεται με την ανάμειξη νεαρής και παλαιάς μπύρας που έχει ωριμάσει σε τεράστια δρύινα βαρέλια για 2 χρόνια, σε αναλογία 1/3 νέας και 2/3 παλαιάς. Έχει σκούρο κόκκινο χρώμα (70-72 βαθμούς της κλίμακας EBC) αρκετό μπεζ αφρό μέσης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι πραγματικά υπέροχα, φρουτώδη με έντονες νότες κερασιού, κι έναν υπέροχο οινώδη και όξινο χαρακτήρα! Έχει μεσαίο σώμα της με αρκετή ανθράκωση! Η γεύση της είναι πολύπλοκη, εντυπωσιακή, γλυκιά και όξινη, λίγο στυφή, με υπέροχες νότες ξύλου από τα δρύινα βαρέλια στα οποία ωριμάζει για τουλάχιστον 18 μήνες! Τέλος η επίγευσή της είναι και μεγάλης διάρκειας και αρκετά όξινη.

Αρχική φωτογραφία στο Barley Cargo 
στις 11/8/2019

Πηγή : en.wikipedia.org
Πηγή : swinkelsfamilybrewers.com

Τα τεράστια δρύινα βαρέλια (foeders)
 στον "καθεδρικό ναό" της μπύρας στο Roeselare

Το οικόσημο της οικογένειας Rodenbach,
By Nancy W. Beach - Own work, CC BY-SA 4.0,
 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41934428



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia