Σόλο Αρμονία

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 594, Σόλο Αρμονία, Ελληνική ξινή μπύρα τύπου Kölsch με 5% αλκοόλ και 20 IBUs! Ζυθοποιήθηκε από τη Σόλο πριν 2 χρόνια για την αγορά της Κίνας στην οποία κυκλοφόρησε σε φιάλες, και πρόσφατα για την αγορά της Σκανδιναβίας όπου κυκλοφόρησε σε κουτάκι, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε μόνο σε βαρέλι.

Πρόκειται για μια υβριδική συνταγή που έρχεται να παντρέψει δυο διαφορετικά είδη μπύρας, μια Kölsch με μια Gose. Η πρώτη, προερχόμενη από την Κολωνία όπως μαρτυρά το όνομα, είναι μια μπύρα που ζυμώνεται με μαγιά για ales, αλλά στη συνέχεια ωριμάζει σε κρύες θερμοκρασίες όπως μια lager. Η δεύτερη επίσης προέρχεται από τη Γερμανία αλλά από την πόλη Goslar, φέρει το όνομα ενός πολύ μικρού ποταμού της (Gose) και είναι κι αυτή αφροζύμωτη με έναν ιδιαίτερα ξινό χαρακτήρα που τον αποκτά από τη γαλακτική ζύμωση που επιδέχεται πριν την κανονική ζύμωση. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα εξαιρετικά επιθετικά και δυσεύρετα βακτήρια γαλακτικού οξέος από μια φιάλη Τilquin.

H σημερινή μπύρα λοιπόν, είναι ξανθιά, θολή με άφθονο λευκό αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι φοβερά αναζωογονητικά, έχουν έναν υπέροχο οινώδη χαρακτήρα λευκού κρασιού, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι οι όξινες νότες λεμονιού! Έχει ωραίο μεσαίο σώμα της με αρκετή ανθράκωση! Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, ξεδιψαστική, αρκετά όξινη, λίγο στυφή, με νότες εσπεριδοειδών κυρίως λεμονιού! Τέλος η επίγευσή της είναι και μεγάλης διάρκειας και αρκετά όξινη. Μια ιδιαίτερα καλοκαιρινή μπύρα που είχα την τύχη να την απολαύσω πολλαπλές φορές φέτος το καλοκαίρι και με καλή παρέα, ακριβώς στην πηγή της, στο μικροζυθοποιείο της Σόλο!




Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia