Stelios Dimitroulakis Stout

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 593, Stelios Dimitroulakis Stout, Ελληνική σπιτική stout μπύρα αμερικανικού τύπου με 5,9% αλκοόλ και 42 IBUs. Ο Στέλιος Δημητρουλάκης (γνωστός στα social media ως Stelios Kainoyrgios) είναι οικοζυθοποιός, βράζει δηλαδή την μπύρα του στο σπίτι του. 

Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν, κι ενώ μέχρι τότε ασχολούνταν με την παραγωγή κρασιού και αποσταγμάτων. Ο χημικός του τον προέτρεψε να ξεκινήσει να φτιάξει μπύρα από κιτ με πρωταρχικό σκοπό να φτιάξει προϊόν προς απόσταξη για να παράγει ουίσκι και βότκα, αλλά φυσικά και για ασχοληθεί με κάτι καινούργιο. Μερικά χρόνια αργότερα, γύρω στο 2015, ένας φίλος του διαβάζει για την παραγωγή μπύρας στο σπίτι και τον παρακινεί να ασχοληθούν ξανά, όμως αυτή τη φορά να παράγουν μπύρα όχι με κιτ, αλλά με την πολύ πιο ενδιαφέρουσα μέθοδο all grain. Αυτό ήταν η αρχή! Έκτοτε βράζει στο σπίτι προσπαθώντας να φτιάξει κάτι που θα καλύπτει τον ίδιο γευστικά αλλά και τους φίλους του που πάντα είναι πρόθυμοι να δοκιμάζουν τις μπύρες του! Μεγάλος δάσκαλος και βοηθός με τις γνώσεις του και τις προτάσεις του ο Νίκος Γεωργίου επίσης οικοζυθοποιός, μπύρες του οποίου έχουν αναρτηθεί επανειλημμένως στις σελίδες του παρόντος μπυρο-ημερολογίου, αλλά και άλλοι γνώστες του θέματος που δραστηριοποιούνται στην πώληση πρώτων υλών για οικοζυθοποιούς και που πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όσους "τολμήσουν" να ασχοληθούν με αυτό το πολύ ενδιαφέρον χόμπι της οικοζυθοποίησης.

Περνώντας στα της μπύρας, το χρώμα της είναι μαύρο με καφέ κρεμώδη, συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας. Έχει έντονο άρωμα με κυρίαρχες τις νότες της σοκολάτας και της καραμέλας, μεσαίο σώμα και μέση ανθράκωση. Η γεύση της είναι πραγματικά υπέροχη, με νότες καβουρδισμένης βύνης, αντίστοιχες των αρωμάτων και με την χαρακτηριστική πικράδα των stout να εξιτάρει ευχάριστα το πίσω μέρος της γλώσσας. Τέλος, η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, ελαφρώς πικρή κι ελάχιστα όξινη. Συνοψίζοντας, το πρώτο δείγμα της δουλειάς του Στέλιου στο "αγαπημένο μου μπυρολόγιο" είναι μια πραγματικά αψεγάδιαστη, american stout, αφήνοντας μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia