Boon Oude Lambiek

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 597, Boon Oude Lambiek, Βέλγικη lambic μπύρα (unblended) με 6,5% αλκοόλ από την Brouwerij Boon στο Lembeek της επαρχίας Φλαμανδικής Βραβάντης (Flemish Brabant), δίπλα στο γνωστό κανάλι Brussels–Charleroi.

Η ζυθοποιία Boon παράγει ένα ευρύ φάσμα lambic μπυρών, συμπεριλαμβανομένων των oude geuze, oude kriek & faro. Εκτός από την παραγωγή των δικών της μπυρών, παρέχει επίσης ζυθογλεύκος, φρούτα και τις εγκαταστάσεις της για χρήση από αρκετές άλλες ζυθοποιίες. Η ιστορία της ζυθοποιίας αρχίζει γύρω στο 1978 όταν ο ιδρυτής και ο σημερινός ιδιοκτήτης Frank Boon αγόρασε το ζυθοποιείο και την ταβέρνα των De Vits (Brasserie R. De Vits) στο Lembeek , όταν ο Rene De Vits και η αδελφή του Jeanne αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν. 

Εμαγιέ πινακίδα της Brasserie R. De Vits
https://www.Lambic.Info/index.php?curid=2595

Το 1982 ο Frank Boon που ήταν ταυτόχρονα και διανομέας μπύρας, αγόρασε ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο στο κέντρο του Lembeek και μετακόμισε σε αυτό την εταιρεία διανομής αφήνοντας περισσότερο χώρο για την ανάμειξη των lambic μπυρών του στη αρχική θέση. Μέχρι το 1986, στο χώρο στο κέντρο του Lembeek είχε εγκατασταθεί σε ένα αυτόματο εργοστάσιο εμφιάλωσης, ένας βραστήρας και ένα κελάρι μπουκαλιών. Το 1988 αγοράζει κι άλλον μεταχειρισμένο εξοπλισμό από άλλα ζυθοποιεία κι έτσι σιγά-σιγά ολοκληρώνεται το αρχικό ζυθοποιείο Boon, μέχρι το φθινόπωρο του 1990 που ζυθοποιήθηκε η πρώτη lambic. Έκτοτε, και καθώς η παραγωγή συνεχώς μεγάλωνε, χρειάστηκε άλλες 2 φορές (το 2000 και το 2011) να διευρυνθεί ο χώρος ωρίμανσης και αποθήκευσης με νέα ακόμα μεγαλύτερα δρύινα βαρέλια, τα γνωστά (foeders). Το 2011 η ζυθοποιία διαθέτει 130 foeders με συνολική χωρητικότητα σχεδόν 1 εκατομμυρίου λίτρων και το μεγαλύτερο από αυτά να είναι χωρητικότητας 12500 λίτρων!! Το 2017 το αποθεμα σε lambic ήταν περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια λίτρα!

Η σημασία της Brouwerij Boon και του Frank Boon στην τοπική κοινότητα του Βελγίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το μέγεθος της υποδομής της ζυθοποιίας σημαίνει ότι ο Frank ήταν σε θέση να βοηθήσει με διάφορους τρόπους τους μικρότερους ζυθοποιούς και blenders. Ο Boon παράγει κοντά στους 200 τόνους κερασιών και 30 τόνους σμέουρων ετησίως στη Γαλικία, μια περιοχή που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας. Αρκετά από αυτά τα φρούτα πηγαίνουν σε άλλους ζυθοποιούς και blenders. Επίσης, η Boon έχει εμφιαλώσει για άλλες ζυθοποιίες όπως 3 Fonteinen, Oud Beersel και Mort Subite. Και φυσικά η Boon lambic είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλές gueuze μπύρες (μείγματα νεαρής με παλιωμένη lambic).
Ο Frank Boon συνέβαλε τα ύψιστα επίσης στη διατήρηση της ζυθοποιίας Oud Beersel. Το 1996, η γραμμή εμφιάλωσης (που ηταν σε λειτουργία από το 1938) στη Oud Beersel απέτυχε και ο Boon άρχισε να εμφιαλώνει για αυτούς! Και όταν η Oud Beersel έκλεισε το 2002, η Boon αγόρασε το υπόλοιπο απόθεμα και το πούλησε με το όνομα Oud Beersel!! Μέχρι το 2005, η Oud Beersel είχε ξανανοίξει με lambic από την Boon και με μια παλιά συνταγή των Vandervelden.

Περνώντας στα της μπύρας, η Boon Oude Lambiek είναι single (unblended) κλασσική lambic παλαιωμένη για τουλάχιστον 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει χρυσαφένιο, διαυγές χρώμα με ελάχιστο λευκό αφρό που πολύ γρήγορα εξαφανίζεται τελείως, κάτι που είναι λογικό βέβαια μετά τη μακροχρόνια παραμονή της μπύρας στα ξύλινα βαρέλια. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, φρουτώδη με κάποιες νότες βερίκοκου και ροδάκινου, κι έναν ιδιαίτερα ευχάριστο όξινο και ελαφρώς οινώδη χαρακτήρα! Έχει ελαφρύ σώμα και χαμηλή ανθράκωση! Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, ξηρή, όξινη, λίγο στυφή, με ευχάριστες φρουτώδεις νότες μήλου αλλά και ξύλου από τα δρύινα βαρέλια στα οποία ωριμάζει! Τέλος η επίγευσή της είναι και μεγάλης διάρκειας, ξηρή και αρκετά όξινη.

Πηγή : www.lambic.info
Πηγή : www.boon.be

Παραδοσιακή κεραμική κανάτα στην 
οποία σερβίρονται οι lambic


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland