Ντορτ

 

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 736, Ντορτ, Ελληνική lager μπύρα του ιδιαίτερα δημοφιλούς γερμανικού τύπου της περιοχής του Dortmund με 5,2% αλκοόλ και 25 IBU. Πρόκειται για άλλη μια συνεργατική παραγωγή των ζυθοποιείων Πηνειού και Αναστασίου, που ζυθοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τη πρώτης, στις αρχές της άνοιξης. Περισσότερα για τις ζυθοποιίες μπορείτε να διαβάσετε αντίστοιχα, εδώ κι εδώ.

Οι Dortmunder Lagers λοιπόν, ή αλλιώς Dortmunder Export Lagers είναι ένα στυλ μπύρας συνυφασμένο με την εργατική τάξη της Γερμανίας του 1870. Άρχισαν να παρασκευάζονται το 1873 στη βιομηχανική περιοχή Dortmund της Γερμανίας, ως απάντηση των ζυθοποιών στις υπόλοιπες pale lager και pilsner της εποχής. Η πολύωρη και σκληρή εργασία στα ανθρακωρυχεία και τις χαλυβουργικές της περιοχής, έκαναν τους εργάτες να αναζητούν πιο "δυνατούς" τύπους μπύρας. Οι "Dortmunder"  κυμαίνονται μεταξύ 4.8 – 6.0% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Άλλωστε, ο όρος “Export” (ή “Exportbier”) κατά την Γερμανική ζυθοποιητική παράδοση υποδηλώνει μία μπύρα δυνατή που παραπέμπει σε υψηλότερους αλκοολικούς βαθμούς.
Έχει τα χαρακτηριστικά 2 διαφορετικών στυλ μπύρας, τον βυνώδη και γλυκό χαρακτήρα μίας Γερμανικής Helles και την πικράδα μίας Τσέχικης Pilsner. Αυτό το είδος βυθοζύμωτης μπύρας έχει να κάνει με την ισορροπία και έρχεται με την ελληνική του εκδοχή για πρώτη φορά στο ποτήρι σας μέσα από την συνεργασία των ζυθοποιείων Λάρισας και Χαλανδρίου.

Η Ντορτ είναι απαστερίωτη, αφιλτράριστη, με ανοιχτό ξανθό χρώμα ελαφρώς θολό, και αρκετό λευκό, συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, βυνώδη, γλυκά, με απαλές νότες λυκίσκου. Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μεσαίο και με μέση ανθράκωση! Η γεύση της είναι απλά καταπληκτική! Γλυκόπιοτη με ήπια πικράδα, δροσιστική, με νότες ψωμιού και μελιού και τέλεια ισορροπία μεταξύ βύνης και λυκίσκου, σε κερδίζει με την πρώτη γουλιά! Τέλος, η επίγευσή της είναι γλυκόπικρη με μέση διάρκεια!

Πηγή: www.facebook.com/zythosanastasiou

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland