Petrus Nitro Cherry & Chocolate

 

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 729, Petrus Nitro Cherry & Chocolate, Βέλγικη μπύρα με προσθήκη αζώτου, 8,5% αλκοόλ, από την Brouwerij De Brabandere στο Harelbeke, στη Δυτική Φλάνδρα. Μπορείτε να διαβάσετε για τη ζυθοποιία και την ιστορία της εδώ.

Η Petrus Nitro Cherry & Chocolate δεν είναι μια τυπική βέλγικη μπύρα, καθώς για την παραγωγή της έχουν χρησιμοποιηθεί 6 είδη καβουρδισμένων βυνών, κεράσια και ... άζωτο αντί για διοξείδιο του άνθρακα! Μέχρι στιγμής είναι η μοναδική βέλγικη μπύρα με άζωτο αποδεικνύοντας πως ο πειραματισμός στην βιομηχανία του ζύθου είναι πραγματικά ανεξάντλητος αλλα για να τον δούμε πρέπει να κοιτάζουμε και πέρα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στα οποία το μόνο που αλλάζει είναι η ετικέτα κάθε μερικά χρόνια!

Περνώντας στα της μπύρας, ξεκινάμε με το ιδιαίτερα τολμηρό αλλά ασφαλές σερβίρισμα για να "ενεργοποιηθεί" το άζωτο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετικέτα. Παρακολουθήστε το σε αργή κίνηση στο παρακάτω video:
 
 
Το χρώμα της είναι σκούρο κόκκινο (μαόνι) με λιγοστό, κρεμώδη, βελούδινης υφής καφέ αφρό που όμως για nitro χάνει σχετικά γρήγορα την συνοχή του!
Τα αρώματά της είναι όχι απλά ευχάριστα αλλά καταπληκτικά, ελαφρώς όξινα, οινώδη, βυνώδη και φρουτώδη με έντονες νότες κόκκινων φρούτων και σοκολάτας. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, γλυκόξινη, βυνώδης και φρουτώδης συνάμα, με αρκετά πολύπλοκο χαρακτήρα κι ευδιάκριτες νότες σοκολάτας και οινοπνεύματος καθώς ζεσταίνεται. Το σώμα της είναι γεμάτο με χαμηλή ανθράκωση, και η επίγευσή της βυνώδης και φρουτώδης με νότες αντίστοιχες της γεύσης αλλά μικρή σχετικά διάρκεια. Κατα την προσωπική μου άποψη το πείραμα χρήσης αζώτου είναι επιτυχημένο, σίγουρα θα την ξαναέπινα και τουλάχιστον στους φίλους των ζύθων με άζωτο συστήνω ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσουν και να κρίνουν οι ίδιοι!

Πηγή: www.brouwerijdebrabandere.be

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland