Jamala

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 663, Jamala, Ελληνική india pale ale μπύρα αμερικανικού τύπου με 6% αλκοόλ & 45 IBUs από τη Ζυθοποιία Ηπείρου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Δείτε άλλες δημιουργίες της ζυθοποιίας εδώ.

Η ονομασία Jamala ή Τζαμάλα στην Ελληνική, αναφέρεται στο έθιμο της Τζαμάλας που λαμβάνει χώρα στα Γιάννενα τη βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς. Μεγάλοι κορμοί δένδρων και κούτσουρα τοποθετούνται από τους πολιτιστικούς συλλόγους της κάθε γειτονιάς, στο κέντρο κάποιων πλατειών, μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο 6 τουλάχιστον μέτρα! Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που φέρουν αυτό το περίεργο και ανερμήνευτο όνομα Τζαμάλα, και καίνε μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Την παγερή συνήθως χειμωνιάτικη αυτή νύχτα, οι φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές, φωτίζουν τα πρόσωπα, ενώ τα κλαρίνα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης με το αλκοόλ να ρέει σε αφθονία. Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι καρναβαλιστές παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Είναι μια φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το γλέντι αρχίζει με χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες, ενώ παλιότερα γινόταν ένα άτυπος διαγωνισμός για το ποια γειτονιά θα ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά. Το έθιμο, αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει την δύναμη να διώχνει το κακό. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας, ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά. Τότε, οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου.

Περνώντας στα της μπύρας τώρα, το χρώμα της Jamala είναι σκουρόξανθο θολό με άφθονο, συνεκτικό, λευκό αφρό μεγάλης διάρκειας. Έχει ευχάριστα αρώματα με φρουτώδεις νότες, εσπεριδοειδών αλλά και τροπικών φρούτων που τις προσδίδονται από τον λυκίσκο που έχει χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποίησή της. Το σώμα της είναι μεσαίο γεμάτο με αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, μεστή, γλυκόπικρη, ιδιαίτερα hoppy με ανθικές και φρουτώδεις νότες εσπεριδοειδών φρούτων και κωνοφόρων. Τέλος η επίγευσή της έχει αρκετή διάρκεια και μια ευχάριστη πικράδα!

Πηγή: artinews.gr


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Astroblaster

Henninger

ΛΑΤΙΝΑ

Lagunitas IPA

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Sol