Westvleteren 8

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 544, Westvleteren 8, Βέλγικη μοναστηριακή trappist μπύρα με 8% αλκοόλ από το Αβαείο των Τραππιστών μοναχών του Αγίου Σίξτου στη Δυτική Φλάνδρα (Westvleteren Abdij St. Sixtus). Πρόκειται για ένα εκ των έξι Βέλγικων και δεκατεσσάρων παγκοσμίως μοναστηριών, που έχουν το δικαίωμα να παράγουν αυθεντική Trappist μπύρα.
To συγκεκριμένο μοναστήρι έχει καταφέρει να χτίσει έναν απίστευτο μύθο γύρω από τα 3 είδη μπυρών που παράγει και που δεν φέρουν κανένα διακριτικό πάνω στο μπουκάλι πέρα από ότι αναφέρεται στο καπάκι! Βασικά το μπουκάλι είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί το μοναστήρι "Our Lady of the Sacred Heart" στις επίσης trappist μπύρες Westmalle. Δεν υπάρχει ούτε ετικέτα, και εκτός από την ανάγλυφη επιγραφή "TRAPPISTENBIER" στη βάση του λαιμού, όλες  οι άλλες ενδείξεις, ακόμα και η φράση "περιέχει βύνη κριθαριού" (bevat gerstemout) είναι συγκεντρωμένες στο καπάκι! Οι βασική τους διάκριση είναι το χρώμα στο καπάκι, πράσινο για την Blonde, κίτρινο για την 12 και μπλε για την 8, που δοκιμάζω σήμερα.
Η Westvletren 8 είναι σκουροκόκκινη, με άφθονο, ελαφρώς μπεζ, παχύ, πυκνό, κρεμώδη αφρό μικρής σχετικά διάρκειας. Τα αρώματα της είναι γλυκά, κυρίως βυνώδη αλλά και φρουτώδη, με ευχάριστες νότες καραμέλας, ζάχαρης και καβουρδισμένης βύνης.  Το σώμα της είναι γεμάτο με ιδιαίτερα αυξημένη ανθράκωση! Η γεύση της είναι πραγματικά υπέροχη, γλυκιά, φρουτώδης με νότες σκούρων φρούτων, σύκου, σταφίδας αλλά και καραμέλας. Τέλος, η επίγευσή της είναι γλυκόπικρη, με πικάντικες νότες και μεγάλη διάρκεια. Σίγουρα μια απολαυστική κι εντυπωσιακή μπύρα αλλά σε καμιά περίπτωση αντάξια της τιμής που συναντάται στην "παράλληλη" (για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο μαύρη) αγορά.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland