Nikos Georgiou American Pale Ale

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 474, Nikos Georgiou American Pale Ale, Ελληνική σπιτική APA μπύρα με 5,3% αλκοόλ. Ο Νίκος Γεωργίου (γνωστός στα social media ως Nick Priest) είναι οικοζυθοποιός, βράζει δηλαδή την μπύρα του στο σπίτι του. Η ενασχόληση του με την μπύρα ξεκίνησε το 2008 γράφοντας αρθράκια στο site all4beer, και λίγο αργότερα στο blog μπυραματισμοί (ως beeRocker), στο οποίο έκαναν τις εκδρομές τους σε γνωστά φεστιβάλ και παρουσιάσεις μπυρών. Για αρκετά χρόνια παρότι είχε γνωρίσει αρκετούς οικοζυθοποιούς, ο ίδιος δεν είχε μπει στη διαδικασία παρασκευής μπύρας στο σπίτι, όμως δυόμιση χρόνια πριν του καρφώθηκε η ιδέα και μπήκε στο χορό με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο τότε, κατσαρόλες κι αυτοσχέδιοι κουβάδες.

Αφού ξεκίνησε και έκανε κάποιες λίγες συνταγές σαν extract brewer, είδε ότι υπήρχε πάθος και όρεξη! Το 2017, στον 2ο διαγωνισμό ερασιτεχνικής ζυθοποίησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΕΖΕ), ο Νίκος κερδίζει την 1η θέση στην κατηγορία English IPA με τη μέθοδο extract, με την μπύρα  "U-Challenge me ? ? ?" και γενικά απέσπασε πολύ καλή βαθμολογία overall. Μ' αυτά και μ' αυτά αγοράζει το ζυθοβραστήριο του και πλέον φτιάχνει την μπύρα του με την πιο δύσκολη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα μέθοδο all grain.

Περνώντας στα της σημερινής μπύρας, είναι χειροποίητη, αφροζύμωτη, φυσικά θολή, ξανθιά με λευκό αφρό που υποχωρεί σταδιακά σε ένα λεπτό στρώμα. Διακρίνονται υπέροχα, έντονα φρουτώδη αρώματα, με νότες εσπεριδοειδών και πευκόξυλου. Έχει γεμάτο σώμα, μέση ενανθράκωση και η γεύση της είναι ευχάριστη, ξεδιψαστική, γλυκιά, με νότες λεμονιού και καραμέλας και με ένα πραγματικά υπέροχο χαρακτήρα λυκίσκου. Γλυκιά επίγευση απαλή μεν αλλά μεγάλης διάρκειας. Ένα απολαυστικό δείγμα σπιτικής μπύρας το οποίο καταευχαριστήθηκα.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia