ΚΥΚΑΩ New England India Pale Ale

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 476, ΚΥΚΑΩ New England India Pale Ale, Ελληνική NEIPA μπύρα με 5,2 % αλκοόλ και 55 πικρικές μονάδες IBUs. Παρασκευάζεται από την νεοϊδρυθείσα (2018) ΚΥΚΑΩ - Handcrafted, Πρότυπη Συνεργατική Νανοζυθοποιία Ο.Ε. στο Πλατάνι Αχαΐας, λίγο έξω από την Πάτρα. Κυκάω, στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει αναμειγνύω, ανακατώνω και το ουσιαστικό που προκύπτει είναι ο κυκεών (κυκεώνας στα νέα ελληνικά)! Ο κυκεών ήταν ένα ψυχοτροπικό ποτό που έπιναν οι αρχαίοι Έλληνες στην κορύφωση των Ελευσινίων Μυστηρίων αποτελούμενο από κριθάρι και διάφορα βότανα. Είναι το ίδιο ποτό που χρησιμοποίησε η Κίρκη, σύμφωνα με τον Όμηρο, για να μαγέψει τους συντρόφους του Οδυσσέα!
Η ΚΥΚΑΩ έρχεται να ανακατέψει-αναστατώσει την ελληνική σκηνή της μπύρας, να γίνει μέρος της ελληνικής επανάστασης στην craft μπύρα και στην ετικέτα μας προειδοποιεί ευθέως πως το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι η αδιάφορη και άψυχη μαζικής παραγωγής μπύρα!  
Στα της μπύρας τώρα, το χρώμα της είναι κίτρινο ομιχλώδες με λευκό πυκνό αφρό μέσης διάρκειας. Έχει έντονα φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών που της προσδίδονται από τους Citra και Simcoe λυκίσκους που έχουν χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποίησή της. Το σώμα της είναι γεμάτο και με πολύ έντονη ενανθράκωση, οπότε λίγο προσοχή στο σερβίρισμα. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, γλυκόπικρη, ισορροπημένη, ευχάριστη, πραγματικά απολαυστική! Τέλος έχει έντονη επίγευση, μεγάλης διάρκειας και άκρως ευχάριστη!


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland