Fuller's ESB

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο, ημέρα 200. Για την μπύρα της σημερινής ημέρας προβληματίστηκα αρκετά. Βρισκόμουν μεταξύ 2 διαφορετικών προσεγγίσεων για να αποφασίσω πια θα ήταν η διακοσιοστή μπύρα. Είτε θα δοκίμαζα μια νέα μπύρα από κάποια ζυθοποιία που μέχρι τώρα δεν έχω πιει ξανά, αλλά θα έπρεπε να ήταν και κάποια ιδιαίτερη μπύρα, είτε θα δοκίμαζα από ζυθοποιία που έχω ξαναπιεί αρκετές φορές και έχω εκτιμήσει συνολικά τα προϊόντα της. Όσο για το είδος θα έπρεπε απλά να μην είναι porter Αμερικάνικη όπως η 100η. Αν και προτιμούσα την πρώτη προσέγγιση, δεν κατάφερα να έχω στα χέρια μου κάποια ιδιαίτερη και αναγκάστηκα να ακολουθήσω την δεύτερη.

Η 200η λοιπόν μπύρα του μπυρολογίου  παράγεται στην Griffin Brewery, η οποία ανήκει στην Fuller, Smith & Turner P.L.C., είναι η 10η μου μπύρα από την συγκεκριμένη ζυθοποιία, και δεν είναι άλλη από την Fuller's ESB (Extra Special Bitter)! Είναι Βρετανική, Champion ale, περιεκτικότητας 5.9% σε αλκοόλ (5.5% στο βαρέλι) που πρωτοβγήκε στην αγορά το 1971. Τότε ήταν από τις πιο δυνατές draught που κυκλοφορούσαν στη Μ. Βρετανία και σε συνδυασμό με τη γεύση της απέκτησε γρήγορα μεγάλη φήμη. Έχει συμπεριληφθεί μάλιστα στη λίστα του CAMRA (Campaign for Real Ale) από το 1978 και έχει λάβει αρκετά μετάλλια σε διαγωνισμούς μπύρας παγκοσμίως. Είναι μια από τις τρεις μπίρες από τη μεγάλη γκάμα του ζυθοποιείου έχουν ονομαστεί “Champion Beer of Britain”, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένα άλλο ζυθοποιείο μέχρι σήμερα. (Οι άλλες δυο είναι οι London Pride και η Chiswick Bitter, ενώ μια τέταρτη, η Fuller's 1845 έχει χριστεί Champion Bottled Beer of Britain). Αναλυτικά όλα τα βραβεία για τις μπύρες της Fuller's μπορείτε να τα δείτε εδώ.



Το χρώμα της είναι έντονο κεχριμπαρένιο, χαλκοκόκκινο, με κρεμώδη λευκό αφρό που γρήγορα υποχωρεί σε ένα λεπτό στρώμα. Το άρωμά της με μια λέξη είναι εκπληκτικό! Πολλά φρούτα, πολλή βύνη (όχι και τόσο χαρακτηριστικό των extra/premium bitters) και κάτι σε καραμέλα συνθέτουν ένα υπέροχο, πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων! Η γεύση δικαιώνει το απίστευτο άρωμα της και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φήμη της, πείθοντας και τον πιο δύσκολο μπυροπότη ότι πρόκειται για μπύρα εξαιρετικής ποιότητας και ανώτερου επιπέδου. Γεμάτη, φανερώνει από την αρχή ένα πλούσιο χαρακτήρα μαγιάς και φρούτων (κυρίως πορτοκάλι και εσπεριδοειδή) που δένει άψογα με γλυκά στοιχεία καραμέλας. Το τελείωμα φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό του είδους της, πικρό και ξηρό με μεγάλη διάρκεια. Ισορροπημένη και ευκολόπιοτη, η Fuller's ESB ξαφνιάζει ευχάριστα και αποτελεί αξιόπιστη επιλογή.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland