Westvleteren 12 (XII)


01/01/2019. Λίγες ώρες μετά την έλευση του νέου έτους λαμβάνει χώρα η ακόλουθη στιχομυθία:
Και κάπως έτσι ξεκινάει η απόλαυση της πιο δυσεύρετης μπύρας συνεχούς παραγωγής!
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 504, Westvleteren 12 (XII), Βέλγικη μοναστηριακή trappist μπύρα με 10,2% αλκοόλ από το Αβαείο των Τραππιστών μοναχών του Αγίου Σίξτου στη Δυτική Φλάνδρα (Westvleteren Abdij St. Sixtus). Πρόκειται για ένα εκ των πέντε Βέλγικων και δεκατριών παγκοσμίως μοναστηριών, που έχουν το δικαίωμα να παράγουν αυθεντική Trappist μπύρα.

Το μοναστήρι θεμελιώθηκε το 1831 από μοναχούς από το μοναστήρι Catsberg της Γαλλίας, ενώ το ζυθοποιείο έθεσε σε λειτουργία τα χάλκινα καζάνια του 7 χρόνια αργότερα. Η λειτουργία του συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων και είναι το μόνο μοναστήρι που οι Γερμανοί Ναζί δεν αφαίρεσαν τα χάλκινα καζάνια του για τους πολεμικούς τους σκοπούς. Επίσης μέχρι και  σήμερα είναι το μόνο μοναστήρι που η ζυθοποίηση γίνεται αποκλειστικά από μοναχούς που ανήκουν στο τάγμα των Cistercians. Το μοναστήρι ζυθοποιεί 70 μέρες τον χρόνο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και οι μοναχοί που ασχολούνται με το ζυθοποιείο είναι μόνο 5, ενώ άλλοι 5 τους βοηθούν τις μέρες που γίνεται η εμφιάλωση!
Από το 1946 έως το 1992 οι παραγωγή των μπυρών τους για εμπορική χρήση είχε ανατεθεί στο κοντινό ζυθοποιείο St. Bernardus Brouwerij. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι Westvleteren οι ετικέτες από εκείνη την περίοδο.
Westvleteren ετικέτες με παραγωγή από St. Bernardus Brouwerij.
Το ζυθοποιείο παράγει τρεις μπύρες οι οποίες διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα στο καπάκι καθώς δεν υπάρχουν ετικέτες στο μπουκάλι! Την Westvleteren Βlonde (πράσινο καπάκι) με 5,8% αλκοόλ, τη Westvleteren 8 (Μπλε καπάκι) με 8% αλκοόλ και την Westvleteren 12 (Κίτρινο καπάκι) με 10,2% αλκοόλ. Στις δύο τελευταίες μπύρες γίνεται επαναζύμωση στη φιάλη και επιδέχονται παλαίωση!
Η μπύρα που έχει κερδίσει την αποδοχή των ζυθόφιλων ανά τον κόσμο, καθώς αρκετοί τη θεωρούν ως την καλύτερη μπύρα του κόσμου, δεν είναι άλλη από την Westvleteren XII. Αυτό όμως που χτίζει περισσότερο το μύθο αυτής της μπύρας είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα της, ο περιορισμένος αριθμός φιαλών ανά χρονιά (60000 καφάσια x24 φιάλες x330ml) αλλά και ο τρόπος απόκτησής της. Πωλείται μόνο στο Βέλγιο κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας στο τηλέφωνο +32 (0) 70210045 και ο αγοραστής μπορεί να πάρει ονομαστικά μέχρι δύο ξύλινα καφάσια. Η παραλαβή γίνεται από τις πύλες της μονής και μόνο από το αυτοκίνητο με τον αριθμό πινακίδας που έχει δοθεί κατά την παραγγελία ενώ το ίδιο τηλέφωνο και αυτοκίνητο για να μπορέσει να ξαναπαραγγείλει πρέπει να περάσουν 2 μήνες. Ο λόγος ύπαρξης όλων αυτών των όρων είναι για να αποτρέψει  το μοναστήρι τη μεταπώληση της μπύρας τους. “Niet verder verkopen” (απαγορεύεται η μεταπώληση) όπως ρητά αναφέρει η απόδειξη αγοράς! Οι Westvleteren μπύρες μπορούν και να δοκιμαστούν και στο κέντρο επισκεπτών "In de Vrede" απέναντι από το μοναστήρι αλλά και να αγοραστούν σε χάρτινες συσκευασίες των 6 φιαλών χωρίς κράτηση και φυσικά κατόπιν διαθεσιμότητας.

Βέβαια είναι αναπόφευκτο (κι ευτυχώς για εμάς) οι μπύρες να καταλήγουν να πωλούνται και διαδικτυακά σε διάφορα sites (westvleterenshop.com, belgianshop.com, westvleterenbeers.com) και φυσικά στο ebay, σε πολύ ακριβότερες τιμές! Οι τιμές αγοράς του ενός ξύλινου καφασιού από τη μονή είναι ιδιαίτερα χαμηλές: 45€ για την Westvleteren 12, 40€ για την Westvleteren 8 και 35€ για την Blond, με 15€ επιστροφή για το καφάσι με 24 κενές φιάλες. Σε online αγορές οι τιμές του συναντώνται για την 12αρα είναι 550$ το καφάσι και 150$ η εξάδα!!!

Το 2011 κυκλοφόρησαν 93000 εξάδες μιας περιορισμένης έκδοσης σε συσκευασία δώρου μαζί με 2 ποτήρια στα 25€ η εξάδα, με σκοπό τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτών να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της μονής! Τα συγκεκριμένα μπουκάλια και ποτήρια αναγράφουν το Westvleteren ΧΙΙ με χρυσά γράμματα! Αυτό έγινε μία φορά μόνο και πρέπει να περάσουν 150 χρόνια για να μπορέσει να ξαναγίνει! Οι τιμές της αυτής της συσκευασίας στο ebay έφτασαν τα 1000$ !!! 
Το μπουκάλι και το ποτήρι της Westvleteren XII Limited Edition που κυκλοφόρησε το 2011.
Περνώντας στα της μπύρας τώρα, το χρώμα της είναι θολό σκούρο καφεκόκκινο με πυκνό μπεζ αφρό μέσης διάρκειας. Το άρωμα της είναι υπέροχο πολύπλοκο με φρουτώδεις νότες σκούρων φρούτων, σύκου, δαμάσκηνου, σταφίδας και κεράσι αλλά και βυνώδεις νότες καραμέλας και ψωμιού και με το αλκοόλ ελαφρώς αισθητό στη μύτη. Το σώμα της είναι γεμάτο και με αρκετή ενανθράκωση. Η γεύση της είναι πραγματικά απολαυστική, γλυκιά σαν σταφιδόψωμο με έντονη παρουσία των σκούρων φρούτων κι εδώ, με ιδιαίτερα ευχάριστες νότες φρέσκου μούστου σταφυλιού, μελιού και καστανής ζάχαρης, και με αισθητή τη ζεστασιά από το αλκοόλ ιδιαίτερα προς το τέλος. Τέλος η επίγευσή της είναι απλά εντυπωσιακή, μεγάλης διάρκειας, περισσότερο πικρή απ' ότι γλυκιά κι ελαφρώς όξινη, σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τη γευστική εμπειρία.

Τελειώνοντας θα προσπαθήσω να προλάβω τον αναγνώστη και να απαντήσω (πάντα κατά την προσωπική μου άποψη) σε μερικές ερωτήσεις που ίσως να του δημιουργήθηκαν κατά την ανάγνωση της παρούσας ανάρτησης:
  • Άξιζε να ντυθεί κάποιος στις 3 τα ξημερώματα για να προλάβει την τελευταία Westvleteren 12 (XII); Σίγουρα ναι!
  • Με τι φαγητό να την συνδυάσω; Αν έχεις μόνο μία τότε με κανένα! Απόλαυσε το μεγαλείο της χωρίς παρεμβολές άλλων γεύσεων.
  • Ανήκει στις καλύτερες μπύρες του κόσμου; Ναι!
  • Αξίζει τον τίτλο της καλύτερης μπύρας του κόσμου; Όχι. Έχω πιει άλλες φθηνότερες quadruppel μπύρες που ήταν αν όχι περισσότερο, το ίδιο γευστικές. 
  • Αξίζει τα πολλαπλάσια  χρήματα από άλλες abbey/trappist quadruppel για να την πιω τουλάχιστον μια φορά; Σίγουρα ναι!

Το ξύλινο καφάσι των 24 φιαλών.


Τα καπάκια των Westvleteren.


EDIT 13/8/2022
Από σήμερα σπάζοντας μια παράδοση 75 ετών, οι μπύρες θα κυκλοφορούν με ετικέτα στη μέση της φιάλης μεταφέροντας κάποιες πληροφορίες από το καπάκι σε αυτή!

Οι νέες φιάλες όπως θα κυκλοφορούν πλέον. (πηγή: www.focus-wtv.be)

Τα νέα καπάκια. (πηγή: www.focus-wtv.be)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland