Rodenbach Alexander

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 726, Rodenbach Alexander, Βέλγικη ξινή μπύρα φλαμανδικού τύπου (Flemish red-brown ale) με 5,6% αλκοόλ, από την Brouwerij Rodenbach (Swinkels Family Brewers) στο Roeselare, της Δυτικής Φλάνδρας στο Βέλγιο. Περισσότερα για τη ζυθοποιία και την ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Rodenbach Alexander κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 με αφορμή τα 200α γενέθλια του Alexander Rodenbach, ενός εκ των τεσσάρων αδερφών Rodenbach που το 1821 επένδυσαν σε ένα μικρό ζυθοποιείο στο Roeselare, κάνοντας μια εμπορική συμφωνία διάρκειας 15 ετών. Ο Alexander Rodenbach γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1786 στο Roeselare, και παρότι τυφλώθηκε σε ηλικία 11 ετών, αποδείχθηκε δεινός επιχειρηματίας με μεγάλη αποφασιστικότητα. Διαχειρίστηκε το ζυθοποιείο Rodenbach από το 1821, αλλά εργάστηκε επίσης ως συγγραφέας και ως μέλος του κοινοβουλίου. Έγινε ακόμη και δήμαρχος του Rumbeke.
Το 2016, 30 χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, μια περιορισμένη έκδοση αυτής της μπύρας κυκλοφορεί ξανά κατόπιν απαιτήσεως των εραστών μπύρας στο Βέλγιο και στο εξωτερικό! Πρόκειται για ένα μείγμα 2/3 Rodenbach Grand Cru μπύρα διετούς παλαίωσης με 1/3 νεότερης μπύρας στην οποία έχουν μουλιάσει βύσσινα!

Έχει κόκκινο χρώμα (45 βαθμούς της κλίμακας EBC) και μπεζ αφρό μέσης συνοχής και μικρής διάρκειας. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, με φρουτώδεις νότες βύσσινου και ταυτόχρονα όξινο χαρακτήρα! Έχει ελαφρύ προς μεσαίο σώμα και μέση ανθράκωση! Η γεύση της είναι πολύπλοκη, εντυπωσιακή, γλυκόξινη, λίγο στυφή, με υπέροχες νότες ξύλου που της έχουν προσδοθεί από τα δρύινα βαρέλια στα οποία έχει ωριμάσει! Είναι φρουτώδης με έντονες νότες βύσσινου, και η επίγευσή της είναι κι αυτή γλυκόξινη σε αντιστοιχία με τη γεύση, μεγάλης διάρκειας με κύριο χαρακτηριστικό την αυτή τη υπέροχη φρουτώδη οξύτητα.

Πηγή : swinkelsfamilybrewers.com


 

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland