Cantillon Rosé de Gambrinus

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 699, Cantillon Rosé de Gambrinus, Βελγική lambic μπύρα με 5% αλκοόλ και 25 IBUs, από την Brasserie Cantillon, το μοναδικό παραδοσιακό ζυθοποιείο lambic μπύρας που βρίσκεται στην πόλη των Βρυξελλών. Περισσότερα για την εμβληματική αυτή ζυθοποιία μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση της Cantillon Gueuze μέσα από τις σελίδες του παρόντος μπυρο-ημερολογίου και στο ακόμα πιο ενδιαφέρον άρθρο στους "μπυραματισμούς".

Η συγκεκριμένη μπύρα παράγεται με την ανάμειξη lambic μπύρας ηλικίας 20 μηνών με σμέουρα (raspberries) από τη Σερβία, σε αναλογία 200gr φρούτων ανά λίτρο μπύρας! Τα σμέουρα μένουν μέσα στη μπύρα για 2 με 3 μήνες, αρκετό διάστημα για να της προσδώσουν τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Μετά την πάροδο του τριμήνου τα φρούτα αφαιρούνται και το lambic αναμιγνύεται με lambic ενός έτους, το οποίο συνεισφέρει τα σάκχαρα που είναι απαραίτητα για τη δευτερεύουσα ζύμωση στη φιάλη, στην οποία αξίζει να αναφερθεί πως δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης αλλά ημερομηνία εμφιάλωσης! Στο μπουκάλι που κρατώ στα χέρια μου αναγράφει 14 Νοεμβρίου 2018. Σύμφωνα με την ετικέτα της, η Rosé de Gambrinus είναι η καλύτερη και πολύ πιο φρουτώδης όταν η μπύρα είναι νέα και γι' αυτό προτείνεται η κατανάλωση μέχρι ένα χρόνο μετά την εμφιάλωση. Με την πάροδο του χρόνου, το lambic θα πάρει το πάνω χέρι, αλλά φυσικά εις βάρος των φρούτων, έτσι, πάλι σύμφωνα με την ετικέτα, αν κάποιος θέλει να μεθύσει πρέπει να την πιει μέσα σε μια δεκαετία από την εμφιάλωση! :)

Παρεμπιπτόντως, σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, είναι η Cantillon Zwanze 2020 Day, μια μέρα εορτασμού που σκοπό έχει να φέρει κοντά τους λάτρεις των lambic ανά τον κόσμο! Η ημέρα Zwanze είναι μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιεί η Brasserie Cantillon, στην οποία παρασκευάζουν μια μικρή παρτίδα πειραματικής μπύρας και την προσφέρουν για πώληση σε μια επιλεγμένες μπυραρίες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η μπύρα είναι συνήθως διαφορετικού στυλ κάθε χρόνο και διαφέρει από τα παραδοσιακά Cantillon lambic. Ξεκίνησε το 2008 με την εμφιάλωση ενός lambic με ραβέντι. Σήμερα λοιπόν, φίλοι των lambic και ζυθοποιοί θα λάβουν μέρος στο διασκεδαστικό, ημι-σαρκαστικό χιούμορ των Βρυξελλών, που είναι και το πραγματικό νόημα της λέξης Zwanze, δοκιμάζοντας ένα κατακόκκινο lambic με ... πατζάρι, την Cantillon Brettrave! Φυσικά λόγω της COVID-19 πανδημίας ο φετινός εορτασμός θα περιοριστεί σε 15 μόνο Ευρωπαϊκές χώρες, όμως για πρώτη φορά μια ελληνική μπυραρία βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές, η The Hoppy Pub στη Θεσσαλονίκη! Δείτε το σχετικο fb event εδώ.

Περνώντας στα της μπύρας, η Cantillon Rosé de Gambrinus έχει ένα υπέροχο έντονο κόκκινο χρώμα με ροζ αφρό μέσης συνοχής και διάρκειας. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, όξινα με εντυπωσιακές οινώδεις και φρουτώδεις νότες βατόμουρου. Θα έλεγα πως διακρίνονται και κάποιες ανθικές νότες τριαντάφυλλου. Το σώμα της είναι ελαφρύ με αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική, καθόλου γλυκιά όπως άλλα φρουτώδη, lambic νότες όξινη και στυφή με υπέροχες φρουτώδεις νότες. Τέλος, η επίγευσή της είναι ξηρή, επίσης στυφή και όξινη σε αντιστοιχία με τη γεύση κι έχει μέση διάρκεια.

Πηγή: www.cantillon.be



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Astroblaster

Henninger

ΛΑΤΙΝΑ

Lagunitas IPA

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Sol