ΠΙΚΡΗ Απαγορευμένη IPA

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 697, ΠΙΚΡΗ Απαγορευμένη IPA, Ελληνική India pale ale μπύρα με 5,5% αλκοόλ και 55 IBUs. Παράγεται για την Kirki Beers στη μικροζυθοποιία Elixi στη Χαλκίδα. Η Kirki Beers ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 2015 και η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στον Πειραιά. Οι ιδρυτές της, Γιάννης Δρίτσας και Γιάννης Χανιώτης, συνδυάζουν γνώσεις και εμπειρίες από πολλά διαφορετικά πεδία στο χώρο των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν στην αγορά τέσσερις craft μπύρες, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Pikri Forbidden IPA, είναι η τέταρτη κατά σειρά ετικέτα τους. Ο χαρακτηρισμός απαγορευμένη (forbidden) είναι προς τιμή του γνωστού "απαγορευμένου καρπού", του γκρέιπφρουτ, τις αρωματικές και γευστικές νότες του οποίου φέρει σε υπερθετικό βαθμό χάρη στην τεχνική dry-hopping που έχει χρησιμοποιήσει ο ζυθοποιός.
Το γκρέιπφρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των Sapindales, της οικογένειας των Rutaceae – εσπεριδοειδών και του γένους Citrus και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Η γενετική προέλευση του γκρέιπφρουτ είναι ένα υβριδικό μείγμα. Ένας πρόγονος του γκρέιπφρουτ ήταν το γλυκό πορτοκάλι (citrus sinensis) της Τζαμάικας. Ο υβριδικός αυτός καρπός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1750 από τον Αιδεσιμότατο Griffith Hughes, Ουαλό φυσιοδίφη, κληρικό και συγγραφέα. Ο Hughes έγραψε τη “Φυσική Ιστορία των Μπαρμπάντος”, η οποία περιελάμβανε την πρώτη περιγραφή του γκρέιπφρουτ επίσης γνωστό ως “απαγορευμένα φρούτο”. Το έργο του επαινέθηκε από τον Carl Linnaeus, τα μετέπειτα όμως χρόνια θεωρήθηκε από κάποιους επιστημονική απάτη. Σήμερα, το γκρέιπφρουτ λέγεται ότι είναι ένα από τα “Επτά Θαύματα των Μπαρμπάντος”.  Κατέκτησε τον κόσμο όταν μεταφέρθηκε στη Φλόριντα από τον πρώτο μόνιμο, μη ιθαγενή έποικο στη χερσόνησο της κομητείας Pinellas, Odet Philippe το 1823.

Η Pikri Forbidden IPA, είναι χειροποίητη, απαστερίωτη, θολή ξανθιά μπύρα, με αρκετό, λευκό, συνεκτικό και κρεμώδη αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, έντονα, με νότες εσπεριδοειδών αλλά και τροπικών φρούτων, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, ροδάκινο και μάνγκο. Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μεσαίο, με μέση ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, δροσιστική, γλυκόπικρη και ευκολόπιοτη, έντονα φρουτώδης, με νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων αντίστοιχες των αρωμάτων . Τέλος η επίγευσή της είναι γλυκόπικρη με μια ελαφριά πικράδα από το λυκίσκο, και μεγάλη διάρκεια.

Πηγή : botanologia.gr


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Astroblaster

Henninger

ΛΑΤΙΝΑ

Lagunitas IPA

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Sol