Postřižinské Výčepní Světlé

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 645, Postřižinské Výčepní Světlé, Τσέχικη μπύρα τύπου pilsner, με μόνο 4,1% αλκοόλ από την Pivovar Nymburk στο ομώνυμο προάστιο, 60 χλμ ανατολικά της Πράγας, στην καρδιά της Κεντρικής Βοημίας! Το ζυθοποιείο ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1895 και καθιερώθηκε ως "Nymbursky pivovar". Η Postřižinské Výčepní Světlé είναι μια κλασσική βαρελίσια (Výčepní), pale (Světlé), ελαφριά "δεκάρα" Τσέχα, η οποία όπως αναγράφεται στο κουτάκι, στη χώρα μας εισάγεται και διατίθεται αποκλειστικά από την Spirit Trade.

Σ' αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως στην Τσεχία οι αριθμοί που συνδέονται με τις μπύρες δεν αναφέρονται σε περιεκτικότητα αλκοόλ, όπως συνηθίζεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά σε “βαθμούς” που αντιπροσωπεύουν την ποσότητα του εκχυλίσματος βύνης που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της ζυθοποίησης. Ένα υψηλότερο ποσοστό βαθμού σημαίνει γενικά μια πιο γεμάτη γεύση. Το ποσοστό αλκοόλ υπολογίζεται κατα προσέγγιση σε λίγο πάνω από το 40% των βαθμών, δηλαδή οι μπύρες των 10 βαθμών όπως η Postřižinské Výčepní Světlé, γνωστές ως desitka περιέχουν περίπου 4% αλκοόλ ενώ οι μπύρες των 12 βαθμών, γνωστές ως dvanactka, περιέχουν περίπου 5% αλκοόλ.

Το χρώμα της σημερινής μπύρας είναι χρυσόξανθο, διαυγές, με κατάλευκο, συνεκτικό αφρό, αρκετά κρεμώδη και μεγάλης διάρκειας. Διακρίνονται τα τυπικά αρώματα μίας pilsner μπύρας με λίγο πιο βυνώδεις νότες. Το σώμα της είναι ελαφρύ με μέση ανθράκωση. Η γεύση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ξεδιψαστική και ευκολόπιοτη, απαλή και ισορροπημένη μεταξύ λυκίσκου και βύνης, ενώ στην επίγευση αφήνει μία ευχάριστη κι ελαφριά πικράδα.

Πηγή : stco.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

Blonder Bräu

Estrella Galicia