Peskesi Φουρόγατος Μαύρος

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 575, Φουρόγατος Μαύρος, Ελληνική stout μπύρα με 6,5% αλκοόλ και 40 IBUs! Παρασκευάζεται από την κρητική ζυθοποιία Σόλο, στην Καλλιθέα Ηρακλείου Κρήτης για λογαριασμό του βραβευμένου εστιατορίου αυθεντικής Κρητικής κουζίνας, Πεσκέσι. Το εστιατόριο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φιγουράρει στηνθέση της λίστας "Top 10 Greek & Regional Cuisine Restaurants, 2018 & 2019", και στη 18η θέση της γενικής λίστας "Top 100 Restaurant, 2018 & 2019"!

Η κουζίνα του βασίζεται αποκλειστικά σε παραδοσιακές συνταγές, σε αγνά υλικά της κρητικής γης και στις αρχές που διέπουν την αυθεντική κρητική κουζίνα, μια κουζίνα με παράδοση γεύσεων, αρωμάτων και υλικών, που ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων και φθάνει μέχρι και σήμερα. Το μενού, και η συνολική εικόνα του εστιατορίου, είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς έρευνας και πολλής αφοσιωμένης δουλειάς πάνω στα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής και στην αναζήτηση παραδοσιακών κρητικών συνταγών και προϊόντων. Στο Πεσκέσι έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση αγνών και ποιοτικών υλικών. Τα άγρια χόρτα και οι χοχλιοί, συλλέγονται από τους ίδιους. Τα αυγά και τα λαχανικά από το κτήμα τους, το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι ντόπια, από παραγωγούς της Κρήτης και το κρασί, αποκλειστικά από κρητικά οινοποιεία. Ακόμα και τα cocktails στο Πεσκέσι είναι διαφορετικά, γιατί φτιάχνονται από παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, όπως πετιμέζι, σιρόπι θυμαρίσιου μελιού ή γάλα και περιέχουν τουλάχιστον ένα κρητικό συστατικό. Φυσικά δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η μπύρα και να μην είναι ντόπια!

Φουρόγατος ονομάζεται ο κρητικός αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) και είναι ένα υποείδος της αγριόγατας που ζει στην Κρήτη. Καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι που το 1996, δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν έναν φουρόγατο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς. Είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του φέρει μαύρους δακτυλίους, είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4 ως 7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Zει στις κορυφές των Λευκών Ορέων, στο δάσος του Ρούβα, στο όρος Δίκτη κυρίως στα νοτιοδυτικά και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Δείτε τον εδώ να προσπαθεί να δραπετεύσει από τους επιστήμονες που θα τον εξέταζαν!

Περνώντας στα της μπύρας, το χρώμα του μαύρου φουρόγατου είναι φυσικά μαύρο με πυκνό κρεμώδη συνεκτικό καφέ αφρό μέσης διάρκειας. Οι καβουρδισμένες βύνες που έχουν χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποίησή της, της προσδίδουν έντονα βυνώδη αρώματα με υπέροχες νότες καφέ. Έχει γεμάτο σώμα και μέση ανθράκωση. Η γεύση της είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από μια stout, υπέροχη, ισορροπημένα γλυκόπικρη, με νότες καφέ και πικρής σοκολάτας. Όσο ζεσταίνεται γίνεται ακόμα πιο απολαυστική και περισσότερο γλυκόπιοτη καθώς το αλκοόλ γίνεται λίγο πιο εμφανές. Τέλος, η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας κι ελαφρώς πικρή.

Πηγή: el.wikipedia.org
Πηγή: peskesicrete.gr


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland