Blue Moon Belgian White

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 520, Blue Moon Belgian White, Αμερικάνικη, αφιλτράριστη, βελγικού τύπου σταρένια  μπύρα με 5,4% αλκοόλ και μόλις 9 IBUs. Παρασκευάζεται από τη MillerCoors με την επωνυμία Blue Moon Brewing Co. Ξεκίνησε το 1995 με το όνομα Bellyslide Wit και αρχικά παρασκευάζονταν στο Sandlot Brewery στο Coors Field, στο Ντένβερ του Κολοράντο. Ο ζυθοποιός Keith Villa, με Ph.D στη ζυθοποίηση από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, σαφώς επηρεασμένος από το βέλγικο στυλ είχε σκοπό να παράγει σταρένιες μπύρες βέλγικου στυλ αλλά με μια πιο αναζωογονητική νότα.
Ξεπερνώντας τις πρώτες αγωνίες για το πως θα υποδεχόταν οι αμερικανοί μια τέτοια μπύρα στην πλημμυρισμένη από lager μπύρες εκείνη την εποχή αμερικανική αγορά, χρησιμοποίησε φλούδες πορτοκαλιού στη ζυθοποίηση που προσδίδουν μια διακριτική γλυκάδα. Η συνταγή του έτυχε ευρείας αποδοχής, παρατήρησε όμως πως οι bartenders σέρβιραν την Blue Moon με μια φέτα λεμόνι, κι επειδή ήξερε πως είχε μια κερδοφόρα συνταγή, γύριζε στα μπαρ και πουλούσε την μπύρα του ο ίδιος σερβίροντάς την με μια φέτα πορτοκάλι αυξάνοντας έτσι την γευστική εμπειρία του καταναλωτή.
Από το καλοκαίρι του 2016 η μπύρα παράγεται και στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Blue Moon Brewing Co στη RiNo District του Ντένβερ αλλά και σε άλλα ζυθοποιεία ανά τον κόσμο. Η Blue Moon που εισάγεται στην Ελλάδα παράγεται από την Molson Coors Brewing Company στο Burton-on-Trent του ανατολικού Staffordshire της κεντρικής Αγγλίας.
Το 1999, η Confédération des Brasseries de Belgique (Η Συνομοσπονδία των Βελγικών Ζυθοποιών) μήνυσε την τότε ονομαζόμενη Coors Brewing Company για τη χρήση του όρου "Belgian White" ως παραπλανητική καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους Αμερικανούς καταναλωτές πιστεύοντας πως η μπύρα παράγεται στο Βέλγιο. Η Coors απάντησε αρχικά προσθέτοντας μικρές εκτυπώσεις στις ετικέτες φιαλών "Made in USA" και "Belgian", αλλά αρνήθηκε να αλλάξει τη διαφήμιση ή τη συσκευασία της. Τελικά η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικώς με την Coors Brewing Company να συμφωνεί να αλλάξει την επισήμανση σε "Belgian-style Wheat Ale" και την CBB να διανέμει τη μπύρα σε ομίλους επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Περνώντας στα της μπύρας, το χρώμα της είναι θολό πορτοκαλόξανθο, με άφονο, κρεμώδη και συνεκτικό αφρό μικρής όμως σχετικά διάρκειας. Τα αρώματά της είναι έντονα, ευχάριστα, με τις νότες  της αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού, του κόλιανδρου και άλλων μπαχαρικών να της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το σώμα της είναι μεσαίο με αυξημένη ενανθράκωση. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα φρουτώδης με ευχάριστες νότες εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιού, αρκετά διαφορετική από τις κλασσικές βέλγικες σταρένιες. Η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, γλυκιά με μια πολύ ελάχιστη πικράδα, όχι όμως αυτή από το λυκίσκο αλλά την πικράδα της φλούδας του πορτοκαλιού.

Πηγή: en.wikipedia.org



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland