Clepsydra Just in time

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 484, Just in time, Ελληνική NEIPA (New England India Pale Ale) μπύρα με 7% αλκοόλ και 22 πικρικές μονάδες IBUs. Παρασκευάζεται στη ζυθοποιία Χίου από την Clepsydra Nomad Brewing και τον οικοζυθοποιό Πάνο Ζώτο. Όπως δηλώνει η ονομασία είναι αποτέλεσμα νομαδικής ζυθοποίησης όπως έχει καθιερωθεί ο όρος για τη δυνατότητα να βράσεις την συνταγή σου σε ένα ζυθοποιείο χωρίς αυτό να σου ανήκει. Η Just in time είναι το πρώτο λιθαράκι του Πάνου στην ελληνική σκηνή της craft μπύρας.

Ο Πάνος ξεκίνησε την οικοζυθοποίηση (homebrew) το 2008 από περιέργεια για το κάτι διαφορετικό. Σύντομα διαπίστωσε πως οι επιλογές και τα πειράματα πέρα από τον διαφορετικό χαρακτήρα που δίνουν σε κάθε μπύρα δίνουν και αυτό που λέγεται χαρακτήρας και ποιότητα. Η δοκιμή έγινε πάθος και πέρασε από τα κιτ στο MX (extract) και έπειτα στο All Grain όπου εκεί είχε πλέον άπειρες δυνατότητες πειραματισμού. Για τον ίδιο το homebrew είναι τρόπος ζωής γιατί πέρα από την ποιότητα και τα πολλά είδη μπύρας, σου δίνει χώρο και χρόνο να συναντήσεις και να συνεργαστείς με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με σένα, να ανταλλάξεις απόψεις και φυσικά συνταγές. Μότο του είναι πως όλα χρειάζονται το χρόνο τους, από το να πάρεις την απόφαση να γνωρίσεις το homebrew μέχρι το πως θα διαχειριστείς τα υλικά σου στον κατάλληλο χρόνο ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για αυτό και το όνομα της εμπορικής του προσπάθειας είναι Clepsydra. Ο χρόνος είναι σημαντικός σε όλα τα βήματα της ζυθοποίησης, είναι αυτός που ανοίγοντας το μπουκάλι και φέρνοντας το ποτήρι κοντά σου και νιώσεις τα αρώματα και τις γεύσεις θα σε δικαιώσει.

Το χρώμα της είναι έντονο κίτρινο, ομιχλώδες με λευκό πυκνό αφρό μέσης διάρκειας. Έχει έντονα φρουτώδη αρώματα τροπικών και εσπεριδοειδών φρούτων με υπέροχες νότες μάνγκο και ροδάκινου που της προσδίδονται από τους λυκίσκους που έχουν χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποίησή της. Το σώμα της είναι γεμάτο και έχει μέση ενανθράκωση. Η γεύση της είναι γλυκιά, φρουτώδης, ξεδιψαστική, πραγματικά απολαυστική! Τέλος έχει έντονη επίγευση, γλυκιά, μεγάλης διάρκειας και ιδιαίτερα ευχάριστη!

Let the sense of time roll!!!





Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland