Dominus Double

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 248, Dominus Double, Βελγική abbey ale, που παράγεται για τη John Martin Brewery. Διπλοζύμωτη μπύρα με βαθύ ρουμπινί χρώμα, πλούσιο πυκνό αφρό και 6,5% αλκοόλ. Διακρίνονται αρώματα καφέ, ξύλου, βανίλιας και ώριμων φρούτων, ενώ η γεύση είναι γλυκιά με νότες πικράδας στο τελείωμα. Μια από τις καλύτερες μοναστηριακού τύπου μπύρες, πραγματικά υπέροχη!
Η ιστορία της ζυθοποιίας ξεκινά το 1909 πoυ ο Βρετανός master ζυθοποιός John Martin αφήνει την γενέτειρα του Αγγλία, για να εγκατασταθεί στην Αμβέρσα στο Βέλγιο και να χτίσει την ιστορία και την πορεία της “finest drinks company”. Ένα ζυθοποιείο που ξεχώρισε και ξεχωρίζει από το 1909 υπό τον John Martin μέχρι και σήμερα υπό τον εγγονό του, Antony Martin με τις special μπύρες που γεννιούνται εκεί και παντρεύουν τις αγγλικές παραδόσεις με τις Βελγικές εμπειρίες. Οι μπύρες είναι ένας πραγματικός θησαυρός που σας περιμένει να τον ανακαλύψετε και όπως είπε και ο ίδιος ο John Martin, “μόνο γνώστες μπορούν να εκτιμήσουν μπύρες σαν αυτές”.
Σύμφωνα με την ιστορία, οι μπύρες Dominus εμπνεύστηκαν όταν ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από την γενναιότητα των Βέλγων, ζήτησε να μάθει ποιο ήταν το μυστικό τους. Προς έκπληξη του δεν ήταν κάποιο μαγικό φίλτρο αλλά ένα ποτό υψηλής ζύμωσης, γνωστό και σαν μπύρα abbey! Αμέσως διέταξε να παρασκευαστεί το ποτό αυτό για την εμψύχωση των στρατευμάτων του, όχι σε αβαείο αλλά σε ένα άγνωστο Μοναστήρι. Με την κωδική λέξη Dominus δημιουργήθηκε η μπύρα που ήλπιζε ο Καίσαρας να του φέρει την κυριαρχία στην Γαλατία. Πράγματι λειτούργησε αποτελεσματικά και σύντομα στους δρόμους της Ρώμης η έκφραση ''in vino veritas'' (πιστεύουμε στο κρασί) άλλαξε σε ''in cervisia veritas'' (πιστεύουμε στη μπύρα). Πολύ αργότερα, οι μοναχοί που ανήκαν στην τάξη των Cistercians, της αυστηρής τήρησης του La Grande Trappe Abbey υιοθέτησαν τη συνταγή για δική τους χρήση. Σήμερα, η Dominus εξακολουθεί να παρασκευάζεται σύμφωνα με την παράδοση, η οποία επέτρεψε στον Καίσαρα να έρθει, να δει και να κατακτήσει τους αντιπάλους του.


Πηγή : anthonymartin.be

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland