Leffe Blonde


Leffe Blonde, Βελγική ξανθιά abbey ale. Η πανάρχαια τεχνογνωσία και ο συνδυασμός της χλωμής βύνης, νερού, λυκίσκου και μαγιάς της δανείζουν μια λεπτή, γεμάτη και ισορροπημένη, ξηρή, φρουτώδη και ελαφρώς πικάντικη γεύση και ένα χρυσό χρώμα. Η βανίλια και το γαρίφαλο της προσδίδουν μια ακόμα πιο ομαλή και μια ιδέα γλυκιά γεύση. Το σώμα της διάφανο και ο αφρός πλούσιος και συμπαγής. Στο άρωμά της επικρατούν τα εσπεριδοειδή με κύριο εκπρόσωπο το πορτοκάλι. Με αλκοόλ στα 6,6 % είναι αρκετά ευκολόπιοτη.

Το αββαείο Notre Dame de Leffe, ιδρύθηκε το 1152 στην επαρχία Namur του νότιου Βελγίου. Οι Νορμπερτίνοι μοναχοί όπως συνηθιζόταν εκείνα τα παλιά χρόνια, είχαν ένα μικρό ζυθοποιείο μέσα στο μοναστήρι και παρασκεύαζαν μπύρα, τόσο για τις δικές τους ανάγκες όσο και για τους επισκέπτες του μοναστηριού. H συνταγή της μπύρας που έφτιαχναν ήταν παλιά και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν όλα αγνά και μαζεμένα από τους γύρω αγρούς και δάση. Η ζυθοποιία του Leffe μνημονεύεται σε αρχεία απ’ το 1200. Μετά το 1460, το μοναστήρι πέρασε άσχημες μέρες, με καταστροφές από φωτιές και πλημμύρες, αρρώστιες και επιδρομείς, μέχρι το 1794, στην Γαλλική Επανάσταση, όπου οι μοναχοί το εγκατέλειψαν, όπως τόσα άλλα μοναστήρια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι μοναχοί επέστρεψαν και το 1952, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες αναστυλώσεων αλλά και λειτουργικές ανάγκες του μοναστηριού, έκαναν μια συμφωνία με την ζυθοποιία του Albert Lootvoet, να παρασκευάσει μπύρα, βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή και με το όνομα του μοναστηριού, απ’ τις πωλήσεις της οποίας θα είχαν κάποια μικρά ποσοστά. Η πρώτη μπύρα ήταν μια Leffe Brune και είχε μεγάλη επιτυχία, στην τοπική αγορά. Η συμφωνία αυτή μοναστηριού με ιδιωτική ζυθοποιία ήταν και η πρώτη του είδους, που οδήγησε αργότερα στις λεγόμενες μοναστηριακές μπύρες (abbey beers).

H ζυθοποιία του Lootvoet, αγοράστηκε αργότερα από μια μεγαλύτερη εταιρεία και σήμερα, η παρασκευή της μπύρας Leffe, που συνεχίστηκε βασισμένη στην ίδια συμφωνία με το μοναστήρι, γίνεται σε μεγάλες βιομηχανοποιημένες εγκαταστάσεις της Stella Artois, πλην της Leffe Triple που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Hoegaarden.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland