La Guillotine


Αγαπημένο μου πυρολόγιο ημέρα 149, La Guillotine, Βελγική strong pale ale από την Brouwerij Huyghe. Μπύρα τριπλής ζύμωσης (triple fermentation), με όλα τα προνόμια της Βελγικής σχολής. Κυκλοφόρησε το 1989, ως επετειακή μπύρα για τα 200 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση (1789), σε ένα μπουκάλι διαφορετικό απ’ όσα κυκλοφορούσαν έως τότε, βαμμένο άσπρο ματ, με σκουρόχρωμα στίγματα, ώστε να μοιάζει με τα γνωστά κεραμικά της Κολωνίας.

Η ιστορία της ζυθοποιίας Huyghe αρχίζει το 1906, όταν ο Leon Huyghe, αγόρασε τις εγκαταστάσεις μιας παλιάς ζυθοποιίας στο Melle, λίγο έξω από τη Γάνδη. Το ξεκίνημα της λειτουργία της ζυθοποιίας όμως έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1938, με την επωνυμία "Brasserie Léon Huyghe". Ορόσημο για τη ζυθοποιία είναι η χρονιά του 1985, όπου από τα ζυθοβραστήρια της Huyghes θα βγει για πρώτη φορά μια ale, η Artevelde, σε αντίθεση με τις τάσεις της εποχής! Tα Χριστούγεννα του 1989 η Huyghe απογειώνει κυριολεκτικά τη φήμη της, αφού εκτος από την La Guillotine κυκλοφορεί για πρώτη φορά η μπύρα που αποτελεί μέχρι και σήμερα το σήμα κατατεθέν, η Delirium Tremens με το ροζ παιχνιδιάρικο ελεφαντάκι (την οποία δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ακόμα αλλά ελπίζω να πέσει στα χέρια μου συντομα). Έκτοτε, η πορεία της Huyghe στο χώρο ήταν πράγματι πολύ αξιόλογη και στις μέρες μας αποτελεί το καμάρι της πανέμορφης Γάνδης στη Φλάνδρα!

Η ονομασία της, η “Λαιμητόμος”, δημιουργεί διαφόρους συνειρμούς, σε προδιαθέτει για μια μπύρα δυναμίτη, που όταν την πιεις θα σου “πάρει το κεφάλι” … ή μια μπύρα αμαρτία τόσο δυνατή που σε στέλνει στη λαιμητόμο … ή μια μπύρα επανάσταση, δυναμική, που αν σε πιάσουν να την πίνεις θα καταλήξεις σε αποκεφαλισμό.

Ξανθιά προς πορτοκαλί στο χρώμα, και αρκετά θολή, με πλούσιο λευκό αφρό, πυκνό στην αρχή, και με αρκετά μεγάλη διάρκεια. Διακρίνονται αρώματα βύνης, μελιού, μανταρινιού και μπανάνας. Με το που την ανοίγεις σε εντυπωσιάζει το πολύπλοκο αλλά όχι πολύ δυνατό άρωμά της, ενώ όταν την πίνεις μαζί με τα φρούτα είναι εμφανής ο λυκίσκος σε γεύση και επίγευση και έχεις την αίσθηση ότι μια ελαφριά πικράδα προσπαθεί να καλύψει κάτι αμυδρά γλυκό … ενώ το 8,5% αλκοόλ κάνει αισθητή την παρουσία του.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland