ΜΑΜΟΣ

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 390, ΜΑΜΟΣ, Ελληνική pilsner μπύρα με 5% αλκοόλ. Παρασκευάζεται από το 2017 στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξε η πρώτη με την οικογένεια Μάμου που είχε τα δικαιώματα του σήματος ΜΑΜΟΣ! Με την επανακυκλοφορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ, ξαναρχίζει ένα ταξίδι που πρωτοξεκίνησε το 1876, τη χρονιά που ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων που στέφθηκε από βραβεία και διακρίσεις (Χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών το 1904). Η κυκλοφορία της μπύρας διακόπηκε το 1979, όταν η οικογένεια Μάμου αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγή στα ποιοτικά κριτήρια που είχε θέσει κι έκλεισε τη ζυθοποιία πληρώνοντας όλα της τα χρέη.
Ο Πέτρος Μάμος είναι ο πλέον γνωστός εκπρόσωπος της οικογένειας. Γιος του Λορέντζου γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 138 χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου 1880 στην Αθήνα. Το 1898 ο πατέρας του τον έστειλε για σπουδές στην Ζυθοποιητική Ακαδημία του Μονάχου όπου αποφοίτησε παίρνοντας δίπλωμα ζυθοποιού. Έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός. Στην Γερμανία παρέμεινε μέχρι το 1901 εργαζόμενος σε διάφορες ζυθοποιίες όπως το πασίγνωστο Ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (Bierbrauerei des Benedictiner Klosters Andechs) για να αποκτήσει εμπειρία.
Η σημερινή Μάμος pilsner, είναι υψηλής ποιότητας μπύρα, παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες, με αναλλοίωτη την αυθεντική συνταγή Πέτρου Μάμου. Το χρώμα της είναι χρυσόξανθο, διαυγές, με πλούσιο λευκό αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη διακρίνονται τα τυπικά, απαλά της κατηγορίας αρώματα της βύνης και του λυκίσκου. Η γεύση της είναι ισορροπημένη, έντονη, μεστή, υπόγλυκη με μια ελαφριά πικράδα. Στην επίγευση αφήνει μία ελάχιστα πικρή γεύση, μικρής διάρκειας. Σίγουρα μια αξιόλογη μπύρα που αξίζει να δοκιμάσετε όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει.

Πηγή: www.cnn.gr
Πηγή: news247.gr
Πηγή: www.kathimerini.gr




Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland