La Trappe Tripel

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 268, La Trappe Tripel, Ολλανδική μοναστηριακή (Trappist) tripel μπύρα, με 8% αλκοόλ, EBC 14 & IBU 25 από τους μοναχούς του Brouwerij de Koningshoeven, του πιο γνωστού από τα 2 Ολλανδικά μοναστήρια που φέρουν το γνωστό τραππιστόσημο στις φιάλες των μπυρών τους.

Μια πραγματικά πληθωρική Trappist με δύναμη και ένταση. Υπέροχο θολό πορτοκαλόξανθο χρώμα και κατάλευκο πυκνό αφρό! Ο πλούτος της είναι εμφανής στη μύτη και στο στόμα. Το αρωματικό μπουκέτο περιλαμβάνει μήλο, ροδάκινο, βερύκοκο, μπανάνα, καραμέλα, πιπέρια, γήινες και ανθικές νότες. Στο στόμα εναλλάσσονται ο φρουτώδης και ο πικάντικος χαρακτήρας, ενώ η επίγευση είναι απολαυστικά πιπεράτη κι ελαφρώς ξηρή.

Το μοναστήρι του Koningshoeven (που σημαίνει ‘’Κήποι του Βασιλιά’’ στα Ολλανδικά) ιδρύθηκε το 1881 κοντά στο χωριό Berkel Enschot στην Ολλανδία, σε έκταση που δώρισε ο Ολλανδός βασιλιάς, στους μοναχούς που κατέφυγαν εκεί απ' το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη ζυθοποιία κατασκευάστηκε στο μοναστήρι το 1884, για να βοηθήσει στη συντήρηση του μοναστηριού. Τόση σημασία έδωσε το μοναστήρι στην παρασκευή μπύρας, που γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας πολλά ταβερνεία που έλεγχε το μοναστήρι. Ο μοναχός Isidorus Laaber μάλιστα, στάλθηκε για σπουδές ζυθοποιίας στο Μόναχο.

Το 1969, το μοναστήρι συνεργάστηκε με την ολλανδική ζυθοποιία Artois, ώστε να παρασκευάζει και για αυτήν κάποιες μπύρες. Προς το 1980 μάλιστα, η ζυθοποιία του Koningshoeven, ήταν μια κανονική επιχείρηση που παρήγαγε μπύρες Dark, Lager, Dortmunder, Super και Bock. Το 1980, οι μοναχοί ανέλαβαν πάλι τον έλεγχο της ζυθοποιίας και ξεκίνησαν να παράγουν, σε περιορισμένο αριθμό, μια μπύρα υψηλής ζύμωσης, βασισμένη σε μια συνταγή της δεκαετίας του '50.

Οι Dubel και Tripel, πρωτοπαρασκευάστηκαν το '87. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση του 1989, και την μεγάλη επιτυχία της Quadrupel το '91, ξεκίνησε και η συνεργασία με την Bavaria, η οποία ανέλαβε το management και χρησιμοποιούσε τη ζυθοποιία και για κάποιες άλλες δικές της μπύρες. Η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ και η Ομοσπονδία των Τραππιστικών μοναστηριών, θεώρησαν πως το Koningshoeven έχει ξεφύγει από τις αρχές της παραγωγής των αυθεντικών Τραππιστικών Προϊόντων, τα οποία παράγονταν αποκλειστικά από μοναχούς και μόνο για τις ανάγκες αυτοδιάθεσης της μοναστικής κοινότητας. Το 1999 αφαιρέθηκε απ' το Koningshoeven το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο "Authentic Trappist Product" αλλά οι La Trappe συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν La Trappe Trappistenbier την Ευρώπη και σαν Koningshoeven Trappistenbier στην Αμερική. To 2005, οι μοναχοί αναθεώρησαν το πλαίσιο συνεργασίας τους με την Bavaria, αποφασίζοντας πως εκτός από τον γενικό έλεγχο, θα συμμετέχουν κυριολεκτικά στην εργασία της ζυθοποίησης, οπότε και επανέκτησαν τον επίσημο τίτλο των Τραππιστών. Παρά τη μεσολάβηση αυτής της 6ετίας όμως, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις εμπορικότερες trappist που υπάρχουν, η μόνη ίσως που ακολουθεί κατά πόδας την Chimay η οποία είναι το νούμερο 1 παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης ανάμεσα στις 14 μοναστηριακές ετικέτες.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland