Schaarbeekse Oude Kriek Boon

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 737, Schaarbeekse Oude Kriek Boon, Βέλγικη lambic μπύρα με βύσσινα της ποικιλίας Schaarbeekse, με 6,5% αλκοόλ από την Brouwerij Boon στο Lembeek της επαρχίας Φλαμανδικής Βραβάντης (Flemish Brabant), δίπλα στο γνωστό κανάλι Brussels - Charleroi.

Η Brouwerij Boon είναι μια από τις 10 ζυθοποιίες παραγωγούς lambic εντός της κοιλάδας του ποταμού Senne και παράγει ένα ευρύ φάσμα lambic μπυρών, συμπεριλαμβανομένων των oude geuze, oude kriek & faro. Μπορείτε να διαβάσετε για τη ζυθοποιία και την ιστορία της εδώ.

Τα βύσσινα Schaarbeek είναι μια πολύ παλιά, παραδοσιακή ποικιλία, μοναδική για την ομώνυμη περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής των Βρυξελλών. Η συγκεκριμένη ποικιλία σχετίζεται με το Montmorency, της ποικιλίας Morello, και είναι του είδους Prunus cerasus. Αυτό το βύσσινο είναι άγριο, δεν μπολιάζεται, περιέχει ένα μεγάλο κουκούτσι και έχει μια γλυκόξινη και στυφή γεύση. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην παρασκευή kriek lambic όμως με την πάροδο του χρόνου, την οικοδόμηση και την επέκταση των προαστίων των Βρυξελλών, τα περιβόλια στα οποία παράγονταν τα συγκεκριμένα βύσσινα μειώθηκαν δραματικά. Η συνολική διαθέσιμη ποσότητα αυτής της ποικιλίας βύσσινου σήμερα είναι μόνο περίπου το 6% της ποσότητας που χρειάζεται η Brouwerij Boon ετησίως! Έτσι χρησιμοποιούνται κυρίως για την Schaarbeekse Oude Kriek Boon.
Η έκδοση της σημερινής μπύρας είναι με τα βύσσινα από το έτος συγκομιδής 2018. Χρησιμοποιήθηκαν 250 γραμμάρια φρέσκα βύσσινα Schaerbeek ανά λίτρο lambic!

Βύσσινα Schaarbeek (facebook.com/timmermansbeers)

Περνώντας στη γευσιγνωσία της μπύρας, η Schaarbeekse Oude Kriek Boon με εξέπληξε με το άνοιγμα όταν με την αφαίρεση του προστατευτικού σύρματος, ο φελλός πετάχτηκε με κρότο στο ταβάνι!! Το σερβίρισμα ευτυχώς ακολούθησε χωρίς εκπλήξεις. Το χρώμα της είναι σκούρο κόκκινο, θολό με αρκετό ροζ αφρό μεγάλης σχετικά διάρκειας για lambic. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, ολίγον όξινα με εντυπωσιακές φρουτώδεις νότες από τα ξακουστά αυτά βύσσινα. Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μεσαίο με αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, αναζωογονητική, απίστευτα φρουτώδης, όξινη και στυφή και καθόλου πικρή! Τέλος, η επίγευσή της είναι ξηρή, στυφή και όξινη σε αντιστοιχία με τη γεύση κι έχει μεγάλη διάρκεια.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland