Σούρδος

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 650, Σούρδος, Ελληνική house ale μπύρα με 5,5% αλκοόλ και 23 IBUs από τη Ζυθοποιία Περτσινίδης στην Κοζάνη. Ζυθοποιήθηκε στη Ζυθοποιία Πηνειού στη Λάρισα. Η νεοσύστατη Κοζανίτικη μικροζυθοποιία αποτελείται από τρία νεαρά αδέρφια, τον 18χρονο Θωμά, και τους 22χρονους Δημήτρη και Γιώργο Περτσινίδη. Αφού έμαθαν τα μυστικά της ζυθοποίησης στην ιστορική μοναστηριακή ζυθοποιία Ettaler Klosterbrauerei του μοναστηριού Ettal Kloster στη νότια Βαυαρία, επέστρεψαν στον ιδιαίτερό τους τόπο για να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, που είναι η δημιουργία μιας οικονομικά βιώσιμης επιχείρησης με σταθερή ανάπτυξη και σταδιακή επέκταση, ενώ προγραμματίζουν σε ορίζοντα τριετίας και τη δημιουργία μιας βιοτεχνικής μονάδας ζυθοποιίας στο Βατερό Κοζάνης, παραγωγικής ικανότητας 30 εκατόλιτρων (HL) μηνιαίως.

Η μπύρα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάζω σήμερα, τελευταία μέρα της Αποκριάς 2020, είναι μια εορταστική, αποκριάτικη, μπύρα που φέρει την ονομασία "Σούρδος",  το γνωστό παρατσούκλι των κατοίκων της Κοζάνης. Λέγονται έτσι διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Στην ετικέτα απεικονίζεται, ο πυρήνας και εστιακό σημείο της πασίγνωστης Κοζανίτικης Αποκριάς, ο γνωστός "Φανός", η εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και αιώνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του εθίμου και τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών. Βρέθηκε στα χέρια μου και στο ποτήρι του "αγαπημένου μου μπυρολογίου" ως δώρο από τον διαδικτυακό φίλο Δημήτρη από τη Φλώρινα! Στην υγειά σου Δημήτρη!

Tο χρώμα της σημερινής μπύρας είναι χαλκοκόκκινο με αρκετό μπεζ, συνεκτικό, κρεμώδη αφρό πολύ μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματά της είναι ευχάριστα, βυνώδη, με νότες καραμέλας και ψωμιού. Το σώμα της είναι μεσαίο με μέση ανθράκωση. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, γλυκόπιοτη και γλυκόπικρη, ισορροπημένη μεταξύ βύνης και λυκίσκου (που παρεμπιπτόντως είναι από την περιοχή Hallertau της Βαυαρίας) και με νότες μπισκότου και καραμέλας. Τέλος η επίγευσή της είναι μέσης διάρκειας με μια ευχάριστη, διακριτική πικράδα.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland